Ο τίτλος Ελλάδα, Τουρκία και ο “πόλεμος” των ΜΜΕ, είναι ειρωνικός. Κάθε χρόνο γύρω στο Μάιο θα ακούσουμε και ένα “Θερμό καλοκαίρι μας περιμένει φέτος με την Τουρκία”. “Εντάσεις στο Αιγαίο ετοιμαστείτε για θερμό καλοκαίρι” κτλ. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια το tagline δεν αλλάζει. Ό,τι μπορεί να έχει σχέση με θερμό καλοκαίρι αναφέρεται κάθε χρόνο με τυχόν παραλλαγές να μην υπάρχουν καν. Το tagline βρε παιδί μου, να μην αλλάζει καν. Ίσως, το κάνουν πτυχιακή αυτό στη σχολή δεν ξέρω…Πώς να αλλάξει βέβαια, εφόσον δεν αλλάζει η ίδια νοοτροπία και οι κατευθυνόμενες οδηγίες.
Μια γνώμη την οποία παραθέτει ο καθένας από εμάς δεν είναι ποτέ η λύση, αλλά μπορεί να είναι μια αφορμή για διάλογο και ο διάλογος αυτός να γίνει αιτία για κάτι μεγαλύτερο, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή της οπτικής και εν τέλη σε μια λύση!
Ο ελληνικός και ο τουρκικός τύπος έχουν διαφορετικές απόψεις για τις τρέχουσες εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Όπως είναι λογικό η κάθε χώρα υποστηρίζει τη δική της αμυντική στάση και τη στάση του θύματος μέσα στην κυβερνητική και μιντιακή σύγκρουση. Σύγκρουση συμφερόντων. Η διαφορά αυτή αντικατοπτρίζεται επίσης στους τίτλους που χρησιμοποιούνται για τις εν λόγω συγκρούσεις, γεγονός που αντανακλά την εσωτερική πολιτική δυναμική τους.
Και οι δύο είναι προκλητικοί, ας είμαστε αντικειμενικοί και κύριο αφήγημα είναι ότι και οι δύο χώρες απειλούνται με πόλεμο, αλλά κανείς δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του, παρά μόνο παίζει ωραιότατο και χαλαρό ping pong με αυτή τη λέξη.
Το ποιος είναι σωστός και ποιος λάθος δεν μπορούμε να το κρίνουμε εμείς όσο πολύ και αν το θέλουμε. Όσα στοιχεία και αν έχουμε. Έχουμε ψάξει όλα τα ιστορικά γεγονότα, ξέρουμε τις πολιτικές των 3 parties όπως η Ευρώπη και το ΝΑΤΟ; Ή μήπως έχουμε πλήρη επίγνωση του τι συμβαίνει παρασκηνιακά; Διερωτόμαστε για το αν υπάρχουν άλλα συμφέρονται πίσω από αυτές τις κινήσεις; Ή τα συμπεράσματα μας όλα προέρχονται από το ίδιο κείμενο που μας παρουσιάζουν οι ειδήσεις;
Καμία από τις δύο πλευρές δε θα αποδεχτεί τα λάθη τους, καμία δε θα κάνει πίσω και η ιστορία θα δείξει στο τέλος, ποιος είχε το περισσότερο δίκιο και το λιγότερο άδικο. Το 100% δεν υπάρχει σε αυτές τις περιπτώσεις. Δεν υπάρχει στην πολιτική, δεν υπάρχει στη φιλοσοφία, ούτε καν στην Ιατρική…Τίποτα δε χωρίζεται σε άσπρο και μαύρο, ούτε σε καλό και κακό.
Ελλάδα, Τουρκία και ο “θερμός” πόλεμος
Ξεκινάμε εξετάζοντας ορισμένους τίτλους από τουρκικές εφημερίδες:
- “Η Ελλάδα συμμετέχει σε πολεμικά παιχνίδια εναντίον της Τουρκίας”
- “Το Αιγαίο δεν είναι παιδική χαρά για τα παιχνίδια της Ελλάδας”
- “Η Ελλάδα παραβιάζει την κατάπαυση του πυρός”
- “Η Τουρκία στηρίζει την οικονομία της Κύπρου, αλλά οι Έλληνες υποστηρίζουν την τρομοκρατία”
Οι περισσότερες ελληνικές εφημερίδες δε χρησιμοποιούν τη λέξη “πόλεμος”, παρά μόνο όταν θα δοθεί αφορμή από δηλώσεις της άλλης πλευράς. Κάποιες από αυτές χρησιμοποιούν τις λέξεις “στρατιωτική επέμβαση”, κάποιες άλλες χρησιμοποιούν τον όρο “εισβολή”, αλλά τις περισσότερες φορές λένε ότι η Τουρκία εισέβαλε στον εναέριο χώρο της Ελλάδας.
