28 Ιουνίου 2009, 8:30 μ.μ.
Ξεκινήσαμε με φίλους από το άγαλμα του Βενιζέλου στην Πλατεία Αριστοτέλους με προορισμό την Μονή Λαζαριστών. Φθάσαμε για να βρούμε κόσμο να συρρέει και να αναζητά θέσεις στον σχεδόν γεμάτο συναυλιακό χώρο. Βρήκαμε μερικές θέσεις στο βάθος. Είμαστε μακριά από τη σκηνή ωστόσο βλέπαμε το κέντρο της. Σε λίγο δεν είχαν μείνει θέσεις καθήμενων κενές και οι όλο και αυξανόμενοι θεατές αναζητούσαν κατάλληλα σημεία για να παρακολουθήσουν όρθιοι.
~09.30 μ.μ.
Βγαίνει στη σκηνή η Loreena McKennit και τα μέλη της μπάντας (Clive Deamer, Simon Edwards, Ben Grossman, Brian Hughes, Caroline Lavelle, Hugh Marsh). Η Loreena McKennit, βρίσκεται στο κέντρο φορώντας ένα μπλέ μακρύ φόρεμα που παραπέμπει σε επίσημο ένδυμα βρετανικού τύπου παλαιάς εποχής. Την πλαισιώνουν τα μέλη της μπάντας της, τα οποία διακρίνει σοβαρότητα, πειθαρχία και γενικότερα εξαιρετικός επαγγελματισμός.
…Η συναυλία αρχίζει.
Το κοινό της Θεσσαλονίκης παρακολουθεί κυριολεκτικά μαγεμένο το σχήμα να ερμηνεύει τα κομμάτια του προγράμματος το ένα μετά το άλλο, χωρίς διαλείμματα ενώ στο τέλος, και πολλές φορές και στην αρχή, του κάθε κομματιού εκδηλώνει το θαυμασμό του με χειροκροτήματα και επεφημίες, κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα ότι αγγίζει την μπάντα. Ο χώρος της Μονής Λαζαριστών, αν και αποδεικνύεται εκ των υστέρων μικρός για το κοινό που προσήλθε, ταιριάζει απόλυτα στο γεγονός και την φύση του σχήματος και μεταφέρει τον θεατή, μέσω των ήχων της μουσικής και του τραγουδιού της Loreena McKennit σε μια παλιά εποχή, μια εποχή παραμυθιού. Κατά διαστήματα κοιτάζω γύρω μου και βλέπω ανθρώπους να κλείνουν τα μάτια τους και να χάνονται στη μελωδία, αφήνοντας την αίσθηση της ακοής να τους οδηγήσει. Συνειδητοποιώ ότι το κάνω και εγώ κατά καιρούς, αυθόρμητα, ακούσια.
Ανά τακτά διαστήματα, μεταξύ δύο εκτελέσεων κομματιών, η Loreena McKennit, σχολιάζει επιτρέποντας στους μουσικούς να ξεκουραστούν λίγο, να αλλάξουν ή να σετάρουν τα όργανά τους. Αρχικά ευχαριστεί το κοινό και τον χώρο για τη φιλοξενεία, απολογείται για την ανάγκη αναβολής της συναυλίας (σαν αρχική ημερομηνία είχε οριστεί η 11η Ιουνίου 2009) και εύχεται σε όλους μας να απολαύσουμε τη βραδιά. Αναφέρετε επίσης στο γεγονός του θανάτου του Michael Jackson και το συνδέει με τον λόγο της αναβολής των εμφανίσεων στην Ελλάδα αλλά και αλλού – το πρόβλημα υγείας της μητέρας της – λέγοντας ότι τέτοια συμβάντα μας κάνουν να αντιλαμβανόμαστε πόσο πολύτιμο είναι να επικοινωνούμε με τους ανθρώπους που μας περιβάλλουν, είτε πρόκειται για οικογένεια, είτε για φίλους, είτε για γνωστούς, κάθε στιγμή. Στην συνέχεια διακόπτει για να αφηγηθεί την ιστορία ορισμένων κομματιών, πριν την εκτέλεσή τους. Ξεχωρίζω την αφήγηση πριν την εκτέλεση του “The Old Ways”.
Κάποια στιγμή ανακοινώνει τη λήξη της συναυλίας, ευχαριστεί και πάλι όλους, σε αγγλικά και ελληνικά (!) και αποχωρεί πίσω από τη σκηνή μαζί με τα μέλη της μπάντας. Οι θεατές, χειροκροτούμε όρθιοι χωρίς να φεύγει κανείς. Τα φώτα στη σκηνή δεν έχουν σβήσει και όλοι περιμένουμε ότι θα υπάρξει encore. Μετά από λίγο η μπάντα είναι και πάλι επί σκηνής για να αρχίσει με το “Tango Of Evora”, το οποίο και έχει διασκευάσει στα ελληνικά η Χάρις Αλεξίου ως “Τανγκό της Νεφέλης”. Το κοινό παραληρεί στο στο οικείο άκουσμα του κομματιού. Δύο – τρία κομμάτια μετά, η Loreena McKennit αποχαιρετά και πάλι τους θεατές και αποχωρεί μαζί με την μπάντα της. Τα φώτα της σκηνής σβήνουν και οι φροντιστές αρχίζουν να ετοιμαζόνται να αποσυνθέτουν τη σκηνή. Ελάχιστοι αποχωρούν. Οι υπόλοιποι μένουμε εκει και χειροκροτούμε. 2-3 λεπτά αργότερα η Loreena McKennit βγαίνει τρέχοντας, κάθεται στο πιάνο και ερμηνεύει το τελευταίο κομμάτι της βραδιάς, ικανοποιώντας το σιωπηλό αίτημα των Θεσσαλονικέων.
Η βραδιά τελείωσε και όλοι θέλουμε κι άλλο. Τρεις ημέρες μετά, ακόμη θέλω κι άλλο…
Για αυτό θα μοιραστώ μαζί σας μια ζωντανή εκτέλεση του “The Old Ways” απο τον δίσκο “The Visit”. Αφιερώστε λίγο χρόνο στους στίχους που επισυνάπτω.
Καλή διασκέδαση!
Loreena McKennit – The old ways (lyrics)
3 Comments
irlandos
Ekpliktiki h Loreena.. Dystyxws, logw ypoxrewsewn den mporesa na paw stin sunaulia.. Elpizw pantws, meta to Lord of The dance persi kai tin Loreena fetos perissoteroi kallitexnes tou eidous irlandiki & keltiki (H Loreena anikei stin keltiki) na episkeftoun tin poli, gt pragmatika autos o “mousikos xwros” einai ekpliktikos…
krap
Από ότι φαίνεται το κοινό της Θεσσαλονίκης υποστηρίζει event σχετικά με κέλτικη κουλτούρα. Μακάρι να πληθύνουν
Aky
Εγώ πάλι πήγα στην Αθήνα. Καλά, υπέροχη!!!