Το AdSense είναι μία υπηρεσία της Google η οποία σας επιτρέπει να προβάλετε στην σελίδα σας διαφημίσεις μέσω της Google και να πληρώνεστε για κάθε “κλικ” που γίνεται πάνω σε κάποια από αυτές. Αν θέλετε να δείτε κάποιο παράδειγμα, δεν χρειάζετε να πάτε μακριά, μπορείτε να κοιτάξετε στην δεξιά (όχι πως έχει και στα αριστερά) πλαϊνή στήλη και θα βρείτε μερικές τέτοιες διαφημίσεις.
Παλιότερα είχαμε ασχοληθεί με τους 10 λόγους για τους οποίους πρέπει να χρησιμοποιείτε το adsense στο blog σας. Ωστόσο, το πρόγραμμα της google για διαφημίσεις δεν έχει μόνο θετικά στοιχεία, αλλά και αρνητικά.
Τα 7 βασικότερα μελανά σημεία της ιστορίας θα προσπαθήσουμε να επισημάνουμε στο άρθρο αυτό. Ας ξεκινήσουμε:
-
Μερίδιο κερδών: Το συγκεκριμένο νομίζω ότι ήταν αρκετά προφανές. Από τα λεφτά που πληρώνουν οι διαφημιζόμενοι για το κάθε κλικ που γίνεται στην διαφήμισή τους, πολύ μικρό είναι το μερίδιο που καταλήγει στο ιδιοκτήτη του blog. Τα υπόλοιπα τα κρατάει η google. Δυστυχώς δεν υπάρχουν και πολλές εναλλακτικές επιλογές, πλην της απευθείας διαφήμισης (χωρίς μεσάζοντα), κάτι το οποίο δεν είναι και πολύ εύκολο ή διαδεδομένο για τα ελληνικά δεδομένα.
-
Δεν υπάρχει έλεγχος των διαφημίσεων που εμφανίζονται: Η google φροντίζει να εμφανίζει διαφημίσεις σχετικές (όσο το δυνατόν) με το περιεχόμενο της σελίδα σας. Μπορείτε να αποκλείσετε συγκεκριμένες διαφημίσεις (π.χ. των ανταγωνιστών σας), αλλά από εκεί και πέρα δεν μπορείτε να ελέγξετε τι βγαίνει διαφημίζεται στο blog σας.
-
Μείωση της τιμής: Πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι η απευθείας συμφωνία με τον διαφημιζόμενο θα επέφερε έως και 20% περισσότερα κέρδη. Δηλαδή, όσοι διαφημίζονται μέσω της google, στην πραγματικότητα είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερα για διαφήμιση, αλλά δεν το κάνουν εξαιτίας την τακτικής του adsense.
-
“Φθηναίνει” η σελίδα: Πολλοί ανεξάρτητοι διαφημιζόμενοι αρνούνται να διαφημιστούν σε σελίδες που προβάλουν διαφημίσεις μέσω adsense.
-
Δεν προτείνεται για πολιτικά και θρησκευτικά blog: μπορεί να βγαίνουν διαφημίσεις σχετικές με το περιεχόμενο της σελίδας, αλλά αυτό αποτυχαίνει συνήθως σε blog με πολιτικό ή θρησκευτικό περιεχόμενο (75% των ελληνικών blog!).
-
Απόσπαση επισκεπτών: το κακό είναι ότι με το κάθε κλικ που γίνεται στις διαφημίσεις, η σελίδα σας χάνετε και αντικαθιστάτε από αυτή του διαφημιζόμενου. Έτσι μπορεί να χάσετε επισκέπτες που διαφορετικά θα συνέχιζαν να ασχολούνται με την σελίδα σας.
-
Ελάχιστο όριο πληρωμής: για τα μικρά blog, τα 100$ δεν είναι εύκολος στόχος. Μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες μέχρι να πιάσετε αυτό το όριο και να πληρωθείτε. Βέβαια, το ότι θα πληρωθείτε είναι σίγουρο, αλλά αυτό μπορεί να αργήσει!
Ελπίζω με τις επισημάνσεις αυτών των 2 άρθρων, να είστε πλέον σε θέση να αποφασίσετε αν το adsense είναι για το blog σας ή όχι. Αν παρόλα αυτά έχετε κι άλλες απορίες, αφήστε ένα σχόλιο να το συζητήσουμε…
6 Comments
papo
my maaaaaaan!
asynadak
Χαίρομαι που σε βοήθησε 🙂
Rocean
Νομίζω πως αν οι επισκέψεις στο blog σου μπορούν να σου δίνουν τουλάχιστον αυτό το 100αρικο ανα μήνα, αξίζει ο κόπος… Αλλιώς τζάμπα ο χώρος που δίνεις στην Google… Αυτή βγάζει λεφτά κι εσύ ούτε χαρτζηλίκι… 🙂
asynadak
Rocean σε γενικές γραμμές συμφωνώ. Αν πιάνεις το εκατοστάρικο τον μήνα τότε αξίζει ο κόπος. Απλά μπορεί να πάρει λίγο καιρό μέχρι να αρχίσεις να πιάνεις το εκατοστάρικο τον μήνα.
Παρόλο που η επισκεψιμότητα της σελίδας μπορεί να είναι η ίδια, με το πέρασμα του χρόνου η απόδοση του adsense μεγαλώνει.
Σωτήρης
Ενδιαφέρον αυτό για την απόδοση, δηλαδή αυξάνει η εμπιστοσύνη?
asynadak
Δεν είναι απαραίτητο να αυξάνει η εμπιστοσύνη, απλά μπορεί να κατευθύνεις με το design (κυρίως) τους επισκέπτες να πατούν στις διαφημίσεις.