Γιατί να σας ενδιαφέρει κάτι τέτοιο; Γιατί αν το γνωρίζατε θα μπορούσατε να κερδίσετε το αυτοκίνητο που έδινε η Ρούλα Κορομηλά στο πάλαι ποτέ “Μπράβο” (ή Ciao Antenna, δεν είμαι πολύ σίγουρος) :p .
Γυρνώντας στο θέμα, υπάρχει τελικά τρόπος να γνωρίζουμε με σιγουριά πόσα αντικείμενα (καραμέλες, μπαλάκια, γλυκά, κλπ, κλπ) υπάρχουν μέσα στο βάζο;
Παρακολουθείστε το βίντεο που ακολουθεί στο οποίο ο κ. Adam Micolich, καθηγητής φυσικής σε πανεπιστήμιο Αυστραλίας “αναλύει” το θέμα σε πραγματικά αηδιαστική λεπτομέρεια.
Δυστυχώς το βίντεο είναι στα αγγλικά ωστόσο η γλώσσα είναι σχετικά απλή οπότε πιστεύω ότι το μεγαλύτερο μέρος του κοινού δεν θα έχει πρόβλημα. Παρακολουθείστε και… καείτε ελεύθερα!
[Via]
6 Comments
asynadak
Ήταν αναμενόμενο ότι θα μετρούσαμε την χωρητικότητα του μπουκαλιού και τον όγκο των mnm’s και έτσι θα υπολογίζαμε πόσα χωράνε.
Η πατέντα είναι το paper που χρησιμοποιεί το οποίο μελετάει την τοποθέτηση των mnm’s (ή οποιουδήποτε άλλου παρόμοιου υλικού) στον χώρο και έτσι μετράει, ουσιαστικά, τα κενά που δημιουργούνται ανάμεσα στα μπιλάκια.
Αλλά ακόμα και έτσι, η ακρίβεια που μπορείς να πετύχεις δεν είναι δραματική. Αυτός λέει ότι ελπίζει οι φοιτητές του να πέσουν μέσα με ακρίβεια 5 ή 10 mnm’s, αλλά εγώ πιστεύω ότι και 50-100 να πέσουν έξω η ακρίβεια θα είναι πολύ καλή.
krap
Βέβαια εφόσον ο άλλος είναι κωλόφαρδος και 5 m&m’s έξω να πέσεις, ο άλλος θα πέσει έξω κατά 1 λιγότερο!
:p
asynadak
Εντάξει, ας υποθέσουμε ότι μιλάμε για καθαρά μαθηματικά και μετρήσεις. Δηλαδή μετράς ότι είναι να μετρήσεις (π.χ. μέγεθος του ενός mnm), κάνεις τους υπολογισμούς σου σύμφωνα με το paper και λες μία τιμή.
Σε αυτό δεν υπάρχει καθόλου τύχη, εκτός από το ποιο mnm θα επιλέξεις να μετρήσεις. Αλλά και πάλι, όπως λέει αυτός, αν θες να είσαι σίγουρος μετράς 30 mnm’s και παίρνεις τον μέσο όρο.
Ίσως να το δοκιμάσουμε κανένα βράδυ που δεν θα έχουμε τι να κάνουμε 🙂
soula
Άμα είσαι κωλόφαρδος δεν μετράς τίποτα.
Λες ένα νούμερο και κερδίζεις.
Ανώνυμος
Ama 3ereis posa einai to les kai kerdizeis
krap
@soula: Ακριβώς! Αυτό που θέλω να πω είναι ότι η επιστήμη δύναται να υποκλιθεί στην κωλοφάρδια
🙂