Σύμφωνα με μια έρευνα του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (2010), η παγκόσμια πρωτογενής κατανάλωση ενέργειας οφείλεται στα υπάρχοντα κτίρια σε ποσοστά που ξεπερνούν το 40% και το 24% της παγκόσμιας εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. Η ανάγκη λοιπόν για κτίρια φιλικότερα προς το περιβάλλον, είναι τόσο άμεση όσο και απαραίτητη.
Τη λύση έδωσε στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ο Αμερικανός αρχιτέκτονας Michael Reynolds, προτείνοντας τα ”Earthships” σπίτια και την βιοτεκτονική (biotecture), δηλαδή την ταυτόχρονη εφαρμογή της βιολογίας στην αρχιτεκτονική.
Τα Earthships είναι πρωτότυπα σπίτια κατασκευασμένα εξ’ ολοκλήρου από ανακυκλώσιμα υλικά. Άδεια κουτιά μπύρας, πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια, λάστιχα αυτοκινήτων, πηλός και ξύλο είναι τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των τοιχών, πάχους περίπου ενός μέτρου. Τα Earthships βρίσκονται κατά το ήμισυ στο εσωτερικό της γης και σε συνδυασμό με τα υλικά αυτά δημιουργούν απόλυτη θερμομόνωση, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία στο εσωτερικό των σπιτιών να διατηρείται σταθερή στους 17-24° C όλο το χρόνο.
Επιπλέον, χάρη στο συμπιεσμένο πηλό, οι τοίχοι είναι άφλεκτοι και έχουν αντοχή σε σεισμούς που φτάνουν τα 9 ρίχτερ.
Για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προωθούν την εκμετάλλευση της ηλιακής και αιολικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, τοποθετούνται φωτοβολταϊκά πάνελ και ανεμογεννήτριες μικρής ισχύος. Παράλληλα, χρησιμοποιούνται ολοκληρωμένα συστήματα αποχέτευσης και ύδρευσης, ανακυκλώνοντας το νερό, το οποίο χρησιμοποιείται ως και 4 φορές. Με αυτό τον τρόπο, τα Earthships δεν είναι απαραίτητο να συνδέονται με κανένα ηλεκτρικό, αποχετευτικό ή σύστημα ύδρευσης, ενώ παρέχουν χώρο που διατίθεται για τη δημιουργία λαχανόκηπου.
Το πρώτο Earthship σπίτι δημιουργήθηκε πριν από 40 περίπου χρόνια, στην πόλη Τάος του Νέου Μεξικού (ΗΠΑ) από τον Michael Reynolds. O Reynolds ήρθε αντιμέτωπος με τις τοπικές Αρχές για αρκετά χρόνια, κυρίως για θέματα που σχετίζονταν με νομικά και γραφειοκρατικά ζητήματα. Έτσι, στα τέλη της δεκαετίας του ’90 του αφαιρέθηκε η άδεια εξάσκησης του επαγγέλματος του αρχιτέκτονα σε αμερικανικό έδαφος. Επιπλέον, προχώρησαν σε υποχρεωτική διακοπή της λειτουργίας των περισσότερων από τα εργοτάξια που διατηρούσε καθώς και των εργασιών που βρίσκονταν σε εξέλιξη. Έπειτα από 7 χρόνια αγώνα και ελέγχους από αρχαιολόγους, μηχανικούς, νομικούς και άλλους, του δόθηκε πίσω η άδεια άσκησης επαγγέλματος.
Σήμερα, η κατασκευή ενός τέτοιου σπιτιού εξακολουθεί να είναι δύσκολη στις περισσότερες χώρες, ωστόσο κερδίζει συνεχώς έδαφος.
Στο ντοκιμαντέρ Garbage Warrior (2007), o Oliver Hodge σκιαγραφεί το πορτραίτο του Reynolds και τον αγώνα του με τις Αρχές.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στις εξής σελίδες:
Ακολουθεί το trailer του ντοκιμαντέρ και ένα video με earthships σπίτια: