Τα ελληνικά γράμματα χρησιμοποιούνται στα μαθηματικά, στις επιστήμες, στην μηχανική, αλλά και σε άλλους τομείς όπου η μαθηματική γραφή χρησιμοποιείται σαν σύμβολα για σταθερές ή ειδικές συναρτήσεις, καθώς και για συγκεκριμένες μεταβλητές. Σε αυτούς τους τομείς, τα κεφαλαία και τα μικρά γράμματα αντιπροσωπεύουν διαφορετικά και ασύνδετα πράγματα.
Τα ελληνικά γράμματα που υπάρχουν αντίστοιχα και στο Λατινικό αλφάβητο (π.χ. Α,Β,Ε,Η,Ι,Κ,Μ,Ν,Ο,Π,Τ,Χ,Υ,Ζ) συνήθως δεν χρησιμοποιούνται. Το μικρό ο, το μικρό ι και το μικρό υ χρησιμοποιούνται σπάνια, καθώς είναι πολύ κοντά στα λατινικά γράμματα i, o και u.
Στα οικονομικά μαθηματικά, τα “ελληνικά” είναι μεταβλητές συμβολιζόμενες από ελληνικά γράμματα που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν το ρίσκο σε συγκεκριμένες επενδύσεις.
Τα αγγλόφωνα μαθηματικά δεν χρησιμοποιούν ούτε την νέα, ούτε και την αρχαία προφορά των ελληνικών γραμμάτων, αλλά την παραδοσιακή αγγλική (π.χ. Theta, αντί για Θήτα). Τα γράμματα αυτά χρησιμοποιούνται με διαφορετικό τρόπο από ότι χρησιμοποιούνται σε ένα ελληνικό κείμενο και έχουν πολλές φορές διαφορετικές ιδιότητες.
Το αξιοθαύμαστο είναι ότι χρησιμοποιούνται παγκοσμίως (όχι μόνο στην Ελλάδα ή μόνο την Ευρώπη) σε όλες τις θετικές (και μη) επιστήμες ενώ ταυτόχρονα τα Ελληνικά είναι η γλώσσα που έχει χαρίσει τις περισσότερες λέξεις ή συμβολισμού στον επιστημονικό και τεχνολογικό τομέα.
Περισσότερες λεπτομέρειες για την χρήση των ελληνικών γραμμάτων στα μαθηματικά αλλά και τις επιστήμες γενικότερα, μπορείτε να βρείτε εδώ, όπου παρουσιάζετε η ακριβής χρήση κάθε γράμματος (δηλαδή που χρησιμοποιείται το Α, που το Β, που το Γ και τα λοιπά). Αξίζει να ρίξετε μία ματιά στην σελίδα αυτή, καθώς θα διαπιστώσετε ότι η χρήση τους είναι πολύ πιο εκτενείς από όσο πιστεύατε.