Η νέα εκπομπή του , με παρουσιάστρια την Ελεονώρα Μελέτη, φέρει τον τίτλο
Σύμφωνα με την επίσημη περιγραφή της εκπομπής στο www.epsilontv.gr τα χαρακτηριστικά της είναι: Ελευθερία… Έκπληξη… Έρευνα… Την αρχισυνταξία έχει ο Θέμης Μάλλης, την σκηνοθεσία η Νατάσσα Ιωάννου και τη δημοσιογραφική επιμέλεια ο Γιώργος Μιχαηλίδης. Ξεφεύγοντας από τα έως τώρα τηλεοπτικά τετριμμένα, βλέπουμε πως αποτυπώνονται η έρευνα και το βιωματικό ρεπορτάζ.
Πρώτη ενότητα του πρωτοπόρου αυτού εγχειρήματος είναι τα βίντεο από τις αποστολές των συντελεστών της εκπομπής. Δεύτερη ενότητα (το #Hashtaglive) είναι η συζήτηση με την ενεργή παρουσία καλεσμένων ζωντανά στο στούντιο, των συγκεκριμένων θεμάτων που ερεύνησαν και στα οποία βιωματικώς μετείχαν η Ελεονώρα Μελέτη και οι συνεργάτες της. Σημαντικό ρόλο παίζουν τα social media, καθώς καθόλη τη διάρκεια της εκπομπής, βλέπουμε στο κάτω μέρος της οθόνης μας όλα όσα σχολιάζουν σε facebook και twitter οι τηλεθεατές. Επίσης, ζωντανές συνδέσεις και τηλεφωνικές επικοινωνίες συνθέτουν το πρόγραμμα των δυόμισι ωρών. Πρεμιέρα χθες, Τρίτη, στις 23:30 (εξαίρεση, διότι η εκπομπή θα προβάλλεται κάθε Πέμπτη , ίδια ώρα), για τους καλοθελητές η εκπομπή είναι κατάλληλη για ανηλίκους άνω των 15 ετών, με την #Έλευθερία. Ειδικότερα, τα ναρκωτικά και τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων απασχόλησαν τη συζήτηση, εξ αφορμής της αποστολής των συντελεστών της εκπομπής στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας.
Εκεί, υπάρχουν αυστηρότατοι νόμοι για την εμπορία ναρκωτικών, αλλά –όπως είναι ευρέως γνωστό – τα «ελαφρά» ναρκωτικά επιτρέπονται υπό συγκεκριμένα θεσπισμένους νόμους. Διάθεση και χρήση μέχρι 5 γρ. ινδικής κάνναβης ημερησίως, αποκλειστικά στα coffee shops και φυσικά αποκλειστικά για ενηλίκους. Η παρουσιάστρια δοκίμασε να καπνίσει ένα τέτοιο τσιγάρο και όπως είπε δεν της άρεσε καθόλου! Αυτή της η ενέργεια, κατέστησε ευκολότερο να της μιλήσουν άνθρωποι, που εκείνη την ώρα έκαναν επίσης χρήση ινδικής κάνναβης.
Πιθανώς όταν αφήνεις κάτι ελεύθερο, να το αποδυναμώνεις. Βέβαια, η ελευθερία – το μεγαλύτερο αγαθό – θέλει και τα όρια της. Γι αυτό ακριβώς, στην Ολλανδία από την ηλικία του δημοτικού κιόλας, τα παιδιά λαμβάνουν ειδική παιδεία γύρω από το θέμα των ναρκωτικών ουσιών. Μαθαίνουν πως οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στον εθισμό, την εξάρτηση και το θάνατο. Έτσι, δεν πέφτουν στην παγίδα τους, κάτι που αποδεικνύεται συνεχώς από τα νούμερα διαφόρων στατιστικών.
Είδαμε, ακόμη, drag queens και ένα ομοφυλόφιλο ζευγάρι ανδρών να μιλούν για το πώς βιώνουν τη δική τους ελευθερία στο ολλανδικό έδαφος. Είναι συνήθης η εικόνα ομοφυλόφιλων ζευγαριών να φιλιούνται και να περπατούν στους δρόμους της χώρας. Είναι αυτονόητο πως όποιος κάνει αυτήν τη σεξουαλική επιλογή, αυτομάτως μπορεί και να παντρευτεί και να υιοθετήσει παιδί και να άγεται και να φέρεται όπως όλα τα υπόλοιπα ετερόφυλα ζευγάρια. Παρακολουθήσαμε πως το Άμστερνταμ ευνοεί και σέβεται παντός είδους διαφορετικότητα. Κανείς δεν κοιτούσε περίεργα τις καλλιτέχνιδες των drag queen shows, ούτε και τους τραπεζικούς υπαλλήλους που έφεραν πολλά… αλλά πολλά όμως τατουάζ στα χέρια τους.
Για την ιστορία, τα μηχανάκια της AGB σημείωσαν 7% στο σύνολο της τηλεθέασης και μόλις 5,6% στο εμπορικό κοινό. Μια άκρως τολμηρή εκπομπή, που προφανώς θέλει το χρόνο της, μας ταξιδεύει σε θέματα taboo για την ελληνική κοινωνία. Ήταν βέβαια χρήσιμο το ότι είδαμε πως έχει εκπαιδευτεί ένας ολόκληρος λαός στο μότο «Η ελευθερία μου σταματά, εκεί που ξεκινά η ελευθερία του άλλου». Παρόλα αυτά καθένας έχει την κουλτούρα του, της καταβολές του, τα δικά του ήθη και έθιμα και θα ήταν λυπηρό να ήμασταν όλοι ίδιοι.