Με τη φράση “Ανοικτό Λογισμικό, ευκαιρία ανάπτυξης” να αποτελεί την κύρια θεματική του, πραγματοποιήθηκε το συνέδριο Ελεύθερου Λογισμικού και Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (εν συντομία ΕΛΛΑΚ) 2011 από τις 20 έως τις 22 Μαΐου 2011 σε Αθήνα (Μετσόβιο Πολυτεχνείο), Θεσσαλονίκη (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας), Ηράκλειο (Πανεπιστήμιο Κρήτης), Λάρισα (ΤΕΙ Λάρισας).
Συνέδρια και συναντήσεις της κοινότητας του ΕΛ/ΛΑΚ συμβαίνουν εδώ και αρκετά χρόνια στην Ελλάδα αλλά φέτος η συμμετοχή φάνηκε να είναι περισσότερο αυξημένη. Η αλήθεια είναι πως το ανοικτό λογισμικό έχει κάποια χαρακτηριστικά τα οποία μπορούν να βοηθήσουν μια υφιστάμενη ή νεοσύστατη εταιρία (ή start-up), όπως μείωση των λειτουργικών εξόδων, υποστήριξη από την παγκόσμια κοινότητα του ΕΛ/ΛΑΚ, κ.ο.κ…
Το κακό με τις συναντήσεις ΕΛ/ΛΑΚ, κατά την προσωπική μου άποψη, είναι ότι εμφανίζουν μια δυστοκία όταν πάνε να συνδεθούν με την αγορά εργασίας και την παραγωγική διαδικασία. Ίσως φταίει η αντιπαράθεση του ελεύθερου λογισμικού με τον “proprietary” κόσμο από την γέννησή του, ίσως το γεγονός ότι άργησε πολύ να κάνει την εμφάνισή του στην ελληνική αγορά του λογισμικού.
Έτσι, όταν μου έγινε η πρόταση να συμμετάσχω στην παράλληλη εκδήλωση του συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη θεώρησα καλό να προσπαθήσω να μεταφέρω το κλίμα της αγοράς σε σχέση με τη χρήση του ανοικτού λογισμικού στην διαδικασία μικρών εταιρίων με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
[vimeo]24046779[/vimeo]
Εσείς ποιες εφαρμογές ανοικτού λογισμικού χρησιμοποιείτε και γιατί τις επιλέγετε σε σχέση με τις εμπορικές;
(Αφήστε μας τα σχόλιά σας στην παρακάτω φόρμα ή κάνοντας χρήση του #technotomia στο twitter)