Η Έκθεση Μπόνο, που συντάχθηκε από τον Γάλλο Ευρωβουλευτή Γκι Μπονό και είχε σαν στόχο την ενίσχυση των δημιουργικών επιχειρήσεων, τελικά δεν ψηφίστηκε στο σύνολό της από το Ευρωκοινοβούλιο για λόγους πολιτικών ελευθερίων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η συγκεκριμένη έκθεση είχε μία συγκεκριμένη τροπολογία που προέβλεπε τη διακοπή των συνδέσεων αυτών που ανταλλάσσουν αρχεία(copyright) παράνομα στο internet. Να τονίσουμε όμως ότι η απόφαση πάρθηκε με μικρή πλειοψηφία και κάτι τέτοιο δείχνει ότι υπάρχει ισχυρό κλίμα προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Ουσιαστικά, υπάρχει η πρόθεση για ισορροπία ανάμεσα στα συμφέροντα των κατόχων των [πνευματικών] δικαιωμάτων και τα συμφέροντα των καταναλωτών. Βέβαια, η απόφαση αυτή δεν είναι δεσμευτική για την κάθε χώρα, αλλά μπορεί κάποια να εφαρμόσει τα μέτρα που η ίδια θέλει. Πρόσφατα μάλιστα, η Γαλλία είχε ανακοινώσει τη πρόθεσή της να θεσπίσει νόμο που θα επιτρέπει στους ISPs να παρακολουθούν τους χρήστες τους. Μέλει να δούμε τη θα πράξουν οι Γάλλοι μετά την απόφαση της Ευρωβουλής. Ανάλογα σχέδια έχει και η κυβέρνηση της Βρετανίας, συναντά όμως την αντίδραση των παροχών.
Φαίνεται ότι έχει αρχίσει να συζητιέται έντονα το θέμα αυτό και μάλιστα έχουμε και πρόσφατα κρούσματα. Περίπου 2.000 αγωγές, από δισκογραφικές εταιρίες σε “πειρατές”, κατατέθηκαν σε τοπικά δικαστήρια, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των εναγομένων σε 5.500 άτομα σε 18 χώρες. Μάλιστα, οι αγωγές στρέφονται και κατά γονιών που δεν έλεγχαν τι κατέβασαν τα παιδιά τους.
[via]