Δεν θα ήταν τέλειο αν το κινητό σας φόρτιζε μέσα σε 5 δευτερόλεπτα και όχι σε δύο ώρες; Δεν θα ήταν τέλειο αν το ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητό σας χρειαζόταν 5 λεπτά στην πρίζα για να σας πάει από την Θεσσαλονίκη στην Αθήνα; Δεν θα ήταν τέλειο αν το laptop σας κρατούσε 5 ώρες μόνο με ένα λεπτό φόρτισης; Όλα αυτά δεν είναι αποκυήματα της φαντασίας, αλλά η τεχνολογική πραγματικότητα των αμέσως επόμενων ετών.
Επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν μπαταρίες οι οποίες φορτίζουν σχεδόν ακαριαία. Οι μπαταρίες αυτές είναι σαν τις κανονικές, με την μόνη διαφορά να εντοπίζεται στο υλικό που χρησιμοποιείται στην επίστρωση του ηλεκτροδίου. Το υλικό αυτό (φωσφορικός σίδηρος – λίθιο) είναι ένα υλικό το οποίο χρησιμοποιείται ήδη στην κατασκευή των μπαταριών (αλλά σε άλλο σημείο), οπότε δεν πρόκειται για κάποιο εξωτικό υλικό που δεν θα μπορούσε να βρει εφαρμογή ποτέ.
Όταν φορτίζει μία μπαταρία, αυτό που συμβαίνει ουσιαστικά είναι ότι περνάνε τα ηλεκτρόνια από την μία πλευρά στην άλλη. Η αλλαγή αυτή του υλικού επιτρέπει στα ηλεκτρόνια να κινούνται με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα και άρα η μπαταρία να φορτίζει γρηγορότερα (αφού περνάνε στην άλλη πλευρά γρηγορότερα). Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι μπαταρίες αυτές θα μπορούν να τεθούν προς μαζική παραγωγή σε 2-3 χρόνια, καθώς το μόνο που απομένει είναι να αντιμετωπιστεί η υπερθέρμανση που δημιουργείται εξαιτίας της αυξημένης ταχύτητας των ηλεκτροδίων και να μειωθεί το κόστος παραγωγής.
Τέλειο;