Όλοι γνωρίζουμε τα “επικά” κλασικά ροκ τραγούδια π.χ. το “Stairway to Heaven”, το “Bohemian Rhapsody”, ή το “Freebird” που πολυπαίχτηκαν στα Ραδιόφωνα και παίζονται ακόμα ξανά και ξανά και ξανά, αλλά πώς θα σου φαινόταν η ιδέα να ρίξουμε μια ματιά στα πιο μεγάλα σε χρονική διάρκεια τραγούδια που έχουν ηχογραφηθεί ποτέ στην ιστορία της ροκ μουσικής;
Έβαλα ένα όριο 10 λεπτών και έφτιαξα εδώ μία λίστα από 33 τραγούδια του Classic Rock, ξεκινώντας από το μικρότερο που κάθεται με άνεση στα 10 λεπτά, μέχρι το μεγαλύτερο που βρήκα, και που μόλις ξεπερνάει τα 45′.
Μπορεί λοιπόν να είναι μεγάλα, πολύπλοκα, ή ακόμα μυστήρια, ή και παράξενα, αλλά αξίζει τον κόπο να δούμε το πώς πειραματίστηκαν μερικές μπάντες ξεπερνώντας τουλάχιστον στο τριπλάσιο την κλισαρισμένη χρονική διάρκεια των τρίλεπτων τραγουδιών. Πάμε…
34. Van Morrison: “Almost Independence Day” (10:05)
Από το Saint Dominic’s Preview του 1972
33. King Crimson: “Formentera Lady” (10:18)
Από το Islands του 1971.
32. Deep Purple: “Child in Time” (10:22)
Με “δανεικό” το βασικό μοτίβο από το “Bombay Calling” των It’s A Beautiful Day, οι Purple δημιούργησαν αυτό το πασίγνωστο κομμάτι από το Deep Purple in Rock, που έγινε σήμα κατατεθέν για την “Mark II” σύνθεση της μπάντας. Θέμα του, ο πόλεμος του Βιετνάμ.
31. Pink Floyd: “Sheep” (10:25)
Από το περίφημο Animals. Μεταφορά της “Φάρμας των Ζώων” του George Orwell στη μουσική. Μαζί με τα “Pigs” και τα “Dogs” είναι τα τρία ζώα που αναφέρονται στο άλμπουμ. Τα “πρόβατα” αντιπροσωπεύουν αυτούς που ακολουθούν τους ηγέτες χωρίς να σκέφτονται.
30. Genesis: “Musical Box” (10:27)
Από το Nursery Cryme του 1971. Βασίζεται σε ένα Βικτωριανό παραμύθι για δύο παιδιά που ζουν σε ένα σπίτι στην εξοχή και αγγίζει θέματα όπως ο θάνατος και η μετεμψύχωση.
29. Led Zeppelin: “In My Time of Dying” (11:06)
Από το Physical Graffiti. Είναι βασισμένο σε ένα παραδοσιακό τραγούδι που έχει διασκευαστεί από πολλούς, αλλά η διασκευή των Zepps είναι η πιο γνωστή κι ας το τραγούδησε και ο Dylan στο ξεκίνημά του.
28. Van Morrison: “Listen to the Lion” (11:07)
Από το Saint Dominic’s Preview του 1972
27. Genesis: “The Cinema Show” (11:10)
Από το Selling England by the Pound του 1973. Αναφέρεται στον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα, που ετοιμάζονται ξεχωριστά για το ραντεβού τους για να πάνε σε μια κινηματογραφική παράσταση και ο Ρωμαίος να ελπίζει σε μια σεξουαλική νύχτα για το …after.
26. Bob Dylan: “Sad Eyed Lady of the Lowlands” (11:20)
Καλύπτει ολόκληρη την μία από τις τέσσερις πλευρές του Blond on Blonde. Είναι μόλις ένα δευτερόλεπτο μικρότερο από το επόμενο και το έγραψε για την τότε γυναίκα του, την Sara Lownds. Ο Dylan άλλωστε όταν λέει “Lowlands”, κάνει ένα λογοπαίγνιο με το επώνυμο της τότε γυναίκας του.
