Η ανθρωπότητα κάθεται πάνω σε μία ωρολογιακή βόμβα. Αν οι ειδικοί επιστήμονες έχουν δίκιο, τότε έχουμε περίπου 10 χρόνια για να αποτρέψουμε την τεράστια καταστροφή που απειλεί τον πλανήτη μας.
Πλημμύρες, καύσωνες, τυφώνες θα είναι οι μελλοντικοί μας “εχθροί” και θα έχουν όλα ένα κοινό σημείο αναφοράς, την τεράστια ένταση.
Η Ανησυχητική Αλήθεια (An inconvenient truth) είναι ένα ντοκιμαντέρ για τις επιπτώσεις που θα επιφέρουν στον πλανήτη μας οι κλιματικές αλλαγές και συγκεκριμένα εστιάζει στην αύξηση της θερμοκρασίας της Γης λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου.
Πρωταγωνιστής είναι ο Αμερικανός πολιτικός Αλ Γκορ, ένας άνθρωπος που προσπαθεί εδώ και πολλά χρόνια να ευαισθητοποιήσει και να προειδοποιήσει όλη την κοινωνία και ιδιαίτερα την κοινωνία της Αμερικής.
Το ερώτημα που βασανίζει τους περισσότερους πιστεύω πως είναι το εξής :
” Άραγε υπάρχει τρόπος να διορθώσουμε την κατάσταση; Υπάρχει ο δρόμος της επιστροφής; ”
Το ντοκιμαντέρ αυτό προσπαθεί να δώσει απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα. Όμως, πως μπορούμε εμείς οι άνθρωποι από μόνοι μας να βοηθήσουμε; Η απάντηση είναι απλή στο να ειπωθεί αλλά δύσκολη στο να γίνει πραγματικότητα.
Δεν νομίζω πως είμαι αυτήν τη στιγμή να σας παραθέσω μια και μοναδική απάντηση, γιατί υπάρχουν πολλές σωστές και όλες έχουν τα κοινά στοιχεία που προανέφερα, είναι απλές αλλά μη εύκολα εφαρμόσιμες. Το μόνο που χρειάζεται είναι ευαισθητοποίηση απέναντι στο περιβάλλον. Για να μπορούμε να προσφέρουμε τον κόσμο στα “παιδιά” μας όπως τον λάβαμε από τους “γονείς” μας.
Σας προτρέπω να δείτε την ταινία και να βγάλετε τα συμπεράσματά σας. Αν δεν τα έχετε βγάλει ήδη δηλαδή. Παρακάτω παραθέτω ένα μικρό απόσπασμα από την ταινία και γενικά περιμένω τα σχόλια σας πάνω στο θέμα.
“You look at that river gently flowing by. You notice the leaves rustling with the wind. You hear the birds; you hear the tree frogs. In the distance you hear a cow. You feel the grass. The mud gives a little bit on the river bank. It’s quiet; it’s peaceful. And all of a sudden, it’s a gear shift inside you. And it’s like taking a deep breath and going, “Oh yeah, I forgot about this.“
15 Comments
libertarian
Και μετά αξίζει να δει κανείς αυτό 😉
Ο Gore είπε ψέμματα εσκεμμένα;
Το ντοκιμαντέρ λέγεται The Great Global Warming Swindle, υπάρχει στο youtube.
libertarian
http://youtube.com/watch?v=7HYYnSPjrAo
αυτός είναι ο σύνδεσμος που δεν εμφανίστηκε στο πάνω μύνημα
chzigkol
Θα δω το ντοκιμαντέρ που προτείνεις, αλλά μπορείς να μου πεις για πιο πράγμα ψεύδεται ο Gore;
libertarian
Το γράφημα με την κόκκινη γραμμή δείχνει το CO2, το γράφημα με την πράσινη γραμμή δείχνει την θερμοκρασία. Ο Gore δείχνει αυτά τα δύο γραφήματα μαζί και μας λέει ότι όταν υπάρχει περισσότερο CO2 η θερμοκρασία ανεβαίνει. Αν όμως τα προσέξεις βλέπεις ότι η σχέση τους είναι αντίστροφη. Πρώτα ανεβαίνει η θερμοκρασία και μετά το C02, μάλιστα έχουν ένα lag 800ων χρόνων!
asynadak
Σε γενικές γραμμές πιστεύω ότι οι κλιματικές αλλαγές είναι φυσιολογικές και δεν προέρχονται απαραίτητα από την ανθρώπινη παρέμβαση. Ακόμα και αν συμβαίνει αυτό, δεν πιστεύω ότι αν συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς (όχι αν τους αυξήσουμε) δεν θα επιδεινωθεί η κατάσταση στο μέλλον.
