Το 399 π.Χ., ίσως ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες φιλοσόφους που υποστηρίζεται ότι «κατέβασε τη φιλοσοφία από τα άστρα στη γη», οδηγείται σε δίκη και τελικά καταδικάζεται σε θάνατο με 280 ψήφους ενοχής για ασέβεια προς τους θεούς της πόλης, εισαγωγή «καινών δαιμονίων» στην Αθήνα, αλλά και πρόθεση διαφθοράς των νέων. Περίπου 2.500 χρόνια αργότερα, ο Σωκράτης ανεβαίνει ξανά στο εδώλιο και η αμφιλεγόμενη υπόθεση μεταφέρεται για επανεξέταση από το δικαστήριο της Ηλιαίας στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών με σκοπό την επανάληψη της ιστορικής δίκης.
Εξέχουσες προσωπικότητες στον χώρο της νομικής από την Ευρώπη και την Αμερική θα συναντηθούν την Παρασκευή 25 Μαΐου στις 18:30 για να προσαρμόσουν τις ιστορικές πηγές στο κλίμα των σύγχρονων μελετών και των σημερινών δημοσίων συζητήσεων. Σκοπός της εκδήλωσης είναι να διερευνηθούν τα ευρεία πολιτικά και φιλοσοφικά ζητήματα που διέπουν τις κατηγορίες κατά του Σωκράτη, αλλά και να δοθεί το έναυσμα για αναστοχασμό σημαντικών σημερινών ζητημάτων. Αξίζει να αναφερθεί πως η δίκη του μεγάλου φιλοσόφου έχει ήδη, επαναληφθεί μία φορά, το Μάιο του 2011 στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Νέας Υόρκης, το οποίο τελικά και τον αθώωσε.
Είναι σημαντικό να εξεταστεί το σύνολο των κατηγοριών και κυρίως, η βάσιμη ή αβάσιμη υπόσταση των πειστηρίων ενοχής, λαμβάνοντας υπόψη τον θεμελιωτικό ρόλο του Σωκράτη στην ιστορία του ελληνικού και παγκοσμίου πνεύματος. Όντας ο πρώτος που θεώρησε την ψυχή ως το θεμέλιο της πραγματικής ουσίας του ανθρώπου και την αρετή ως το στοιχείο που επιτρέπει την πλήρωση της ανθρώπινης φύσης μέσα από την αναζήτηση και βελτίωση της ψυχής, όντας ιδιαίτερα ανατρεπτικός και πρωτοπόρος ως προς τις μεθόδους που πρότεινε στους νέους (μαιευτική, Διαλεκτική) προκειμένου να βρουν το δρόμο προς την Αλήθεια και κυρίως, το γεγονός πως δεν έπαιρνε ποτέ χρήματα από τους μαθητές του, τον οδήγησαν στο να γίνει αντικείμενο βολής σημαντικών ανδρών της εποχής.
Ωστόσο, πέρα από τους φανατικούς του αντίζηλους, διέθετε και μεγάλο κύκλο φανατικών οπαδών που υποστήριζαν κι εκείνοι πως σημασία έχει η αναζήτηση του απόλυτου, απορρίπτοντας το σχετικό. Ένας από τους μελετητές που έχει ασχοληθεί με τον Σωκράτη, στους αιώνες που ακολούθησαν το θάνατό του, ο W. K. C. Gutrie έχει διατυπώσει την εξής πρόταση: «Στο τέλος ο καθένας έχει το δικό του, ως ένα βαθμό Σωκράτη, που δεν είναι ίδιος ακριβώς με τον Σωκράτη κανενός άλλου».
Η σύνθεση
Δικαστές θα είναι:
Λόρδος Richard Aikens: Δικαστής, μέλος του Εφετείου της Αγγλίας και της Ουαλίας (Αγγλία). Sophie-Caroline De Margerie: Δικαστής στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (Γαλλία). Pierre Delvolve: Μέλος της Ακαδημίας Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών (Γαλλία). Stephan Gass: Αντιπρόεδρος του Εφετείου Ελβετίας (Ελβετία). Δρ Giusep Nay: Πρώην πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου Ελβετίας (Ελβετία). Loretta Preska: Πρόεδρος του Αμερικανικού Περιφερειακού Δικαστηρίου της νότιας περιφέρειας της Νέας Υόρκης (ΗΠΑ). Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη: Ακαδημαϊκός, ομότιμη καθηγήτρια Ποινικού Δικαίου. Βασίλειος Ρήγας: Πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου (Ελλάδα). Σερ Stephen Sedley: Μέλος του Εφετείου της Αγγλίας και της Ουαλίας (Αγγλία). Francois Terre: Μέλος της Ακαδημίας Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών (Γαλλία).Καθηγητής Harm Peter Westermann: Καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Τίμπινγκεν (Γερμανία).
Υπέρ Σωκράτους: Michael Beloff, QC: Δικηγόρος (Αγγλία). Patrick Simon: Δικηγόρος (Γαλλία).
Υπέρ Αθηναίων: Ηλίας Αναγνωστόπουλος: αναπληρωτής καθηγητής Ποινικών και Εγκληματολογικών Σπουδών (ΕΚΠΑ), Δικηγόρος παν’ Αρείω Πάγω (Ελλάδα). Δρ Αντώνης Παπαδημητρίου: Δικηγόρος, πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση (Ελλάδα).
Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, λεωφ. Συγγρού 107-109, εισιτήρια 10 & 5 ευρώ (μειωμένα), τηλεφωνική πώληση εισιτηρίων: 210 900 5 800.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην ελληνική, αγγλική και γαλλική γλώσσα με ταυτόχρονη μετάφραση για όσους το επιθυμούν.
Η δίκη, θα παρουσιαστεί και στο διαδίκτυο, μέσω live streaming, από τη διεύθυνση www.sgt.gr/dikisocrati
One Comment
Παναγιώτα
Πολύ ενδιαφέρον και νομίζω θα έχει μια ιδιαίτερη γοητεία για εμάς τους Έλληνες, πόσω δε μάλλον την συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Από την αρχαιότητα, καθώς φαίνεται, το κριτήριο της ελληνικής δικαιοσύνης ήταν κάπως αμβλύ…