Μια φορά κι έναν καιρό μιλάγαμε για απεργίες. Τώρα η νέα μόδα λέγεται κατάληψη. Ναι αυτό που κάναμε στο σχολείο… Μαζεύτηκαν πολλές ευθύνες και άγχη στα κεφάλια μας και σκεφτήκαμε να αντιδράσουμε με τον παλιό παιδικό τρόπο. Η μασκότ των καταλήψεων είναι τα κτήρια της τοπικής αυτοδιοίκησης όπου δεσπόζουν τεράστια πανό που γράφουν συνθήματα κατά των απολύσεων. Υπάρχει όμως μια διαφορά. Κατάληψη σημαίνει να μένεις μέσα στο κτήριο, εκείνοι αντιθέτως κοιμούνται στα σπιτάκια τους κι απλά πάνε το πρωί την ώρα που θα άρχιζαν δουλειά και κάθονται έξω από την πόρτα προκειμένου να μην μπει κανένας ο οποίος θα εκδώσει την λίστα με τους υπαλλήλους που θα βγουν σε διαθεσιμότητα. Και μετά από 2 ώρες ξαναπηγαίνουν στα σπιτάκια τους. Απεργούν ακόμα κι εκείνοι που νομίζεις ότι δουλεύουν καθώς δεν φιλοτιμήθηκαν να το ανακοινώσουν. Απεργούν και οι υπάλληλοι στα πανεπιστήμια, αλλά δεν ξέρω γιατί… μάλλον για συμπαράσταση στους υπόλοιπους. Και το θυρωρείο της σχολής μου έχει κατάληψη! (Που είναι ένας άνθρωπος κι απλά βγάζει φωτοτυπίες). Κατάληψη σε θυρωρείο… ζήσαμε να το δούμε κι αυτό. Επίσης θέλω να τονίσω πως οι γάτες κάνουν την πιο ωραία κατάληψη πάνω στους σκουπιδοτενεκέδες! Επιτέλους βρήκαν άφθονο φαΐ χωρίς να τους το παίρνει τα βράδια το άτιμο το σκουπιδιάρικο!
Ο αγώνας των ανθρώπων που είτε χάνουν τη δουλειά τους, είτε μένουν απλήρωτοι είναι δίκαιος. Προκειμένου να μην χάσει κανείς την δουλειά του, καθώς δεν ξέρεις ποιος θα ‘ναι και μπορεί να σαι κι εσύ στην λίστα, αναγκάζεσαι να υποκύπτεις σ’ όλες τις απαιτήσεις του εργοδότη, είτε υπάγεσαι στο δημόσιο είτε στο ιδιωτικό τομέα. Επιπλέον καλούνται εργαζόμενοι να ζήσουν μια 4μελή οικογένεια με 600€ το μήνα με την πρόφαση ότι αλλιώς δεν θα έχουν ούτε αυτό το εισόδημα. Φυσικά εκεί είναι που φτάνουν οι ανθρώπινες αντοχές στα όριά τους και αντιδρούν με αναποτελεσματικό τρόπο δυστυχώς. Όσες μέρες κι αν κάνουν καταλήψεις και απεργίες δεν πρόκειται να πετύχουν. Κάποια στιγμή θα ξαναδουλέψουν και τότε θα βγει η απόφαση αυτών που θα απολυθούν. Επιπλέον όλες τις μέρες που δεν λειτουργούν οι υπηρεσίες “παγώνει” η χώρα κι αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα των απεργών. Με την στασιμότητα της χώρας να αναγκάζονται οι υπεύθυνοι να ανακαλούν τα μέτρα τους προκειμένου να ξαναδουλέψουν οι υπάλληλοι και να υπάρξει παραγωγή. Χωρίς παραγωγή δεν έχει κέρδος η επιχείρηση. Όμως στη σημερινή εποχή εάν δεν δουλέψεις, έχουν το περιθώριο να σε απολύσουν, καθώς περιμένουν δεκάδες άτομα να δουλέψουν έστω και για ένα κομμάτι ψωμί. Και το ένα κομμάτι ψωμί έγινε στην κυριολεξία. Επομένως πρέπει να βρεθούν άλλες μορφές αντίδρασης που θα φέρνουν αποτέλεσμα στον εργαζόμενο κι όχι το χαρτί της απόλυσης.
Η μεγαλύτερη μάζα των καταλήψεων υπάρχει στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ. Όμως αν ρωτήσεις τους φοιτητές στο σύνολό τους είναι κατά της κατάληψης και μάλιστα αρκετά δυσαρεστημένοι καθώς οι ώρες που χάνονται έπειτα πρέπει να αναπληρωθούν με συνεχόμενα 9ωρα και 12ωρα. Η κατάληψη συνήθως πραγματοποιείται από μειοψηφία φοιτητών οι οποίοι υπάγονται στην αριστερά. Ακούς μάλιστα να λένε οι φοιτητές γιατί δεν καλούν την αστυνομία να τους απομακρύνει εφόσον δεν ισχύει το άσυλο για να γίνουν κανονικά τα μαθήματα. Άρα η σημερινή γενιά που σπουδάζει δεν είναι τεμπέληδες και τρώνε άσκοπα τα λεφτά του μπαμπά, όπως κάποιοι θέλουν να τους παρομοιάσουν. Έχουν συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να μορφωθούν και να δουλέψουν σκληρά για να ζήσουν αξιοπρεπώς κι ακόμη τις περισσότερες φορές να μην ανταμειφθούν οι κόποι τους με την πραγματική αξία. Θέλουν να αλλάξουν την νοοτροπία της χώρας και να γίνει η Ελλάδα μια χώρα ανάπτυξης και ευημερίας, όχι εξαθλιωμένων ζητιάνων της Ευρώπης. Όπως φαίνεται το πρόβλημα το δημιούργησε η προηγούμενη γενιά που για να καλύψει τα λάθη της υπερκατανάλωσης και της πολυτέλειας παρουσιάζει την τωρινή ως ανεύθυνη και ανώριμη. Η λύση είναι να καταναλώνεις αυτά ακριβώς που χρειάζεσαι και τα έξοδα αναψυχής να μην υπερβαίνουν όσα μπορεί να καλύψει το εισόδημά σου.
One Comment
a
Λετε και
Η Ελλαδα της καλοπερασης αρχισε απο τους πατεραδες&μαναδες που θελουν το παιδι τους να μην περαση αυτα που περασαν οι ειδοι. Στην εφημεριδα Χρυση Ευκαιρια, η υπαρχου πολλες και αλλες τοσες το τον ΟΑΕΔ. Να πω κι αλλα;; Για σενα, για την ιστοσελια?