Αυτό κυρίως γιατί η φύση έχει μηχανισμού αυτοσυντήρησης και επιπλέον, το κλίμα είναι μία πολύ στενή και περιορισμένη έννοια την οποία δεν θα έπρεπε να την γενικεύουμε παγκοσμίως.
Τέλος, πιστεύω ότι ακραίες θερμοκρασίες ή ακραία καιρικά φαινόμενα είναι λογικά σε βάθος χρόνου. Ωστόσο, στις τηλεοράσεις μας παρουσιάζουν έρευνες με στατιστικά στοιχεία των τελευταίων 50 ετών. Αν όμως δούμε σε βάθος χιλιετίες και πλέον, θα παρατηρήσουμε ότι ακραία καιρικά φαινόμενα είχαμε και στο παρελθόν, όπου δεν υπήρχαν ούτε εργοστάσια, ούτε αυτοκίνητα, ούτε τίποτα.
Πρέπει οπωσδήποτε να διαφυλάξουμε τον πλανήτη μας και να τον σεβόμαστε, ωστόσο δεν θα πρέπει να κινδυνολογούμε στον βωμό της δημοσιότητας και της τηλεθέασης.
chzigkol
@asynadak
1ον : Η φύση έχει μηχανισμούς αυτοσυντήρησης αλλά εμείς τους καταστρέφουμε. Βλέπε δάσος αμαζονίου, βλέπε Πάρνηθας που είναι και πιο κοντά σε μας.
2ον : Το ότι λιώνει οι πάγοι σου λέει κάτι; Είμαι σίγουρος ότι και στο παρελθόν είχαμε τέτοια φαινόμενα με επιπτώσεις, αλλά όχι με αυτόν τον ρυθμό και αυτήν την ένταση. Δηλαδή οι επιπτώσεις θα είναι μεγαλύτερες.
3ον : Πιστεψέ με, αν όντως είμαστε σε κρίσιμη φάση τότε για να προλάβουμε καταστάσεις ΠΡΕΠΕΙ να κινδυνολογήσουμε. Αρκεί να έχουμε σωστά και ακριβή επιχειρήματα.
4ον : Δες και τα ντοκιμαντερ που πρότεινα εγώ και ο φίλος libertarian για να έχεις και μια παραπάνω άποψη.
fani
chzigkol σίγουρα έχουμε βάλει το χεράκι μας και εμείς μέσα σε όλη αυτήν την καταστροφή.Δεν είμαστε όμως η κύρια αιτία.Πράγμα που πρέπει να σκεφτούν όλοι αυτοί που μεταδίδουν τα γεγονότα με παρονομαστή την δική τους πρώτα φήμη, είτε αυτό αφορά άμεσα πρώτα τις ειδήσεις , είτε κάποιο ντοκιμαντέρ.Θα συμφωνήσω περισσότερο με τον asynadak και δεν πάω μακριά…μιλούσα με την μητέρα μου πριν πολύ πάρουμε την τόσο έντονη κατιούσα η οποία μου έλεγε για διάφορες μεγάλες καταστροφές του παρελθόντως ή οποία με την σειρά της τα έμαθε απο δικιά της γιαγιά και αυτή ούτο καθεξής απο δικιά της.Μακριά πάει η βαλίτσα.
Διαβάζοντας διάφορα άρθρα επιστημόνων και βλέποντας πάμπολα ντοκιμαντέρ, έμαθα πως έχουν υπάρξει τρείς περίοδοι παγετώνων και αντίστοιχα το αντίθετο.Αυτήν την στιγμή είμαστε στην τέταρτη φάση των λιώσιμων των πάγων.Και μην νομίζεις πως επειδή δεν το φωνάζουμε δεν υπήρχαν τραγικές απώλειες και τότε…
chzigkol
Φυσικά και υπάρχουν παρόμοια φαινόμενα στο μακρύ παρελθόν, αλλά εμείς προκαλούμε την τύχη μας. Επιδεινώνουμε την κατάσταση και ταυτόχρονα την επιταχύνουμε. Κάποια στιγμή στη γη θα έρθουν παρόμοιες καταστροφές όπως και παλιά. Η ιστορία θα επαναληφθεί αλλά η ένταση θα είναι πολλαπλάσια. Το θέμα δεν είναι να αποτρέψουμε μια επερχόμενη καταστροφή. Εξάλλου, όπως δείχνει και η ιστορία δεν μπορούμε. Το θέμα είναι να την κάνουμε λιγότερα επώδυνη…
Όσο για την ευθύνη νομίζω ότι πέφτουμε σε ένα φαύλο κύκλο. Φταίνε οι βιομηχανίες/εργοστάσια που δουλεύουν νύχτα μέρα; Φυσικά ναι. Φταίμε εμείς που υπερκαταναλώνουμε με αποτέλεσμα να παράγουν περισσότερα οι βιομηχανίες; Φυσικά ναι.
