Ο κύριος και πιο διαδεδομένος τρόπος επικοινωνίας σήμερα βρίσκεται online. Συμβαίνει κυρίως ανάμεσα στους νέους, αλλά πλέον και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Το chat άλλωστε χρόνια δεν κοιτά, ούτε φύλο, γι’ αυτό και το αγαπούν όλοι τόσο πολύ (τουλάχιστον οι περισσότεροι). Μέσα από αυτόν τον τρόπο επικοινωνίας γνωρίζεις άτομα που έπρεπε να γνωρίσεις οπωσδήποτε και άτομα που δεν θα γνώριζες ποτέ και έχεις τη δυνατότητα να κάνεις chat χωρίς σύνορα. Πότε όμως η online επικοινωνία σου έχει γίνει καθημερινή συνήθεια;
Αναφέρεσαι συνεχώς στις συνομιλίες που κάνεις. Είσαι έξω με τους φίλους σου και δεν ξεχνάς να δώσεις την αναφορά σου. Ποιους είδες και με ποιους μίλησες από τους social λογαριασμούς σου, δίνοντας έμφαση στις λεπτομέρειες και μιλώντας επί ώρες γι’ αυτά που συνέβησαν.
Πληκτρολογείς στον αέρα. Όταν η αγαπημένη σου συνήθεια είναι να πληκτρολογείς κάποια στιγμή θα σου συμβεί κι αυτό. Η σχέση εξάρτησης με το πληκτρολόγιο οδηγεί σε καταστάσεις φρενίτιδας που δεν μπορείς να αποφύγεις.
Δεν μπορείς να αντέξεις ούτε μισή μέρα χωρίς το ίντερνετ. Που θα βλέπεις τα e-mail σου, που θα κάνεις τα tweets σου, που θα δουλεύεις, που θα μιλάς με τους συναδέλφους σου, που θα μιλά με τον/την φίλο/φίλη σου, πώς θα επικοινωνήσεις με τους γύρω σου; Το ίντερνετ είναι το οξυγόνο σου και δεν μπορείς να αντέξεις όχι ολόκληρη μέρα χωρίς αυτό, αλλά ούτε στιγμή.
Νιώθεις αδύναμος, ευάλωτος και συνεχώς ταξιδεύεις. Με τις online συνομιλίες κλείνεσαι περισσότερο στον εαυτό σου παρά κοινωνικοποιήσε. Παθαίνεις ένα είδος φοβίας με τους γύρω σου και προτιμάς να τους μιλάς μέσα από τον υπολογιστή σου παρά face to face.
Βγαίνεις έξω και το μόνο που προσέχεις είναι το κινητό σου. Μπορεί αυτό που κάνεις να φαίνεται σε εσένα φυσιολογικό αλλά είναι το πιο άβολο και εκνευριστικό πράγμα που μπορεί να συμβεί σε κάποιον. Εκτός κι αν οι υπόλοιποι της παρέας υιοθετούν αυτή τη συμπεριφορά.
Γνωρίζεις τους πάντες από το ίντερνετ. Σήμερα έχουμε ξεχάσει λίγο πως είναι να βγαίνουμε έξω και να γνωρίζουμε κόσμο. Τους περισσότερους τους γνωρίζουμε από το ίντερνετ. Αυτό μερικές φορές βγαίνει σε καλό και μερικές φορές όχι, όπως και να έχει όμως αυτό συμβαίνει: γνωριζόμαστε, επικοινωνούμε και συνυπάρχουμε σε μια νέα σύγχρονη κοινωνία.
Ξεχνάς τι έχει νόημα πια στη ζωή σου. Μιλάς συνέχεια για το ίντερνετ και ασχολήσε συνέχεια με τις online συνομιλίες γιατί έχεις ξεχάσει πως είναι η πραγματική ζωή και τι ήθελες μέσα σε αυτή τη ζωή, τι όνειρα έκανες και τι στόχους έθετες. Αφοσιώνεσαι σε μια νέα εικονική ζωή και ξεχνάς τα όρια, οδηγώντας τον εαυτό σου στην εξάρτηση. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να μάθεις να κρατάς τις ισορροπίες και να μην ξεχνάς να ψάχνεις και να βρίσκεις το νόημα που έχει η ζωή.