25. Bob Dylan: “Desolation Row” (11:21)
Από το Highway 61 Revisited. Ο στίχος “They’re selling postcards of the hanging”, αναφέρεται σε τρεις άνδρες που βίασαν ένα κορίτσι. Ο σερίφης τους έβαλε στη φυλακή, αλλά ένα πλήθος από αγανακτισμένους, έσπασε την πόρτα της φυλακής, τους έβγαλε έξω, τους λυντσάρησε και τους κρέμασε. Αυτό συνέβη στις 15 Ιουνίου του 1920, στην Duluth της Minessota και για αρκετά χρόνια πουλούσαν στην πόλη καρτ-ποστάλ με φωτογραφίες από τους απαγχονισμούς. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Στα έντεκα λεπτά που διαρκεί το τραγούδι, παρελαύνουν μέσα από τους στίχους και πολλοί άλλοι, όπως, η Σταχτοπούτα, η Μπέτυ Ντέϊβις, Ο Ρωμαίος, Ο Κάϊν, ο Άβελ, ο Κουασιμόδος, η Οφηλία, ο Νώε, ο Αϊνστάϊν, ο Ρομπέν των Δασών, το Φάντασμα της Όπερας, ο Καζανόβας, ο Έζρα Πάουντ, ο Τιτανικός και διάφορες Γοργόνες. Είναι το τραγούδι που σηματοδότησε τον σουρεαλισμό στην ποίηση του Dylan.
24. Pink Floyd: “Pigs (Three Different Ones)” (11:25)
Από το Animals κι αυτό.
23. Genesis: “The Battle of Epping Forest” (11:43)
Από το Selling England by the Pound του 1973
22. Doors: “The End” (11:43)
Το Οιδιπόδειο τραγούδι, που κλείνει το ομότιτλο ντεμπούτο της μπάντας και που κατέληξε να σημαίνει ένα σωρό πράγματα για τον Jim Morrison αλλά και για τις …λεγεώνες των fans.
21. King Crimson: “Islands” (11:51)
Από το Islands του 1971.
20. Traffic: “The Low Spark of High-Heeled Boys” (12:10)
Γράφτηκε από τους Capaldi & Winwood, σαν tribute για το hippy κοινό της μπάντας.
19. King Crimson: “Moonchild” (12:13)
Από το ντεμπούτο άλμπουμ τους.
18. King Crimson: “Starless” (12:16)
Από το Red του 1974
17. Jimi Hendrix: “Voodoo Chile” (15:05)
Από το Electric Ladyland. Τζαμάρισμα με τη συμμετοχή των Steve Winwood & Jack Casady, που έγινε η βάση για το ευρύτερα γνωστό “Voodoo Child”
16. Uriah Heep: “Salisbury” (16:12)
Στο δεύτερό τους album οι Heeps, βουτάνε στον κόσμο του prog, σπάνε το φράγμα των 16 λεπτών και φιγουράρουν με ορχήστρα 24 οργάνων.
15. Jethro Tull: “Baker Street Muse” (16:39)
Σουίτα σε τέσσερα μέρη, από το Minstrel in the Gallery του 1975.
14. Pink Floyd: “Dogs” (17:03)
Και αυτό από το περίφημο Animals.
13. Iron Butterfly: “In-A-Gadda-Da-Vida” (17:05)
Το “In The Garden Of Eden” που κατέληξε να λέγεται “In-A-Gadda-Da-Vida”, ξεκίνησε σαν soundcheck καθώς η μπάντα περίμενε την άφιξη του παραγωγού, και τελικά, θεωρήθηκε επαρκέστατο όχι μόνο για να ηχογραφηθεί και να συμπεριληφθεί στο album που ηχογραφούσαν, αλλά να δώσει και το όνομά του σ’ αυτό.
12. Velvet Underground: “Sister Ray” (17:27)
Τραγούδι με τη σφραγίδα του Lou Reed, που ηχογραφήθηκε με την πρώτη λήψη και ανήκει στο White Light/White Heat του 1968. Ένα τσούρμο drag queens, παίρνουν στο σπίτι μερικούς ναύτες και οργιάζουν. Τελικά, σκοτώνουν τον ένα, αλλά κανένας δεν αντιδρά.
