Τι είναι
Την πρώτη Φεβρουαρίου του 2013 το “House of Cards” μπήκε στη ζωή μας. Από τότε έχει περάσει ένας χρόνος και τρεις μήνες, αλλά και δύο σεζόν της δημοφιλούς πλέον σειράς. Είκοσι έξι επεισόδια μετά, μπορούμε να εμβαθύνουμε στον κόσμο του “House of Cards” με μεγαλύτερη ακρίβεια και να αναδείξουμε αυτά που το κάνουν μοναδικό. Αυτό είναι ένα κείμενο που δεν περιέχει spoilers(όσο αυτό είναι δυνατό) για τη σειρά, αλλά έχει σκοπό να μυήσει όσο το δυνατόν περισσότερους στον αμαρτωλό και συνάμα άκρως γοητευτικό κόσμο του Φρανκ Άντεργουντ.
Κέβιν Σπέισι
Τον Φρανκ Άντεργουντ υποδύεται στη σειρά ο Κέβιν Σπέισι και, από το πρώτο λεπτό του πρώτου επεισοδίου, δείχνει ένα μικρό μέρος της κοσμοθεωρίας του. Μία από τις κύριες διαφορές με άλλες τηλεοπτικές σειρές είναι ότι ο Πρωταγωνιστής μπορεί και απευθύνεται στο θεατή μιλώντας του πρόσωπο με πρόσωπο. Αυτό χαρίζει στη σειρά μοναδικές στιγμές απόλυτης αλήθειας καθώς, όταν αυτό συμβαίνει, ο Φρανκ Άντεργουντ μιλάει με ειλικρίνεια και χωρίς ενδοιασμούς για τον ίδιο, αλλά και για τους άλλους.
Η υπόθεση
Η ιστορία διαδραματίζεται στο κέντρο των πολιτικών εξελίξεων για τις ΗΠΑ, την Ουάσινγκτον. Ο Φρανκ Άντεργουντ είναι μέλος του Κογκρέσου για είκοσι δύο χρόνια. Συγκεκριμένα είναι αρχηγός της πλειοψηφίας (Majority Leader) για τους Δημοκρατικούς στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ένα από τα δύο σώματα που, μαζί με τη Γερουσία, αποτελούν το Κογκρέσο. Μετά τη μεγάλη βοήθειά του στην εκλογική νίκη του Γκάρετ Γουόκερ στις Προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, νιώθει πλέον έτοιμος και σίγουρος για το επόμενο βήμα στην πολιτική του καριέρα. Η συμφωνία με τον Γουόκερ σε ανταμοιβή της βοήθειας του Άντεργουντ είναι το Υπουργείο Εξωτερικών. Όταν αυτή η συμφωνία δεν τηρείται, ο Φράνσις Άντεργουντ κάνει μοναδικό του σκοπό να εκδικηθεί αυτούς που τον πρόδωσαν.
Ρόμπιν Ράιτ
Στο πλευρό του Κέβιν Σπέισι βλέπουμε την Ρόμπιν Ράιτ σε ρόλο συζύγου-συντρόφου στη ζωή, αλλά και στο δρόμο για την απόλυτη εξουσία που οι Άντεργουντ ονειρεύονται. Η Κλερ Άντεργουντ σε αντίθεση με το σύζυγό της είναι πιο εσωστρεφής χωρίς πολλά ξεσπάσματα, όμως είναι το ίδιο υπολογίστρια και κυνική με τον Φράνσις, όπως της αρέσει να τον λέει. Η Ρόμπιν Ράιτ στέκεται ισάξια στο πλευρό του Κέβιν Σπέισι, λειτουργώντας σαν αντίβαρο στην εξαιρετική ερμηνεία του.
Δεύτεροι ρόλοι
Εκτός από τους δύο λαμπερούς πρωταγωνιστές υπάρχουν και οι δεύτεροι ρόλοι που χωρίς αυτούς είναι πολύ δύσκολο να σταθεί μία σειρά. Οι πιο σημαντικοί από αυτούς είναι ο Νταγκ Στάμπερ (δεξί χέρι του Φρανκ Άντεργουντ,) τον οποίο υποδύεται ο Μάικλ Κέλι, ο Ρέμι Ντάντον (Λομπίστας στην Ουάσινγκτον) υποδυόμενος από τον Μαχερσαλά Άλι, ο πολύ “σημαντικός” Πίτερ Ρούσσο (μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων) εξαιρετικά ερμηνευμένος από τον Κόρει Στολ βοηθάει στο να ενωθούν οι τελείες του σχεδίου του Φρανκ Άντεργουντ. Τελευταίος, αλλά πολύ σημαντικός, ο χαρακτήρας που ερμηνεύει η Κέιτ Μάρα. Η ρεπόρτερ Ζόι Μπαρνς δεν είναι μόνο μία φιλόδοξη δημοσιογράφος, είναι και το άκρως αντίθετο των Άντεργουντ. Αυτοί ζουν την τέλεια ζωή, ενώ αυτή προσπαθεί να ξεφύγει από τη μιζέρια της και να αποδείξει ότι μπορεί να παίξει το ρόλο της στα σαλόνια των εξελίξεων στην Ουάσινγκτον.
