(Σ.τ.Α.: ΕΛ/ΛΑΚ : Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα)
Όσοι χρησιμοποιούν Windows ως το βασικό τους λειτουργικό σύστημα γνωρίζουν ότι που και που είναι καλό ένα μικρό ρετουσάρισμα. Συνήθως μεριμνούμε για σκουπίδια στους δίσκους μας αλλά και αστοχίες στην registry. Συνήθως τα βασικά εργαλεία που μας παρέχει το ίδιο το λειτουργικό, δεν είναι αρκετά.
Το NF προτείνει, για αυτήν την εβδομάδα, το CCleaner, μία δωρεάν εφαρμογή της εταιρίας Piriform – και επομένως κλειστού κώδικα – που υπόσχεται να μας βοηθήσει να λύσουμε τα προαναφερθέντα, και όχι μόνον μικροπροβληματάκια, που οδηγούν σε βραδύτητα του υπολογιστή, ανεξήγητα κολλήματα, μη λογική απώλεια χώρου στους δίσκους, κλπ.
Το CCleaner λοιπόν αποτελεί ένα πρόγραμμα βελτιστοποίησης, καθαρισμού και διασφάλισης του απορρήτου για λειτουργικά συστήματα Windows. Βρίσκει και αφαιρεί αρχεία που δεν είναι πλέον χρήσιμα κάνοντας τον υπολογιστή να λειτουργεί ταχύτερα και αυξάνοντας τον ελεύθερο χώρο στον(ους) δίσκο(ους) μας. Επίσης αποτελεί έναν εξαιρετικό εργαλείο καθαρισμού της registry γλιτώνοντας μας από το να έρθουμε αντιμέτωποι με παραφυσικά φαινόμενα κατά τη χρήση του υπολογιστή. Τέλος αναλαμβάνει να καλύψει τα ίχνη μας στο διαδίκτυο “καθαρίζοντας” τα προσωρινά αρχεία που κρατούν οι διάφοροι πλοηγοί (mozilla firefox, opera, internet explorer, κλπ.) κατά την περιήγησή μας στον Παγκόσμιο Ιστό.
Μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν από εδώ.
8 Comments
Ανώνυμος
Το δοκίμασα πολύ ωραίο thanks!
bullpoz
Giati me bgazei anonymo me petaei eksw h m…
MARKARD
ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΕΔΩ ΚΑΙ 1 ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΣ . ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΒΓΑΖΟΥΝ ΣΥΧΝΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΝ. ΕΠΙΣΗΣ Η ΙΔΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑ 2 ΕΞΙΣΟΥ ΚΑΛΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ . ΤΟ ΕΝΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΣΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΣΒΗΣΜΕΝΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΤΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΤΕ.
krap
@bullpoz: τι εννοείς ακριβώς;
@markard: συμφωνώ. Γνωρίζω και τα άλλα δύο προϊόντα που αναφέρεις. Να σου πω την αλήθεια το εργαλείο για την ανασυγκρότηση το θεωρώ εντελώς άχρηστο (δεδομένου του αποθηκευτικού χώρου για τον οποίο μιλάμε σήμερα αλλά και τις ταχύτητες των επεξεργαστών). Το εργαλείο για την επαναφορά το έχω εγκαταστήσει και του ρίχνω μια ματιά. Ίσως μας απασχολήσει σε κάποια από τις επόμενες φορές. Σε ευχαριστούμε πάντως για τις προτάσεις και το ενδιαφέρον σου.
djmouzz
Αγαπητέ krap θα διαφωνήσουμε για το defraggler. Ο τεράστιος χώρος των σημερινών σκληρών δίσκων είναι ακριβώς αυτός που κάνει έναν κατακερματισμένο δίσκο να σέρνεται. Τα seek και access times αυξάνονται κατακόρυφα. Επίσης ναι μεν οι επεξεργαστές είναι πύραυλοι αλλά τεχνολογικά οι σκληροί ακριβώς γιατί είναι πρωτόγονοι πρέπει να γίνοται defragmented για να μην καθυστερούν το σύστημα.
Όλα αυτά βέβαια εξαλείφονται με τον ερχομό των SSD οι οποίοι δεν χρειάζονται defrag.
To recuva το άλλο εργαλείο είναι έξτρα χρήσιμο γιατί επαναφέρει αρχεία και από στικάκια και κάρτες μνήμης πχ SD.
krap
@djmouzz: Έχω την αίσθηση ότι όταν δουλεύεις windows το πιθανότερο είναι όταν ο δίσκος χρειαστεί defragmentation να έχει έρθει η ώρα για format (μου συμβαίνει συχνά). Τώρα βέβαια για ένα συστήμα που αντέχει στον χρόνο με την ίδια εγκατάσταση, ίσως και να ‘χεις δίκαιο
djmouzz
Ε ναι πρώτα πρώτα τα windows πάνε μαζί με το defragmentation. Όσον αφορά το format είναι η πρωτόγονη registry και τα υπολείματα σε dll και λοιπά σκουπίδια που αφήνουν οι εφαρμογές που φταίει. Βέβαια κακά τα ψέματα αν θέλει κάποιος να αποφεύγει το format παίρνει Linux ή ακόμη καλύτερα Mac OS
Νάσος
Να διορθώσω κάτι, γιατί αρχίζετε το άρθρο σας ως εξής : “(Σ.τ.Α.: ΕΛ/ΛΑΚ : Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα)”
Το πρόγραμμα αυτό αν είναι αρκετά καλό, ΔΕΝ είναι πρόγραμμα Ανοιχτού κώδικα (open source) μα ούτε και Ελεύθερο λογισμικό (free software) !
Το πρόγραμμα για το οποίο γράψατε είναι Freeware και δεν έχει καμία σχέση με το Ανοιχτό ή Ελεύθερο λογισμικό .
Ευχαριστώ