Είναι ευρέως γνωστό το πόσο καλή είναι για την υγεία μας η μεσογειακή διατροφή. Σε διάφορες τροφές υπάρχουν ουσίες που “προστατεύουν” τον ανθρώπινο οργανισμό από παθήσεις, όπως τον σχηματισμό της αθηρωματικής πλάκας μια γνωστή καρδιακή πάθηση.
Οι ουσίες που βοηθάνε στην αποφυγή καρδιακών παθήσεων ανιχνεύτηκαν στην ελιά, στον μούστο, στο κρασί και γενικότερα στα λάδια, σε αρκετά ψάρια και θαλασσινά (π.χ. γαύρος, τσίρος, χταπόδι, μπακαλιάρος και τσιπούρα) και στο μέλι.
Ερευνητές του τμήματος Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Αθηνών θέλοντας να αξιοποιήσουν αυτά τα ευρήματα, βελτίωσαν την τροφή των ψαριών ιχθυοτροφείου, ώστε οι νέες ποικιλίες σε τσιπούρα και λαβράκι να προστατεύουν την καρδιά μας! Δεν πρόκειται για αστείο…
Ο στόχος της έρευνας όμως είναι διττός. Πρώτον για θέματα υγείας όπως προανέφερα και δεύτερον για να καταρριφθεί η φοβία του κοινού για την ποιότητα των ψαριών του ιχθυοτροφείου.
Μια παρόμοια έρευνα είχε δοκιμαστεί σε κουνέλια και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, συν το γεγονός που η διατροφή που ακολουθούσαν τα κουνέλια βοήθησε να ξεπεράσουν και τα ίδια προβλήματα στένωσης των αρτηριών τους.
Μεσογειακή Διατροφή(γενική περιγραφή)
- Ελαιόλαδο
- Γαλακτοκομικά προϊόντα
- Ψάρια
- Πουλερικά
- Αβγά
- Οσπρια – ξηροί καρποί
- Πατάτες
- Γλυκά
- Κόκκινο κρέας
[via]