Μιλώντας για μνήμη εννοούμε το νοητικό αποθηκευτικό χώρο πληροφοριών και εμπειριών του οργανισμού, στον οποίο μπορούμε να ανατρέχουμε, να αναγνωρίζουμε, να αποθηκεύουμε και να αναπλάθουμε αυτές τις πληροφορίες. Προϋπόθεση, όμως, για την καλή λειτουργία και απόδοση της μνήμης αποτελεί η διαρκής εξάσκησή της με διάφορους τρόπους.
Οι βασικότεροι λόγοι που μπορούν να επηρεάσουν αλλά και να αδρανοποιήσουν τη μνήμη μας είναι η κατάθλιψη, η παράλυση των δυνατοτήτων του εγκεφάλου, η έλλειψη ύπνου, οι αγχωτικές καταστάσεις, ακόμα και κάποιες παθολογικές καταστάσεις όπως ο θυροειδής και ο σακχαρώδης διαβήτης. Επιπλέον, ο αλκοολισμός, τα ναρκωτικά και η έλλειψη σημαντικών βιταμινών από τη διατροφή μας έχουν την ικανότητα να μας κάνουν να ξεχνάμε. Βέβαια, είναι αναγκαίο να πούμε ότι σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην ατροφία της μνήμης είναι και η κληρονομικότητα. Ωστόσο, ανεξάρτητα με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η μνήμη μας, μπορούμε να τη βελτιώσουμε.
Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους είναι η δια βίου μάθηση, δηλαδή το να ακολουθούμε τη φράση “όσο ζω μαθαίνω”. Αυτό είναι δυνατό να επιτευχθεί με το να ασχολούμαστε και να συμμετέχουμε σε ενδιαφέροντα για μας προγράμματα εκμάθησης, είτε νέων πτυχίων, είτε ξένης γλώσσας ή απλή ενημέρωση από το διαδίκτυο, την τηλεόραση και το ραδιόφωνο.
Ακόμα, ένας άλλος τρόπος για να διεγείρουμε τις πνευματικές μας δυνατότητες και να καλυτερεύσουμε τη μνήμη μας είναι τα παιχνίδια. Παίζοντας πάσης φύσεως παιχνίδια στην καθημερινότητά μας βοηθάμε και ενισχύουμε τις λειτουργίες του εγκεφάλου, καθώς καταβάλλουμε μεγαλύτερες προσπάθειες από ότι συνήθως. Τέτοια παιχνίδια που βοηθούν τη μνήμη είναι το σκάκι, το τάβλι, το σταυρόλεξο, το παζλ και τα επιτραπέζια.
Η σωματική άθληση είναι ένας επιπλέον παράγοντας για την υγεία της μνήμης, καθώς με αυτή ενισχύουμε την οξυγόνωση του εγκεφάλου και τη λειτουργία του κυκλοφορικού μας συστήματος. Επίσης, η σωστή διατροφή, πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και βιταμίνες, αποτελεί έναν ακόμη καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της μνήμης μας. Ειδικότερα, σημαντική βοήθεια στη μνήμη προσφέρουν το φολικό οξύ και η βιταμίνη Β12 που μπορούν να βρεθούν στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στα όσπρια, στα δημητριακά, στα λιπαρά ψάρια, στους ξηρούς καρπούς και στα φρούτα όπως πορτοκάλια, φράουλες και μπανάνες.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο σωστός ύπνος και η καλή ξεκούραση αποτελούν κύριες πηγές για τη καλή λειτουργία της μνήμης και του εγκεφάλου. Συμπέρασμα; Είναι στο χέρι μας η υγεία της μνήμης μας. Εκμεταλλευτείτε το!