Αντίο θα πρέπει να πούνε όλες οι Ελληνικές ομάδες (πλην του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού) στο όνειρο της Euroleague, εκτός και αν σκοπεύουν να κάνουν την υπέρβαση! Ο λόγος; Μα φυσικά οι αλλαγές που θα ισχύσουν στην Euroleague από την ερχόμενη κιόλας χρονιά και το κλειστό πρωτάθλημα που προσπαθούν να δημιουργήσουν.
Πιο συγκεκριμένα, από την νέα χρονιά, οι ομάδες θα παραμείνουν 24 ωστόσο θα έχουμε αλλαγές στον τρόπο επιλογής τους! Δεκατρείς (!) ομάδες θα έχουν κλειστό συμβόλαιο και δεν πρόκειται να αποκλειστούν από την Euroleague ότι και να γίνει εκτός και αν κηρύξουν πτώχευση! Είτε βγουν πρώτες στην χώρα του, είτε τελευταίες στην Euroleague θα συμμετέχουν κανονικά. Οι ομάδες αυτές είναι ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός από την Ελλάδα, η Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μάλαγα (!) και η Ταού από την Ισπανία (έλεος – 4 ομάδες οι Ισπανοί – ο πρόεδρος της Euroleague είναι Ισπανός παρεμπιπτόντως), η Ζαλγκίρις Κάουνας από την Λιθουανία (που τα τελευταία χρόνια παραπαίει), Μακάμπι Τελ Αβίβ από το Ισραήλ, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας από την Ρωσία, η Φενέρμπαχτσέ (Άρης, Πανιώνιος, Πανελλήνιος είναι καλύτεροι από αυτήν) και η Εφές Πίλσεν από την Τουρκία και η Σιένα και η Ρόμα από την Ιταλία.
Πέρα από τις 13 αυτές ομάδες, άλλες 8 θέσεις θα καλύπτονται από τους πρωταθλητές των υπόλοιπων εθνικών πρωταθλημάτων, δύο θέσεις θα καλύπτονται από τις ομάδες που θα προκριθούν μέσω του προκριματικού γύρου και μία θέση θα πηγαίνει στον νικητή του Eurocup.
Κοινώς, για να συμμετάσχει μία ελληνική ομάδα στην Euroleague ή θα πρέπει να πάρει το πρωτάθλημα ή να πάρει το Eurocup. Άλλος τρόπος απλά δεν υπάρχει (πέρα από την ταλαιπωρία του προκριματικού γύρου)! Να σημειωθεί ότι Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός ψήφισαν υπέρ του σχεδίου, όπως και όλες οι υπόλοιπες ομάδες που τους δόθηκε κλειστό συμβόλαιο για πάντα (ενώ μέχρι τώρα ήταν τριετή τα συμβόλαια), συνεπώς δεν υπήρχε σχεδόν καμία πιθανότητα απόρριψης του σχεδίου.
Ήδη έχουν αρχίσει να ακούγονται επικριτικά σχόλια, κυρίως για την επιλογή των 4 ομάδων από την Ισπανία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι καμία άλλη ομάδα από την Ισπανία δεν πρόκειται να πάει στην Euroleague, γιατί είναι απίθανο να μην πάρει μία από αυτές τις 4 το ισπανικό πρωτάθλημα. Και σε περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο τότε η Ισπανία θα εκπροσωπείται από 5 ομάδες στον θεσμό.
Γνώμη μου είναι ότι αντί των 4 ομάδων της Ισπανία, θα μπορούσαν να δοθούν αλλού τα κλειστά συμβόλαια, όπως στην δεύτερη ομάδα της Ρωσίας ή στην τρίτη της Ελλάδας ή στην τρίτη της Ιταλίας ή και σε κάποια άλλη χώρα.
Πως σχολιάζεται τις αλλαγές στην Euroleague;
14 Comments
asynadak (asynadak)
Πως σχολιάζετε τις αλλαγές στην Euroleague? http://tinyurl.com/abds2c
irlandos
Η καταστροφή του ελληνικού basket.. Οι ομάδες δεν θα έχουν πλέον σοβαρό κίνητρο για να παίξουν … Πιστεύω πάντως πως ως ένα βαθμό το αξίζαμε ως χωρα, καθώς και μεν τα γήπεδα είναι μικρά και ως επί το πλείστον άδεια και όσες φορες άλλη ομάδα βγήκε (είμαι φίλος του αρη και πέρσι με την τάου είχε 800 άτομα..) ο κόσμος δεν “τρελαίνεται” ιδιαιτερα με την ευρωλίγκα, καθώς στην πολη ο κόσμος ενδιαφέρεται πρωτίστως (δυστυχώς) για το ποδόσφαιρο.
Dimitrios
“θα μπορούσαν να δοθούν αλλού τα κλειστά συμβόλαια”: να μη σωσουν να δωσουν κανενα κλειστο, ουτε ανοιχτο συμβολαιο. Να γινεται η προκριση αξιοκρατικα, οπως το πνευμα του αθλητισμου προσταζει.
Και στο Champions Leage υπαρχει (πολλη περισσοτερη) εμπορευματοποιηση, αλλα το σεβονται και λιγο το αθλημα…
Καλα κανει ο κοσμος και εχει χασει το ενδιαφερον του για το μπασκετ.
asynadak
Και εγώ πιστεύω ότι η λογική που χρησιμοποιείται στο Champions League είναι η σωστότερη. Διαλέγει (κατά κάποιο τρόπο) τις καλύτερες ομάδες με βάση το τι έχουν κάνει τα τελευταία 5 χρόνια).