Αλήθεια, αν βγούμε στο δρόμο και ρωτήσουμε 10 άτομα, πόσα αυτοκίνητα έχει στην οικογένειά του, πιστεύω ότι 5 τουλάχιστον θα απαντήσουν πάνω από 1.
Δεν λέω ότι το πρόβλημα αρχίζει από τον απλό άνθρωπο αλλά έχουμε μεγάλο μερίδιο ευθύνης
fani
Όλοι μας φταίμε! Το πιο εύκολο είναι να αποποιηθούμε τις ευθύνες μας και να ρίξουμε το βάρος αλλού.Τέσπα το θέμα είναι τεράστιο…και ζορίζομαι έτσι να κάνω συζήτηση.Αν θες δώσε του μουσουνου να σου πω 5 πράγματα.Ξέρεις τι λένε συνήθως’το γαϊδούρι που καβαλάμε δεν το μετράμε.
chzigkol
[email protected]
Someone
Καλά, δε πιστεύω ότι γίνεται τέτοια συζήτηση. Μερικοί είστε χειρότεροι από ρεπουμπλικάνους σε στεροϊδή…
Αρχίζουμε να ξανασυζητάμε για το αν το CO2 εντείνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου η όχι? Πλάκα μου κάνετε?
Είπαμε να είμαστε ανοιχτοί σε άλλες απόψεις αλλά μη το χ******ε κιόλας. Υπάρχουν δεκάδες ντοκιμαντέρ από βρετανικά, αμερικάνικα, γαλλικά και καναδικά κανάλια που όλα λένε το ίδιο πράγμα, ότι αυτό που συμβαίνει δεν είναι φυσιολογικό… Πρώτα απ’όλα σκεφτείτε τον πληθυσμό της γης που έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία 100 χρόνια (και πολλά λέω) και φυσικά θα συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς, μετά σκεφτείτε: τι λόγο είχε ο G.W. Bush και η κυβέρνηση του να ασκήσει πίεση σε επιστήμονες που προσπαθούν να δημοσιεύσουν τα επιστημονικά δεδομένα τους που αποδεικνύουν την ύπαρξη του φαινομένου του θερμοκηπίου και ότι αυτό οφείλετε τελικά σε εμάς? – μια πίεση που να σημειώσω δεν υπήρχε παλιότερα. Τέλος, πάτε μια βόλτα στο κέντρο της Θεσ/νικης ή της Αθήνας αύριο μεσημέρι και πείτε μου πως αυτό που αναπνέετε δεν είναι καθόλου επιζήμιο.
Ναι μωρέ, είναι μια φυσιολογική αλλαγή στο κλίμα της γης που έχει ξανασυμβεί… DOOOO, ναι μόνο που ποτέ δεν έχει ξανασυμβεί τόσο γρήγορα. Ας συνεχίσουμε να καίμε πετρέλαιο και κάρβουνο τότε, μέχρι να μας τελειώσουν. Είναι και τα λεφτά πολλά, ας μη το ξεχνάμε, σίγα μη χάσει η BP και η SHELL τα εκατομμύρια για να γλυτώσει ο πλανήτης.
Όλα όσα λέει η Βίβλος φυσικά δεν είναι αλήθεια αλλά πάμε να τα κάνουμε μου φαίνεται.
Κανένας που να τον λένε Νόα και να ξέρει να φτιάχνει κιβωτούς? – γιατί μάλλον θα χρειαστούν σύντομα.
chzigkol
Φίλε δεν με ενδιαφέρει η πολιτική. Αν θα υπάρξει κάτι θετικό για αυτό το ζήτημα δεν θα είναι μέσα από την πολιτική. Τουλάχιστον όχι από αυτήν πολιτική που ζούμε.
