Εδώ και καιρό ήθελα να γράψω ένα άρθρο σχετικά με την εμπειρία μου στον χειρισμό του υπολογιστή μέσω του κινητού μου. Πρόσφατα διάβασα ένα άρθρο στο Something Digital πάνω στο ίδιο θέμα και έχοντας αυτό σαν αφορμή θέλω να αναφέρω 2-3 πράγματα παραπάνω που έχουν ενδιαφέρον.
Για να μπορέσετε να χειριστείτε τον υπολογιστή σας μέσω του κινητού σας χρειάζονται τα εξής:
- Bluetooth συσκευή για τον υπολογιστή (εκτός αν υποστηρίζει bluetooth έτσι κι αλλιώς). Εγώ έχω ένα της MSI (17,01€).
- Κινητό με bluetooth (λογικό) – που υποστηρίζει την εγκατάσταση εξωτερικών εφαρμογών.
- Πρόγραμμα για το κινητό και τον υπολογιστή (πάνε μαζί). Εγώ χρησιμοποιώ το “Bluetooth Remote Control“.
Το πρόγραμμα αυτό εγκαθίσταται στον υπολογιστή και σου δίνει ένα .jar αρχείο (ναι είναι σε java) που πρέπει να εγκατασταθεί στο κινητό.
Αφότου εγκατασταθούν όλα τα προγράμματα με επιτυχία (δεν είναι κάτι δύσκολο) είστε σχεδόν έτοιμοι να ελέγξετε τον υπολογιστή σας από το κινητό. Το μόνο που λείπει (και για αυτό λέμε σχεδόν) είναι η σύνδεση του κινητού με τον υπολογιστή μέσω του bluetooth. Αυτό θεωρητικά είναι αρκετά εύκολο και απλό, αλλά η πρώτη φορά ίσως κουράσει λίγο.
Αρχικά, τρέχετε το πρόγραμμα του υπολογιστή, χωρίς όμως να κάνετε κάτι, αρκεί να είναι ανοιχτό. Μετά, ξαπλώνετε στο κρεβάτι σας και με την ησυχία σας κάνετε όλη την υπόλοιπη δουλειά από το κινητό. Φροντίστε να έχετε κάποια παροχή ρεύματος εκεί κοντά, γιατί η μπαταρία θα αρχίσει να ξοδεύετε με γρηγορότερους ρυθμούς!
Ενεργοποιείτε το bluetooth στο κινητό (εγώ την πρώτη φορά δεν το ενεργοποίησα και έφαγα μισή ώρα να βρω γιατί δεν δουλεύει!) και μετά τρέχετε την εφαρμογή. Μέσα από την εφαρμογή, κάνετε αναζήτηση bluetooth συσκευών και με λίγη τύχη θα εμφανιστεί ο υπολογιστή σας στην συσκευές που βρέθηκαν. Αν δεν εμφανιστεί, σηκωθείτε από το κρεβάτι, ενεργοποιείστε το Bluetooth στον υπολογιστή και δοκιμάστε ξανά. Αν και πάλι αποτύχει, ανάψτε μία λαμπάδα στον Άγιο Ραφαήλ!
Αφού βρεθεί ο υπολογιστής σας, πατάτε σύνδεση… καθυστερεί λίγο και ως δια μαγείας εμφανίζει ένα μενού με διάφορα ονόματα προγραμμάτων και άλλων λειτουργιών. Επιλέγετε το πρόγραμμα που θέλετε να ελέγξετε (winamp, power point, windows media player, power dvd, και πολλά πολλά άλλα) και ανοίγει το μενού του προγράμματος. Εκεί, σας έχει διάφορες οδηγίες για το τι κάνει το κάθε πλήκτρο (αυξομείωση φωνής, αλλαγή τραγουδιού και άλλα).
Τέλος, υπάρχουν 3 ακόμα πολύ καλές δυνατότητες:
- Άνοιγμα του explorer! Ώστε να βλέπετε τον δίσκο σας στο κινητό και να κάνετε ότι θέλετε.
- Χειρισμός του ποντικιού! Εμφανίζει στην οθόνη του κινητού σας την οθόνη του υπολογιστή και από εκεί μπορείτε να κουνάτε το ποντίκι να κάνετε κλικ όπου θέλετε και τα λοιπά. Το χρησιμοποίησα ένα βράδυ για να μπω στο Internet χωρίς να σηκωθώ από το κρεβάτι γιατί βαριόμουνα (βασικά δεν βαριόμουνα, αλλά ήθελα να δω πόσο εύχρηστο είναι).
- Μπορείτε να κλείσετε τον υπολογιστή σας… μόλις βαρεθείτε να παίζετε. Βέβαια, αυτό θα μπορούσατε να το κάνετε χρησιμοποιώντας την δεύτερη δυνατότητα, αλλά η επιλογή αυτή σας διευκολύνει αρκετά.
Εγώ μέχρι στιγμής έχω βρει πολλές χρήσιμες εφαρμογές αυτής της διαδικασίας. Κυρίως ασχολούμαι με τον χειρισμό του WinAmp. Ξαπλώνω το βράδυ στο κρεβάτι για να κοιμηθώ και αφήνω την μουσική να παίζει. Αν κάποιο κομμάτι δεν μου αρέσει, πατάω ένα πλήκτρο στο κινητό και το κομμάτι έχει αλλάξει. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε όσο είστε στην τουαλέτα και θέλετε να αλλάξετε το τραγούδι που ακούτε. Βασική προϋπόθεση είναι η τουαλέτα να απέχει το πολύ 100 μέτρα από τον υπολογιστή γιατί τόση είναι η εμβέλεια του bluetooth!
Πολύ βολικό είναι και στις παρουσιάσεις όπου μπορείτε να αλλάζετε τις διαφάνειες του power point όντας οπουδήποτε μέσα στην αίθουσα και όχι απαραίτητα πάνω από τον υπολογιστή.
Οι δυνατότητες δεν σταματάνε εδώ, υπάρχουν πολλές περισσότερες αρκεί να έχετε όρεξη και χρόνο να το δοκιμάσετε… Καλή σας διασκέδαση!
2 Comments
Aky
Άσε μωρέ, εγώ είχα πάρει ένα bluetooth και ανακάλυψα ότι δεν είναι συμβατό με τα Vista και τώρα δεν ξέρω τι να κάνω.
itsomp
Βάλε Ubuntu ή πάρε ένα Mac :p
Η αλλιώς περίμενε, σε 3-4 μήνες θα βγάλουν drivers…