Σίγουρα θα έχετε αναρωτηθεί γιατί μερικές μπύρες όταν μπαίνουν στο ποτήρι διατηρούν τον αφρό τους περισσότερο από άλλες.
Την απάντηση έρχονται να την δώσουν δύο κορυφαίοι μαθηματικοί επιστήμονες.
Ο μαθηματικός Ρόμπερτ ΜακΦέρσον του Ινστιτούτου Προηγμένων Μελετών στο Πρίνστον και ο φυσικός Ντέιβιντ Σρόλοβιτς του Πανεπιστημίου Γιέσιβα στη Νέα Υόρκη διατύπωσαν μια τρισδιάστατη εξίσωση που μοντελοποιεί τη συμπεριφορά του αφρού της μπύρας.
Ο αφρός αποτελείται από φυσαλίδες αερίου που είναι ενσωματωμένες σε τοιχώματα υγρού.
Αυτά τα τοιχώματα κινούνται και εφαρμόζουν ελκτικές δυνάμεις ανάμεσα στα μόρια στην επιφάνεια ενός υγρού. Η καμπυλότητα αυτών των τοιχωμάτων εξαρτάται από τη δομή της μπύρας και είναι υπεύθυνη για την ταχύτητα κίνησής τους.
Το αποτέλεσμα είναι ο αφρός σιγά σιγά να συμπυκνώνεται και να γίνεται περισσότερο ενιαίος. Μετά από αυτό αρχίζει σιγά σιγά να εξαφανίζεται.
Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα :
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=797673&lngDtrID=252
3 Comments
kartman19
Δε με νοιάζει η εξίσωση του αφρού, προτιμώ να πίνω την μπύρα μου και να βρίσκομαι σε άγνοια…Α! και ένα ουίσκι φέρτε μου, ένα ουίσκι!
chzigkol
Κάτσε σε λίγο καιρό θα βγει και μαθηματική εξίσωση για το πόσο “μπόμπα” είναι ένα ουίσκι και μετά θα σε πω εγώ άμα θα ξαναπιάσεις στα χέρια σου τον Γιάννη τον Περπατητή(κόκκινη ετικέτα).
krap
Ωστόσο αν ολοκληρώσουμε με επιτυχία την εξίσωση αυτή θα οδηγηθούμε στο περιεχόμενο της μπύρας όπως αυτό υπήρχε μέσα στο μπουκάλι;