“Υπάρχουν δύο τραγωδίες στη ζωή. Η μία είναι όταν δεν εκπληρώνονται οι επιθυμίες μας και η άλλη όταν εκπληρώνονται”
~Τζορτζ Μπέρναρντ Σο
Ήταν περασμένες έντεκα όταν έπιασα τον εαυτό μου να περιεργάζεται το flyer της παράστασης “Η Φιλονικία”, η οποία θα ξεκινούσε από στιγμή σε στιγμή. Ή τουλάχιστον αυτήν την εντύπωση πρέπει να έδινα σε όσους βρίσκονταν μαζί μου στο φουαγιέ του θεάτρου Αυλαία. Στην πραγματικότητα διάβαζα μηχανικά, σχεδόν αφηρημένα, την πρώτη φράση της περίληψης, ξανά και ξανά. “Η Φιλονικία, είναι ένα πείραμα οργανωμένο στην εντέλεια”. Λίγο πολύ ήξερα περί τίνος πρόκειται… έτσι νόμιζα τουλάχιστον.
Μας ενημερώνουν ότι μπορούμε να περάσουμε. Βρίσκουμε τις θέσεις μας και παρατηρούμε ότι υπάρχει ήδη κίνηση στην σκηνή. Αρχικά νομίζουμε ότι πρόκειται για ελέγχους της τελευταίας στιγμής, γρήγορα όμως αντιλαμβανόμαστε πως αυτό που εκλάβαμε ως προετοιμασία, είναι η αρχή της παράστασης…
Καθώς η πλοκή ξεδιπλώνεται, φαντάζομαι τον Μαριβώ να γράφει τη Φιλονικία το 1744. Δυόμιση αιώνες μετά, σε έναν σημαντικά διαφοροποιημένο κόσμο, οι “αλήθειες” που αναδύονται μέσα από το πείραμα της Φιλονικίας, εκφράζουν απόλυτα τη φύση, τον χαρακτήρα και την ιδιοσυγκρασία του σημερινού ανθρώπου. Τα ίδια πάθη, τα ίδια μίση, τα ίδια θέλω και οι ίδιες αδυναμίες περνούν από γενιά σε γενιά και παραμένουν αναλλοίωτες στον χρόνο.
Μία ώρα και ένα τέταρτο μακριά από τη στιγμή που πρωτοκάθισα στην θέση μου, με βρίσκω να χειροκροτώ μην έχοντας ξεκαθαρίσει ακόμη αν η παράσταση τελείωσε ή αυτό που παρακολουθήσαμε ήταν ένα εισαγωγικό μέρος για το κυρίως έργο που θα ακολουθήσει…
Το έργο “Η Φιλονικία” του Πιερ Ντε Μαριβώ είναι αδιαμφισβήτητα ένα εξαιρετικό δείγμα θεατρικής γραφής με διαχρονικά μηνύματα και πλοκή που κρατά τον θεατή σε εγρήγορση καθ’ όλη τη διάρκεια, βομβαρδίζοντάς τον παράλληλα με εικόνες που αντικατοπτρίζουν στιγμές της δικής του προσωπικής ζωής. Η ομάδα Παύση, προσφέρει μία απολαυστική εκδοχή της “Φιλονικίας” ενσαρκώνοντας τους χαρακτήρες του Μαριβώ με τρόπο διασκεδαστικό αλλά ουσιαστικό, με επαγγελματισμό απαλλαγμένο από θεατρικές υπερβολές. Αξίζει επίσης να σημειωθεί η πρωτότυπη χρήση τεχνικών μέσων, που ενισχύουν την εντύπωση… “ενός πειράματος σε εξέλιξη”.
Διαβάστε περισσότερα για την παράσταση εδώ και εδώ
Φωτογραφίες: NewsFilter.gr