Someone
Καλά, πολλοί είμαστε απογοητευμένοι από τη πολιτική αλλά πάλι στη πολιτική στρεφόμαστε για να διαμαρτυρηθούμε για τα πάντα, για την εκπαίδευση, για το ασφαλιστικό, για τους μισθούς, για το πολιτισμό κτλ. Δυστυχώς είναι πολύ μεγάλο το θέμα για να το χειριστούμε μόνοι μας, το πρόβλημα του περιβάλλοντος είναι ένα καθαρά πολιτικό θέμα λόγω της πολυπλοκότητας και του μεγέθους του.
Και να δώσω ένα ακόμα θέμα. Οι μέλισσες εξαφανίζονται, το έχετε ακούσει? Δεν είναι καθόλου αστείο, δυστυχώς. Ο Αινστάιν είχε πει πως χωρίς μέλισσες ο άνθρωπος θα εξαφανιστεί μετα από 4-5 χρόνια γιατί χωρίς μέλισσες δεν γονιμοποιούνται τα λουλούδια και τα πρώτα όντα που θα επηρεαστούν είναι τα χορτοφάγα και έπειτα, επειδή όλα είναι αλυσίδα, φυσικά και ο άνθρωπος. Είναι πολλά τα ζητήματα και αν δεν βροντοφωνάξουν για ευαισθητοποίηση πρώτα οι πολιτικοί δεν βλέπω να γίνονται και πολλά.
fani
1ον δεν στρεφόμαστε στην πολιτική με την έννοια που το τοποθετείς.Οι διαμαρτυρίες που κατά διαστήματα γίνονται, γίνονται και έχουν ίσως αντίκτυπο κυβερνόντα όντα που νομίζουν πώς κάνουν πολιτική, σε ένα καθαρό θέατρο παραλόγου.Χωρίς ιδεολογίες και πηγμή για ΤΙ πολιτική μιλάμε??
2ον Που την βλέπεις την πολυπλοκότητα του θέματος?? Ο καθένας πρέπει να προσέχει τι κάνει και αν όπως λες αυτός ο “τριπλασιασμένος κόσμος” ξεκινήσει απο τα πιο απλά ΜΟΝΟΣ του….δεν νομίζω όλοι οι πολιτικοί της γής να μπορούν να συναγωνιστούν κάτι ανάλογο.
3ον Καλύτερα θα ήταν να ευχηθούμε να την βγάλουν επιτέλους την ανθρώπινη τους πλευρά οι πολιτικοί, γιατί λόγω των αδυναμιών τους είμαστε εδώ που είμαστε.Δεν έχει να κάνει με την πολιτικΗ αλλά με τους πολιτικΟΥΣ και
4ον Καλό θα ήταν να γίνεις και λίγο αισόδοξος και να δείς και εσύ τι μπορείς να κάνεις σαν μονάδα.
Ο Αινστάιν είχε μιλήσει και την θεωρία της σχετικότητας.Αν παρακολουθείς γενικότερα θα έχεις ακούσει τις απαντήσεις των σημερινών επιστημόνων.
Someone
Εννοείτε πως ο καθένας από μόνος του πρέπει να ευαισθητοποιηθεί αλλά σε ένα πρόβλημα τόσο σοβαρό δεν θα έπρεπε να γίνεται και μια παραπάνω προσπάθεια? Αυτό που εννοώ είναι πως μπορεί να έχεις κάθε καλή θέληση αλλά αν δεν υπάρχουν ειδικοί κάδοι, για παράδειγμα, σε κάθε γωνιά που να μπορείς να ρίξεις τα χαρτιά σου, τα αλουμίνια, τα γυαλιά κτλ όπου μετά αυτά να παίρνονται και να ανακυκλώνονται σε ειδικές μονάδες ανακύκλωσης, όση καλή θέληση και να έχεις δε μπορείς να κάνεις τίποτα. Ποιανού δουλειά είναι να κατασκευάσει τις μονάδες αυτές? ποιανού δουλειά είναι να πιέσει το κόσμο να ανακυκλώνει?
Μπορώ να σκεφτώ πολλά παραδείγματα αλλά δεν υπάρχει πολύς χώρος και χρόνος για να τα αναπτύξω όλα.
Πάντως εγώ προσωπικά το χρέος μου το κάνω.