Καβάλα, μια σύγχρονη πόλη της Μακεδονίας, που όμως ο χρόνος φαίνεται να σταματά στα πλακόστρωτα σοκάκια της. Τοποθετείται στους πρόποδες του όρους Σύμβολο, με τη θάλασσα στα πόδια της. Εκεί, ο επισκέπτης θα απολαύσει μια ζεστή φιλοξενία, σε κάποιο από τα ξενοδοχεία ή πανσιόν, που ξεχωρίζουν για την εξυπηρέτηση και το σέρβις τους. Κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες ανακαλύπτουν τις κρυφές πτυχές της και σίγουρα θεωρείται τόπος που δεν θα τον βαρεθείς ποτέ. Φημίζεται για τα γλυκά του κουταλιού, τα τυριά, το κρασί, τα θαλασσινά και φυσικά για τα λουκάνικά της. Στην Καβάλα θα μαγευτείτε από το φυσικό κάλλος, που δεσπόζει στην ευρύτερη περιοχή, όπως πεντακάθαρες θάλασσες, δάση σε ορεινά τοπία και λιλιπούτεια νησάκια, όπως το Φιδονήσι και η Αρεθούσα.
Ξεκινάμε λοιπόν το ταξίδι μας, στην πόλη του απέραντου γαλάζιου. Το Δημαρχείο της πόλης θυμίζει ουγγρικό πύργο και κατασκευάστηκε γύρω στο 1885, από έναν Ούγγρο καπνέμπορο βαρόνο. Θεωρείται κτίσμα ξενικής αρχιτεκτονικής και σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει. Στο δημοτικό κήπο, μπροστά στο Δημαρχείο, θαυμάστε το χάλκινο άγαλμα της Νίκης, του γλύπτη Γιάννη Παρμακέλη. Μην παραλείψετε να κάνετε μια βόλτα στο γραφικό λιμάνι, που αποτελεί σταθμό για την ανάπτυξη της πόλης. Προτιμήστε να κάνετε τον περίπατό σας το απόγευμα ή το βράδυ. Προσθέστε στην περιήγησή σας τη Μονή Λαζαριστών, που χρησιμοποιήθηκε σαν Γαλλικό Προξενείο στο παρελθόν και την Καπναποθήκη, που λειτουργεί ως πολιτιστικό κέντρο.
Αυτό που θα σας ενθουσιάσει, είναι η περιήγησή σας στην Παλιά Πόλη ή αλλιώς συνοικία της Παναγίας, που βρίσκεται σε βραχώδες ακρωτήριο, με τα τοίχη της να την περιστοιχίζουν. Περιπλανηθείτε στα πλακόστρωτα δρομάκια της, δείτε τα μνημεία της και τα παλιά κτίριά της. Επισκεφτείτε ένα επιβλητικό ισλαμικό οίκημα, το Ιμαρέτ, που χτίστηκε το 1817, από τον Μεχμέτ Αλή. Εκεί, απολαύστε τον καφέ ή το φαγητό σας, ρίχνοντας μια ματιά και στην έκθεση που προβάλλει αιγυπτιακά αντικείμενα. Το Κάστρο της Καβάλας, χρονολογείται το 15ο αιώνα και στον εξωτερικό περίβολό του δεσπόζουν επιβλητικοί πύργοι. Στο υπαίθριο θέατρο λαμβάνουν τόπο διάφορα πολιτιστικά δρώμενα. Είναι ένα μέρος που θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε, μιας που θα σας γυρίσει πίσω στο παρελθόν, με εκπληκτική θέα. Προς το τέλος της Παλιάς Πόλης, θα βρείτε τον Φάρο, σε τοποθεσία που προκαλεί για εκπληκτικές φωτογραφίες.
Αξίζει τον κόπο να κάνετε και μια επίσκεψη σε χώρους αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος, μιας που στην περιοχή ανθούσε πλούσιος πολιτισμός. Οι Καμάρες, το Μεσαιωνικό Υδραγωγείο, που κατασκευάστηκε τη Βυζαντινή εποχή, αποτελεί το ορόσημο της πόλης. Αποτελείται από 60 αψίδες και το ύψος του σε κάποια σημεία αγγίζει τα 25 μέτρα. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο θα δείτε ευρήματα της Νεολιθικής περιόδου, καθώς επίσης ευρήματα της Νεάπολης, της Αρχαίας Αμφίπολης και της ευρύτερης Θράκης. Στο Δημοτικό Μουσείο, θα βρείτε τμήμα Φυσικής Ιστορίας, Εικαστικής Συλλογής, Εθνογραφικής Συλλογής, Μουσειακής Αγωγής και Ιστορικού Αρχείου. Δείτε το Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο των Ελλήνων της Καππαδοκίας, καθώς και το Μουσείο Καπνού, που είναι μοναδικό θεματικό στο είδος του σε όλη την Ευρώπη. Ανεκτίμητης αξίας αποτελεί, ο αρχαιολογικός χώρος των Αρχαίων Φιλίππων, γύρω στα 17 χιλιόμετρα από την Καβάλα, με μνημεία της ρωμαϊκής, ελληνικής και παλαιοχριστιανικής εποχής. Θαυμάστε το αρχαίο Θέατρο Φιλίππων και την αρχαία Πόλη, που πήρε το όνομα της από τον Φίλιππο Β’, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Πρόταση έκπληξη: Οι πεντακάθαρες παραλίες της περιοχής, όπως το Περιγιάλι, η Ραψάνη, η Καλαμίτσα και ο Μπάτης, σίγουρα θα σας ενθουσιάσουν. Όμως η πρόταση μου αφορά κάτι διαφορετικά εναλλακτικό. Επισκεφτείτε το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, που βρίσκεται 18 χιλιόμετρα από την Καβάλα. Είναι μοναδικό στο είδος του, σαν σύστημα πηλοθεραπείας στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια θεραπευτική αγωγή, μέσω της διαφορετικής, ευεργετικής δράσης του πηλού που χωρίζεται σε χημική, μηχανική και θερμική, στο ανθρώπινο σώμα. Ενδεικνύεται για πολλές παθήσεις όπως δερματικές, καρδιακές, γυναικολογικές, νευρικές και ρευματολογικές. Αφεθείτε στα χέρια της φύσης και επιλέξτε ένα spa διαφορετικής νοοτροπίας και τακτικής!