Σε γενικές γραμμές, οι μπαταρίες των κινητών τηλεφώνων έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Συνήθως, πρώτα θα χαλάσει το κινητό, ή θα το αλλάξετε για κάποιον άλλο λόγο (π.χ. το βαρεθήκατε), και μετά θα σας προδώσει η μπαταρία του. Τουλάχιστον αυτό συμβαίνει με τα καινούρια κινητά (των τελευταίων 4-5 ετών).
Παρόλα αυτά, υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να κρατήσετε την μπαταρία σας σε ακόμα καλύτερο επίπεδο ή τουλάχιστον να μεγιστοποιήσετε την διάρκειά της όσο το δυνατόν περισσότερο. Μερικές από τις μεθόδους μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω.
Αύξηση της αυτονομίας:
- Σβήνετε το κινητό όταν δεν το χρειάζεστε (για αρκετή ώρα). Έτσι κι αλλιώς θα ενημερωθείτε για τις κλήσεις σας αργότερα με μήνυμα.
- Φορτίστε την μπαταρία μόνο μετά από πλήρη αποφόρτιση.
- Αν βρίσκεστε σε περιοχή με χαμηλό ή καθόλου σήμα, σβήστε το κινητό. Η προσπάθεια να βρει δίκτυο καταναλώνει ακόμη περισσότερη ενέργεια. Έτσι κι αλλιώς δεν έχετε δίκτυο, οπότε τις κλήσεις θα τις χάσετε έτσι κι αλλιώς.
Καλύτερη φροντίδα της μπαταρίας:
- Η μπαταρία αρχίζει να αποδίδει το μέγιστο των δυνατοτήτων της μετά από 3-4 πλήρης φορτίσεις.
- Η πρώτη φόρτιση δεν είναι ανάγκη να διαρκέσει 500 ώρες όπως λέει ο κατασκευαστής. Το να αφήσετε την μπαταρία στον φορτιστή αφότου έχει φορτίσει δεν έχει κανένα αποτέλεσμα είτε θετικό, είτε αρνητικό.
- Οι μπαταρίες έχουν κύκλο ζωής ανάλογα με το πλήθος των φορτίσεών τους. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας των χημικών ουσιών που περιέχουν. Συνεπώς, συχνές φορτίσεις (άσκοπες) μπορεί να ελαττώσουν την διάρκεια ζωής της.
Λοιπές συμβουλές:
- Μην φορτίζετε την μπαταρία όταν η θερμοκρασία του δωματίου είναι κάτω από 5 βαθμούς Κελσίου ή πάνω από 50.
- Μη βραχυκυκλώνετε τις μπαταρίες (έτσι κι αλλιώς δεν βρίσκω για ποιο λόγο να το κάνετε).
- Μην πετάτε τις μπαταρίες στην φωτιά, μπορεί να εκραγούν (μην το δοκιμάσετε για να δείτε αν όντως θα εκραγούν).
- Μην διαλύετε τις μπαταρίες για να δείτε πως είναι φτιαγμένες (η περιέργεια σκότωσε την γάτα).
- Μην αφήνετε τις μπαταρίες για πολύ καιρό ανενεργές. Τα χημικά στοιχεία που περιέχουν εξουδετερώνονται και χάνουν τις ιδιότητές τους, με αποτέλεσμα να μην λειτουργεί η μπαταρία.
- Για εξοικονόμηση ενέργειας, μπορείτε να απενεργοποιήσετε την δόνηση (καταναλώνει υπερβολικά μεγάλη ποσότητα ενέργειας), τους ήχους (π.χ. στα πλήκτρα, όταν χτυπάει, κτλ) και τον φωτισμό της οθόνης.
- Σε κάποια κινητά (όχι πολύ πρόσφατα) μπορείτε να κλείσετε το κινητό και να το ξανανοίξετε. Αυτό θα δώσει λίγη ενέργεια στο κινητό σας, αλλά μόνο για να κάνετε μία κλήση όταν επείγει. Σε νέα κινητά, η επανεκκίνηση του κινητού θα στοιχίσει ακριβά στην μπαταρία σας!
Ελπίζουμε να είναι βοηθητικές οι συμβουλές αυτές. Για καλό και για κακό, έχετε και μία εφεδρική μαζί σας…