Τα κλειστά συμβόλαια είναι η καταστροφή του αθλήματος.
asynadak
Δεν έχεις άδικο, ωστόσο για το συγκεκριμένο παράδειγμα του Άρη, πέρσι ήταν μία ιδιαίτερη χρονιά. Πρόπερσι είχε sold out σχεδόν σε κάθε αγώνα της Euroleague.
Το θέμα είναι, όπως λες και εσύ, πως πλέον οι ομάδες δεν θα έχουν απολύτως κανένα νόημα. Οι θέσεις 3 ως 8 είναι ακριβώς το ίδιο πλέον. Άρα τα play off αξίζουν μόνο αν καταφέρεις να αποκλείσεις τον Παναθηναϊκό ή τον Ολυμπιακό.
Πάντως, εγώ δεν έχω καταλάβει πλήρως την φράση “άλλες 8 θέσεις θα καλύπτονται από τους πρωταθλητές των υπόλοιπων εθνικών πρωταθλημάτων”. Εννοεί πέρα από τα πρωταθλήματα της Ελλάδας, της Ισπανία, της Ιταλία και τα λοιπά ή και αυτών συμπεριλαμβανομένων; αν είναι έτσι, τότε ο τρίτος μπορεί να βγει στην Euroleague δεδομένου ότι οι δύο πρώτοι είναι ο ΠΑΟ και ΟΣΦΠ.
irlandos
Πρόπερσι οι Αρειανοί είμασταν σαν ένα παιδάκι στο οποίο δίνεις ένα τέλειο δώρο. Παίζει με αυτό στην αρχή φανατικά (πρώτη χρονιά στην Ευρωλίγκα) αλλά όταν ξέρει ότι πλέον είναι δικό του, το βαριέται (2η χρονιά)…
Νομίζω πως εδώ εξηγεί πολλά πράγματα για το σχέδιο:http://superbasket.gr/?c=310&a=111082
asynadak
Πολύ ενδιαφέρον το link αυτό. Ξεκαθαρίζει όντως τα πράγματα. Συνεπώς, η τρίτη ομάδα του ελληνικού πρωταθλήματος θα πηγαίνει στον προκριματικό γύρω (μάλλον) και ο Θεός βοηθός…
Για τον Άρη ίσως και να έχεις δίκιο. Θα δείξει από του χρόνου αν συμμετέχει στην Euroleague!!!
omi
Ο φτωχός ευρωπαίος συγγενής του NBA… Θέλουνε να προωθήσουν το μοντέλο της αμερικάνικης λίγκας και αντί να ξεκινήσουν από άλλα, ξεκινούν από το συμβόλαια των ομάδων για να μετατραπεί σ’ ένα σχεδόν ”κλειστό” πρωτάθλημα.
Yannis
Ψυχοραγούσε το μπάσκετ ούτως η αλλιώς, με αυτή τη κίνηση θα πεθάνει τελείως. Το βρίσκω απαράδεκτα ελιτίστικο και επιχειρηματικό, με αποτέλεσμα ειδικά στην Ελλάδα που οι δύο πρώτοι δεν πιάνονται να μην υπάρχει πλέον κανένα ενδιαφέρον για τους υπόλοιπους…προσωπικά είμα αρειανός και μπασκετόφιλος και μου σκότωσε τελείως το ενδιαφέρον. Ποιός θα επενδύσει τώρα στις υπόλοιπες ομάδες;;; ΤΡΑΓΙΚΟ
asynadak
Ακριβώς το ίδιο σκεφτόμουν Yannis. Για ποιο λόγο να παλεύει και να επενδύει κάποια Ελληνική ομάδα, αφού θα είναι πολύ δύσκολο ακόμα και από την τρίτη θέση να παίξει στην Euroleague.
Βέβαια, θα πρέπει να δούμε και τι δυναμικότητας θα είναι οι ομάδες που θα συμμετέχουν στην προκριματική φάση, αλλά και πάλι το κίνητρο χάνεται για τα καλά.
Απορώ γιατί δεν εφαρμόζουν κάτι στα πρότυπα του Champions League! Όποιος έχει ομάδα διαχρονικά θα παίζει, οι υπόλοιποι όχι!
JAJ3
Γιατί η διαφορά της EUROLEAGUE από το CHAMPIONS LEAGUE είναι όση της Ισπανικής δικτατορίας(Φράνκο-Μπερτόμιου) από την Γαλλική δημοκρατία(Μάης 68-Πλατινί)
asynadak
Βρίσκω λίγο υπερβολικό τον συσχετισμό σου, αλλά δεν θα διαφωνήσω μαζί σου.
JAJ3
Τα κλειστά συμβόλαια που τα εμπνεύστηκε μία φασιστική ολιγαρχία που ελέγχει το ευρωπαικό μπάσκετ χωρίζει σε φέουδα την γόνιμη μπασκετική γη.Αλήθεια ,τι έχει να πει γι΄αυτό ο κ. Παναγιώτης Γιαννάκης;Πως δέχεται αυτός ,ένα σύμβολο του Ελληνικού μπάσκετ, ένας αθλητής που κέρδιζε με την αξία του μέσα στο παρκέ,να είναι συμμέτοχος σ΄αυτή την φάρσα;
Pingback: Newsfilter » Ο Παναθηναϊκός πρωταθλητής Ελλάδος