Η μητέρα φύση δεν σταματά ποτέ να μας εκπλήσσει. Το μεγαλείο και η μοναδικότητά της, είναι στοιχεία που συνεχώς επιβεβαιώνονται, προκαλώντας δέος, αλλά και θαυμασμό σε όλους εμάς. Οφείλουμε να σεβόμαστε το περιβάλλον, το οποίο μας φιλοξενεί και μας προσφέρει απλόχερα τον πλούτο του, ακόμα και σε στιγμές που υφίσταται καταπάτηση και ατέρμονη εκμετάλλευση. Η συνεισφορά της φύσης στην επιβίωση μας, είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν αμφισβητείται. Ο κόσμος των μελισσών, αποτελεί το ιδανικότερο μέσο ανάδειξης της πολυπλοκότητας και της σημασίας της φύσης για την εξέλιξη ολόκληρου του ανθρώπινου είδους, αφού δεν είναι κοινό μυστικό το γεγονός ότι, η πιθανή εξαφάνιση των μελισσών, θα σημάνει αυτόματα και την εξαφάνιση του ανθρώπινου είδους. Ο τρόπος οργάνωσης ενός μελισσιού, από την ιεράρχηση μέχρι και την λειτουργία του, δεν διαφέρει και πολύ από τον κόσμο μας, ενώ από πολλούς χαρακτηρίζεται και ως μια μικρογραφία της κοινωνίας, όπου καθημερινά αλληλοεπιδρούμε. Υπάρχουν τόσα άγνωστα χαρακτηριστικά των μελισσών, που προκαλούν έκπληξη και εγείρουν τον θαυμασμό όλων, τονίζοντας για ακόμα μια φορά την αξία τους. Ας ανακαλύψουμε μαζί, μερικά από τα πιο παράξενα χαρακτηριστικά, αυτού του μαγευτικά όμορφου πλάσματος.
Αγαθά κόποις κτώνται
Η προσπάθεια που καταβάλλει μια μέλισσα στην ζωή της, προκειμένου να συλλέξει την γύρη και να ξεκινήσει η διαδικασία της παραγωγής του μελιού, είναι αξιοσημείωτη. Μια μέλισσα τον χειμώνα, μπορεί να ζήσει έως και 6 μήνες, ενώ σε περίοδο καλοκαιριού, μέχρι 7 εβδομάδες. Ωστόσο, δεν παράγει παραπάνω από 1 γραμμάριο μελιού στην διάρκεια τους βίου της. Συνεπώς, για την παραγωγή ενός κιλού μέλι, θα εργαστούν 1000 έως 2000 μέλισσες για αρκετό χρονικό διάστημα! Εργάζονται δηλαδή ασταμάτητα για να εκπληρώσουν τον σκοπό τους. Δεν χαρακτηρίζονται άδικα λοιπόν, ως το πιο εργατικό ον.
Ένστικτο επιβίωσης
Όπως ήδη αναφέρθηκε, η διαδικασία παραγωγής του μελιού, περιλαμβάνει και την συλλογή της γύρης από τα φυτά. Μια μέλισσα δύναται να ταξιδέψει, υπό κανονικές συνθήκες, έως και 5 χιλιόμετρα από το μελίσσι της, προκειμένου να μαζέψει ικανή ποσότητα γύρης. Βέβαια σε περιόδους έλλειψης τροφής, όπως τους χειμερινούς μήνες, το ταξίδι της, μπορεί να επεκταθεί μέχρι και 8 χιλιόμετρα από την βάση της. Αξίζει να αναφερθεί, πως οι μέλισσες δεν πετούν μετά την δύση του ηλίου, οπότε σε περίπτωση που χάσουν τον δρόμο τους, αναγκάζονται να διανυκτερεύσουν εκτός μελισσιού, οπουδήποτε βρίσκονται. Δύσκολη η ζωή μιας μέλισσας!