Ακόμη και όταν πρόκειται για τίτλους, ορισμένες εφημερίδες προτιμούν την ουδέτερη έκφραση “τουρκική στρατιωτική δράση”, ενώ άλλες προτιμούν να χρησιμοποιούν πιο επιθετικούς όρους όπως “εισβολή της Τουρκίας”. Ο ελληνικός Τύπος εκφράζει την ανησυχία του για δημοσιεύματα σχετικά με πιθανό “επεισόδιο” μεταξύ ελληνικών και τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών. Κάτι το οποίο αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή στο πρόσφατο παρελθόν αλλά αφήνει ακόμα τις αποχρώσεις του στο σήμερα. Από τότε δεν έχει συμβεί κάποιο ατύχημα ή κάτι που να έδωσε σοβαρή τροφή για περαιτέρω ενέργειες.
Τα περισσότερα δημοσιεύματα είναι κάπως έτσι: “Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύονται στον ελληνικό Τύπο, το πρωί της Τρίτης πολλά τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από το νησί Καστελόριζο, το οποίο βρίσκεται ανατολικά της Ρόδου και ανήκει στην Ελλάδα. Το γεγονός αυτό καταγράφηκε από σταθμούς ραντάρ και προκάλεσε ανησυχία στην Αθήνα. Σύμφωνα με πηγές από την Ελλάδα, τα βομβαρδιστικά της Άγκυρας παραβίασαν το διεθνές δίκαιο πετώντας πάνω από το έδαφός της χωρίς άδεια από τις ελληνικές αρχές”.
Στο πλαίσιο αυτό, ορισμένες πηγές των μέσων ενημέρωσης εξέφρασαν την ανησυχία τους για πιθανή κλιμάκωση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας με αφορμή το περιστατικό αυτό. Σημειώνουν ότι τέτοια περιστατικά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένοπλη σύγκρουση μεταξύ δύο χωρών με τις οποίες οι σχέσεις είναι ήδη τεταμένες λόγω της διαφοράς τους για τα χωρικά ύδατα κοντά στην Κύπρο…
Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν με διακαή πόθο τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ενώ δε συμβαίνει το ίδιο από την απέναντι πλευρά. Προτιμούν για κάποιο λόγο τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης να μεταφέρουν περισσότερο τα λόγια της δικής τους κυβέρνησης και τις δικές τους αναλύσεις χωρίς να φαίνεται η ελληνική πλευρά.
Η κλιμάκωση της κατάστασης στο Αιγαίο, η οποία προκαλεί ανησυχία κυρίως στον απλό λαό, που μασάει έτοιμη τροφή από τα μέσα χωρίς δική τους ενδελεχή έρευνα, καθιστά αληθινό το φόβο για πιθανό επεισόδιο και κλιμάκωση της έντασης. Οι πολιτικοί εκφράζουν την ανησυχία τους για τις αναφορές σχετικά με πιθανό επεισόδιο μεταξύ ελληνικών και τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών και η λύση πάντοτε είναι η καλύτερη άμυνα, η αγορά όπλων και το flex των πιο προηγμένων τεχνολογικά όπλων τους…
Να θυμίσω ότι η οικονομία και των δύο χωρών δε θα μπορούσε να είναι χειρότερη σε αυτή τη φάση, με βάση και την παγκόσμια οικονομική, κοινωνική και ενεργειακή κρίση. Ο απλός λαός, ή τουλάχιστον το λογικό μέρος αυτού, δεν επιθυμεί εντάσεις, επεισόδια, άχρηστες δαπάνες, ξύλινη γλώσσα και απόλυτους εθνικισμούς μιας άλλης εποχής. Ο ρόλος των ΜΜΕ εδώ όμως είναι ανύπαρκτος. Αυτά μπορούμε να τα διαπιστώσουμε μόνο μέσω έρευνας στον απλό λαό, στην καθημερινότητα και στις μελλοντικές του ανησυχίες. Τα ΜΜΕ συνεχίζουν το ίδιο τροπάριο, αναμασώντας τα ίδια λόγια και βάρκα την ελπίδα, ελπίζουν στην καθήλωση των πολιτών και την απόσπαση τους από άλλα πολύ σημαντικά γεγονότα που συμβαίνουν και στις δύο χώρες.
Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα άρθρα σχετικά με το κόσμο εδώ!
Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα άρθρα σχετικά με την πολιτική εδώ!