To Newsfilter.gr, φιλοξενεί ένα τεχνολογικό άρθρο του Stelaboura με τίτλο “oEmbed, ένα νέο specification για embedding” στο οποιό παρουσιάζεται μια νέα προοπτική στην ενσωμάτωση multimedia υλικού στα blog – site μας. Κάντε την επιλογή σας και αφήστε τα υπόλοιπα στο oEmbed.
Δεδομένης της πληθώρας των, audio / video / picture και κάθε μορφής resource, social websites που υπάρχουν πλέον στο web, οι χρήστες καλούνται καθημερινά να αντιγράφουν html codes και να προσπαθούν να επιτρέψουν τα blogs τους να παίξουν σωστά κάθε λογής Flash (ή μη) embedded code την ώρα που οι κατασκευαστές των blog platforms προσπαθούν να θωρακίσουν τα συστήματά τους, επιτρέποντας μόνο όσα websites θεωρούν trust-worthy.
Το πρόβλημα που προκύπτει από όλη αυτή την επίπονη διαδικασία, έρχεται να λύσει το oEmbed. Το oEmbed πρόκειται για ένα νέο πρότυπο που δημιουργήθηκε από προγραμματιστές του Flickr, Pownce και OpenDNS και έχει ως στόχο να βελτιώσει τόσο την εμπειρία των χρηστών κατά την μεταφορά HTML codes στο blog τους, όσο και τους υπόλοιπους προγραμματιστές που δεν θέλουν να ανακατεύονται με APIs για κάτι τόσο απλό. Τι κάνει λοιπόν το oEmbed;
Το oEmbed επιτρέπει την μετατροπή ενός url που οδηγεί σε ένα resource ενός website (π.χ. ενός url για μια εικόνα στο Flickr) σε XML ή JSON κώδικα με όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται για την εισαγωγή αυτού του resource στο site του χρήστη.
Δίνω ένα παράδειγμα για να γίνω πιο κατανοητός:
Ο χρήστης βρίσκει ένα video στο Viddler και θέλει να το εισάγει στο blog του. Αντί να κάνει copy/paste τον HTML κώδικα που δίνει το Viddler, αντιγράφει μόνο το url (link) του video και το εισάγει στο post του. (Σημείωση: Εδώ υποτίθεται πως το blogging system που χρησιμοποιεί, π.χ. WordPress, υποστηρίζει το oEmbed πρότυπο καθώς και το Viddler – με το τελευταίο να το υποστηρίζει).
Με το που ο χρήστης εισάγει το url στο post, το blogging σύστημα “ρωτάει” το Viddler χρησιμοποιώντας αυτό το url ως όρισμα και του επιστρέφεται από το site (χωρίς παρέμβαση του χρήστη) o HTML κώδικας (μέσω XML ή JSON) που εισάγεται απευθείας στο post.
Η ιδέα του oEmbed, αν και απλή, είναι αρκετά έξυπνη, γλυτώνοντας τον χρήστη από τον εκνευρισμό, διασφαλίζοντας την ασφάλεια του blogging platform και επιτρέποντας τα συστήματα να επικοινωνήσουν πλέον μεταξύ τους, βοηθώντας έτσι την ανταλλαγή πληροφορίας μέσω του web.
Είναι άραγε κάτι που θα έχει επιτυχία; Με όλο και περισσότερα websites να το υποστηρίζουν (Flickr, Viddler, Pownce, Qik και Revision3), δεν μένει παρά να περιμένουμε να δούμε κάτι τέτοιο να γίνει το standard στην προβολή embedded code στο web.