Ο καθένας την δουλειά του
Το μελίσσι, όπως είπαμε, μπορεί να θεωρηθεί, μια μικρογραφία της κοινωνίας μας, αφού υπάρχει συγκεκριμένη δομή και ιεράρχηση. Πιο συγκεκριμένα, οι μέλισσες – εργάτριες είναι υπεύθυνες για την παραγωγή του μελιού, την καθαριότητα της κυψέλης, την συλλογή νερού, νέκταρ, γύρης, αλλά και για την φροντίδα των γόνων του μελισσιού. Από την άλλη, η βασίλισσα είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την αναπαραγωγή και εξέλιξη του πληθυσμό των μελισσών, ενώ οι κηφήνες έχουν ως μοναδικό στόχο, την γονιμοποίηση της βασίλισσας. Αξίζει να αναφέρουμε, πως σε περιόδους προετοιμασίας για τους χειμερινούς μήνες, κατά τους οποίους η τροφή λιγοστεύει, οι μέλισσες εξοντώνουν τους κηφήνες, πετώντας τους έξω από την κυψέλη!
Εναλλακτική ιατρική
Είναι ευρέως γνωστό, πως όταν μια μέλισσα τσιμπήσει ένα ζώο ή ακόμα και εμάς προφανώς, χάνει το κεντρί της και αυτομάτως πεθαίνει. Το δηλητήριο της μέλισσας που απελευθερώνεται, περιέχει μια τοξίνη, η οποία ονομάζεται μελιτίνη και θεωρείται πως έχει ευεργετικές ιδιότητες ακόμα και κατά του ιού HIV. Τα οφέλη όμως δεν περιορίζονται εδώ, αφού πληθώρα πασχόντων από ρευματοειδή αρθρίτιδα, ανακουφίζονται σημαντικά από τους πόνους, έπειτα από ένα τσίμπημα μέλισσας. Άλλωστε δεν είναι λίγοι εκείνοι, που πληρώνουν γι’ αυτό!
Δεν γνωρίζουν τον ιδιοκτήτη
Οι μέλισσες αποτελούν από τα πιο έξυπνα πλάσματα του πλανήτη μας, γεγονός που πιστοποιείται από πολλούς παράγοντες. Πραγματοποιούν διαρκώς, πληθώρα εργασιών, παράγοντας μεγάλες ποσότητες μελιού και άλλων προϊόντων, χωρίς όμως να γνωρίζουν για ποιον το κάνουν. Έχει αποδειχτεί, δηλαδή, πως οι μέλισσες δεν μπορούν να ξέρουν σε ποιο μελισσοκόμο ανήκουν! Έτσι, οποιοσδήποτε έχει μελισσοκομικές γνώσεις, δύναται να ανοίξει ένα μελίσσι, δίχως αυτό να του επιτεθεί στις περισσότερες περιπτώσεις.
Αναμφίβολα λοιπόν, ο κόσμος των μελισσών είναι σύνθετος, διαθέτει πολλές πτυχές και καλά κρυμμένες ομορφιές. Κάθε μελίσσι αποτελεί μια ορθά δομημένη κοινωνία, με κανόνες και υποχρεώσεις, διασφαλίζοντας έτσι, την σωστή λειτουργία και την επιβίωσή της. Όλοι, επιβάλλεται να συνεισφέρουν στην εξέλιξη αυτής της κοινωνίας, ο καθένας με τα μέσα και τις δυνατότητες που έχει. Δεν επιβραβεύεται η παρασιτική ζωή εις βάρος άλλων, αλλά η σκληρή εργασία, η οποία στο τέλος ανταμείβεται. Οι μέλισσες όπως είδαμε, είναι όντα με ιδιαίτερη ευφυΐα και υψηλό αίσθημα επιβίωσης, αφού προσαρμόζονται κάτω από όλες τις συνθήκες, προκειμένου να επιβιώσουν και να πετύχουν τον σκοπό τους. Αδιαμφισβήτητα, διαφαίνονται ως παράδειγμα προς μίμηση για όλους. Ίσως τελικά να μάθουμε κάτι από αυτό, εφαρμόζοντας το και στον δικό μας κόσμο, γιατί όσο αφορά τον μικρόκοσμο, η μητέρα φύση έχει προνοήσει για όλα.