Είναι σίγουρο ότι ζούμε στους καιρούς της διαδικτυακής επανάστασης και καθιέρωσης, αλλά όπως ένα νόμισμα, τα πάντα έχουν δύο όψεις. Η σκοτεινή πλευρά του web, αν μου επιτρέπετε τον χαρακτηρισμό, υπάρχει και λέγεται εμπορευματοποίηση πληροφοριών με σκοπό το κέρδος. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάτι τέτοιο υπήρχε από την αρχή του διαδικτύου, αλλά η έξαρση που έχει πάρει τα τελευταία χρόνια είναι αποτέλεσμα των τεράστιων όγκων πληροφορίας που διακινούνται.
Εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο web είναι βέβαιο ότι αναζητούν πάντα τρόπους για να προσελκύσουν υποψήφιους πελάτες. Επίσης, όλες οι web επιχειρήσεις θα θέλανε να γνωρίζουν τις προτιμήσεις και τα ενδιαφέρονται των πελατών τους για να ξέρουν πως θα κινηθούν.
Τα παραπάνω μπορούν κάλλιστα να θεωρηθούν θεμιτά διότι υπάρχει η έννοια του ανταγωνισμού και της επιβίωσης μέσα στο χώρο, αλλά αυτό που θα πρέπει να εξαλειφθεί είναι η παράνομη κοινοποίηση προσωπικών στοιχείων του κάθε χρήστη του web. Η καταπολέμηση τέτοιων κυβερνο-εγκλημάτων δεν είναι εύκολη υπόθεση κυρίως γιατί οι τρόποι που εφευρίσκονται χρειάζονται διαφορετική προσέγγιση αντιμετώπισης και η συχνότητα εμφάνισης νέων τεχνικών είναι υψηλή.
Πρόσφατα, σε ένα συνέδριο στο Λονδίνο (InfoSecurity Europe 2008) ειδικοί που μίλησαν, προέτρεψαν τους πάντες στην άμεση αντιμετώπιση του φαινομένου διακίνησης προσωπικών πληροφοριών στο web. Σύμφωνα με μια έκθεση που παρουσιάστηκε στο συνέδριο έχουν βρεθεί χιλιάδες οnline υπηρεσίες παράνομης πώλησης δεδομένων. Από “απλούς” αριθμούς καρτών μέχρι log αρχεία επιχειρήσεων. Ακόμα και ιατρικά δεδομένα έχουν μπει στον πάγκο για πούλημα.
Τα πράγματα είναι σοβαρά και αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς οι απλοί χρήστες είναι να είμαστε ενήμεροι για τους κινδύνους και υποψιασμένοι για τα πάντα.
[via]