11. Procol Harum: “In Held ‘Twas in I” (17:31)
Το κομμάτι που σηματοδότησε τις μακροσκελείς σουίτες του progressive rock.
10. Rush: “2112” (20:33)
Φουτουριστική σουίτα σε επτά μέρη. Με στίχους γραμμένους από τον ντράμερ Neil Peart, μας λέει ότι στα 2112 μ.Χ., δεν θα υπάρχει μουσική.
9. Rare Earth: “Get Ready” (21:30)
Γράφτηκε από τον Smokey Robinson που το ηχογράφησε και το παρουσίασε για πρώτη φορά με τους Temptations. Οι Rare Earth όμως, το μεγάλωσαν και το έκαναν δημοφιλέστατο.
8. Yes: “The Gates of Delirium” (21:55)
Είναι το πρώτο κομμάτι του Relayer (1974) και βασίζεται στο πολύ γνωστό μυθιστόρημα “Πόλεμος & Ειρήνη” του Τολστόι.
7. Genesis: “Supper’s Ready” (22:58)
Σουίτα σε επτά μέρη. Από το Foxtrot του 1972. Δύο εραστές ταξιδεύουν σε παράξενους κόσμους και τελικά, επιστρέφουν στον κόσμο τους και γίνονται μάρτυρες της Αποκάλυψης.
6. King Crimson: “Lizard” (23:25)
Είναι από το ομότιτλο album και είναι το μεγαλύτερό τους κομμάτι. Είναι χωρισμένο σε ενότητες και σε …υποενότητες, και διηγείται τη συμμετοχή ενός πρίγκιπα σε μία επική μάχη.
5. Pink Floyd: “Shine on You Crazy Diamond (Parts 1-9) ” (26:01)
Σε εννέα μέρη είναι χωρισμένο το περίφημο και θρυλικό αυτό κομμάτι, που είναι φόρος τιμής για τον ιδρυτή των Floyds, Syd Barrett. Από το Wish You Were Here του 1975.
4. Emerson, Lake & Palmer: “Karn Evil 9” (29:36)
Το μεγαλύτερο και δημοφιλέστερο τραγούδι της μπάντας, από το Brain Salad Surgery του 1973. Διηγείται συνοπτικά, την ιστορία της ανθρωπότητας, από την εποχή των παγετώνων, μέχρι σήμερα.
3. Allman Brothers: “Mountain Jam” (33:41)
Βασισμένο στο “There Is A Mountain” του Donovan, επιμηκύνεται από τους Allmans και καταλαμβάνει τις δύο από τις τέσσερις πλευρές του Eat a Peach.
2. Jethro Tull: “Thick as a Brick” (43:50)
Το περιβάλλει ο θρύλος ότι πρόκειται για ένα ποίημα που έγραψε το 8χρονο παιδί θαύμα Gerald Bostock, αλλά αυτό, δεν ήταν τίποτα άλλο, παρά ένα τέχνασμα του τραγουδοποιού και frontman της μπάντας, Ian Anderson. Η φράση “Thick as a Brick” σημαίνει–θα έλεγα με μία λέξη-τον “Χοντροκέφαλο”, που αρνείται πεισματικά να σκεφτεί και να δεχθεί νέες ιδέες.
1. Jethro Tull: “A Passion Play” (45:05)
Ένα χρόνο μετά από το Thick as a Brick, ο Ian επαναλαμβάνει το εγχείρημα, και κάνει καινούργιο ρεκόρ με το Passion Play ξεπερνώντας τα 45 λεπτά.
Αυτά είναι λοιπόν τα 34 μεγαλύτερα σε χρονική διάρκεια τραγούδια που έχουν ηχογραφηθεί στην ιστορία της Rock μουσικής, με τους Jethro Tull του Ian Anderson να κατέχουν τις δύο πρώτες θέσεις, και με τους Genesis, King Crimson & Pink Floyd, να έχουν από 4 συμμετοχές στη λίστα. Οι Crimsons έχουν στη δισκογραφία τους πολλά περισσότερα, αλλά δεν έλαβα υπόψη μου τα instrumentals και τα lives.
Γιώργος Μπιλικάς,
Storyteller.