Netflix
Το διαδικτυακό κανάλι Netflix χτύπησε διάνα με την επιλογή της παραγωγής του “House of Cards”. Κατάφερε να μπει για τα καλά στο χάρτη της “τηλεόρασης” και να κερδίσει ένα μεγάλο μερίδιό της. Πέτυχε να μπει στο ίδιο κάδρο μαζί με μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα όπως το HBO, το Showtime, το ABC και το FOX. Φυσικά η μεγάλη ιδιαιτερότητα είναι ότι το Netflix δίνει στους συνδρομητές του όλα τα επεισόδια άμεσα διαθέσιμα από την πρώτη μέρα προβολής της σειράς στο Ίντερνετ. Αυτό είναι κάτι που οι ανυπόμονοι σίγουρα θα εκτιμήσουν. Παρόλα αυτά, μπορούμε να πούμε ότι κάποια επεισόδια είναι πολύ χορταστικά και επιβάλλουν ένα μικρό διάλειμμα πριν κάποιος πάει στο επόμενο.
Πολιτικό σύστημα
Η Ομοσπονδιακή συνταγματική Δημοκρατία των ΗΠΑ έχει μεγάλο ενδιαφέρον στο πώς λειτουργεί, στο πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις, στο πώς νομοθετεί η εκάστοτε πλειοψηφία και στο πώς εκλέγονται όλοι αυτοί που παίζουν ενεργό ρόλο στη διοίκηση-διακυβέρνηση της χώρας. Αν κάποιος δείξει λίγο ενδιαφέρον και ασχοληθεί με τον τρόπο λειτουργίας του κράτους των ΗΠΑ και γνωρίσει τις βασικές αρχές του Συντάγματός τους , τότε σίγουρα θα παρακολουθήσει με μεγαλύτερη ευκολία την υπέροχη αυτή σειρά. Πιστέψτε με, όσο και αν πολλοί από εσάς θεωρούν βαρετή την Πολιτική (στην Ελλάδα σίγουρα είναι), γνωρίζοντας περισσότερα πράγματα για το πώς λειτουργούν τα πράγματα στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, θα αναθεωρήσουν.
Φίντσερ
Δεν είναι τυχαίο, πως όλο και περισσότεροι αστέρες του Κινηματογράφου στρέφονται στην τηλεόραση, είτε περιστασιακά είτε μόνιμα. Τα παραδείγματα πολλά, Κέβιν Μπέικον, Κίφερ Σάδερλαντ, Γούντι Χάρελσον, Μάθιου Mακ Kόναχι. Το ίδιο κάνουν και πάρα πολλοί σκηνοθέτες. Τρανταχτότερο παράδειγμα όλων ο Ντέιβιντ Φίντσερ. Ο τεράστιος αυτός Αμερικάνος σκηνοθέτης, ο καλύτερος της τελευταίας εικοσαετίας δε θα μπορούσε να μείνει ασυγκίνητος σε αυτό το φαινόμενο. Το όνομά του είναι συνώνυμο της ποιότητας και η ενασχόλησή του με αυτό το πρότζεκτ, άλλη μία απόδειξη αυτού που πολλοί ισχυρίζονται, ότι δηλαδή η τηλεόραση, είναι το νέο Σινεμά. Οι σειρές έχουν ένα τεράστιο πλεονέκτημα απέναντι στις ταινίες, το χρόνο. Ειδικά, όταν μιλάμε για χαρακτήρες σκοτεινούς, πολυπρόσωπους και “κακούς”, τότε το πλεονέκτημα αυτό γιγαντώνεται.
House of Cards
Τι σειρά είναι όμως το “House of Cards”; Καλυπτόμενο από το πέπλο του Πολιτικού δράματος το “House of Cards” είναι πρώτα απ’ όλα η ιστορία ενός ανθρώπου που το πάθος του για εξουσία είναι η κινητήρια δύναμή του και ταυτόχρονα το εισιτήριό του για ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή στη σκοτεινή πλευρά. Η Ουάσινγκτον είναι μια διεφθαρμένη πόλη που τίποτα δε γίνεται χωρίς αντάλλαγμα και όλα εξυπηρετούν το σκοπό κάποιου ισχυρού. Στην Ουάσινγκτον υπάρχει ένα ναρκωτικό, που όλοι κάνουν χρήση και όλοι είναι εξαρτημένοι από αυτό. Το όνομά του; Εξουσία. Όλοι, ακόμα και αν δεν το παραδέχονται, παίζουν το παιχνίδι της εξουσίας. Κάνουν ό,τι κάνουν για να αποκτήσουν περισσότερη δύναμη και επιρροή στις εξελίξεις. Οι δύο κύκλοι της σειράς είναι σχεδόν ισάξιοι, όμως ο πρώτος είναι συγκλονιστικός από την αρχή ως το τέλος του. Η ροή του πρώτου κύκλου και το ξεδίπλωμα αργά και μαεστρικά του σχεδίου του Άντεργουντ τον καθιστούν έναν από τους καλύτερους κύκλους σειράς στην ιστορία της “τηλεόρασης”.
Δείτε το
Αυτό που κάνει ξεχωριστούς κάποιους “κακούς” στην τηλεόραση ή στον κινηματογράφο είναι ότι δεν είναι απλά κακοί. Απλώς το κακό υπερισχύει των άλλων χαρακτηριστικών, που κάθε προσωπικότητα έχει. Αν αγαπήσατε το “Γουόλτερ Γουάιτ” και τον “Τόνι Σοπράνο” τότε τον “Φράνσις Άντεργουντ” θα τον λατρέψετε.