Η ιατρική και βιολογική εργαστηριακή έρευνα σε όλο τον κόσμο χρωστάει πολλά σε μία φτωχή μαύρη γυναίκα από το Maryland των ΗΠΑ. Η Henrietta Lacks αποτελεί την πιο κοντινή εκδοχή της αθανασίας.
Περίπου. Το 1951 ερευνητές αφαίρεσαν κύτταρά της κατά τη διάρκειά της θεραπείας της ενάντια στον καρκίνο, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο John Hopkins στις ΗΠΑ. Χωρίς την άδειά της, αφού τότε δεν υπήρχαν οι σχετικοί περιορισμοί. Η έκπληξη ήρθε όταν οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα κύτταρά της ήταν τα πρώτα που μπορούσαν να καλλιεργηθούν στο εργαστήριο επ’ άπειρον. Μόλις είχε ανοίξει ο δρόμος για παραπάνω από 75,000 έρευνες βασισμένες στα κύτταρά της σε τομείς όπως η φαρμακολογία, ο καρκίνος και οι εμβολιασμοί. Η κυτταρική της σειρά είναι πλέον γνωστή ως τα κύτταρα “HeLa”.
Ωστόσο, ναι μεν τα κύτταρά της έθεσαν τις βάσεις για τις πάμπλουτες φαρμακοβιομηχανίες, η οικογένειά της δεν είδε δεκάρα από την “αθάνατη” κυτταρική σειρά της. Οι ίδιοι έμαθαν ότι τα κύτταρά της όχι απλώς αφαιρέθηκαν, αλλά στάλθηκαν σε εργαστήρια σε όλο τον κόσμο.
Ίσως αλλάξουν λίγο τα πράγματα μετά το σύμφωνο στο οποίο κατέληξε το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ. Η οικογένεια δεν θα λάβει κανένα χρηματικό ποσό, ωστόσο θα είναι η υπεύθυνη για την αδειοδότηση των επιστημόνων στο γενετικό κώδικα των κυττάρων και θα αναφέρονται στις ευχαριστίες των ερευνητικών εργασιών. Η συμφωνία είναι αποτέλεσμα της δημοσίευσης μέρους του γενετικού κώδικα της Henrietta από Γερμανούς επιστήμονες το Μάρτιο του 2013. Η οικογένεια εξέφρασε φόβους για την ιδιωτικότητά της.