Η παχυσαρκία αποτελεί ένα ολοένα αυξανόμενο φαινόμενο στις δυτικές κυρίως κοινωνίες. Άγχος, ελλιπής ύπνος, κακή διατροφή και μειωμένη φυσική άσκηση ή και απουσία αυτής είναι οι βασικοί παράγοντες που επιδρουν στην εμφάνισή της. Το αυξημένο σωματικό βάρος συνεπάγεται σαφέστατα και επιβάρυνση της υγείας, προκαλώντας ή/και επιδεινόνοντας ποικίλλες ασθένειες, όπως τα αναπνευστικά, καρδιαγγειακά και μυοσκελετικά νοσήματα. Νέες όμως επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι η παχυσαρκία σχετίζεται ακόμη και με την εμφάνιση καρκίνου καθώς και ότι επηρεάζει την πορεία της νόσου.
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι το υπερβάλλον βάρος συνιστά παράγοντα καρκινογένεσης λόγω αύξησης του επιπέδου διαφόρων ορμονών στον οργανισμό όπως η ινσουλίνη και τα οιστρογόνα καθώς και λόγω αυξημένου σακχάρου. Ρόλο φαίνεται να παίζει ακόμα και η κατανομή του λίπους στο σώμα, με τα μεγαλύτερα ποσοστά εμφάνισης της νόσου να αφορούν άτομα με περίσσεια λίπους στον κορμό και την κοιλιακή χώρα.
Πληθώρα ιατρικών μελετών υποστηρίζει ότι τα παχύσαρκα άτομα αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου, των νεφρών, του οισοφάγου, των μαστων, του τραχήλου της μήτρας και του προστάτη. Ιδιαίτερα γα τον καρκίνο του μαστού τα ποσοστά φαίνεται να αυξάνονται δραματικά στις παχύσαρκες μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Σύμφωνα με τη “Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας του Καρκίνου” το 3.6% των καρκίνων που εμφανίζονται παγκοσμίως οφείλεται στην παχυσαρκία, ποσοστό που μοιάζει αμελητέο. Στην πραγματικότητα όμως τα υψηλά ποσοστά του δυτικού κόσμου αντισταθμίζονται από τα ιδιαιτέρως χαμηλά των αναπτυσσόμενων χωρών.
Τα νούμερα είναι πλέον απογοητευτικά και όσον αφορά στην εξέλιξη του καρκίνου μετά την εμφάνισή του. Τα καρκινικα κύτταρα, όπως έχει αποδειχτεί, τρέφονται κυριολεκτικά με τη γλυκόζη και πολλαπλασιάζονται γρηγορότερα. Η υποτροπή της νόσου αλλά και ο θάνατος του πάσχοντος σχετίζονται άμεσα και αυξάνονται ανάλογα με την αύξηση του δείκτη μάζας σώματος (BMI) ξεπερνώντας το 15% σε BMI>50.
Πριν επιδοθείτε λοιπόν στο επόμενο λουκούλειο γεύμα, ξανασκεφτείτε το…