Τα Τρίκαλα, αποτελούν μια πόλη του Θεσσαλικού κάμπου, με πλούσια ιστορία, πολιτισμό και παράδοση. Βρίσκονται 335 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 216 χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη. Στην ευρύτερη περιοχή των Τρικάλων, θα δείτε φανταστικά ορεινά τοπία, πόλεις με καλόκαρδους ανθρώπους, χωριά χωμένα μέσα σε καταπράσινα δάση και φυσικά τα γνωστά σε όλους Μετέωρα, ένα παράθυρο στον ουρανό. Στην πόλη μπορείτε να βρείτε άνετα ξενοδοχεία και πανσιόν, αν και τα αγροτουριστικά καταλύματα είναι μια άλλη εναλλακτική επιλογή, όσο αφορά τη διαμονή σας. Αυτός ο τουριστικός προορισμός, σας υπόσχομαι πως θα σας μείνει αξέχαστος, χάρη στο πλήθος των δραστηριοτήτων που προσφέρονται μέσα στην πόλη, αλλά και στις γύρω περιοχές.
Δεν θα μπορούσα να ξεκινήσω αλλιώς, παρά με την αναφορά μου, στο Ληθαίο ποταμό που διασχίζει την πόλη. Το γραφικό αυτό ποτάμι, εκτείνεται διαγωνίως και οι όχθες του ενώνονται με αρκετές γέφυρες. Η πιο ιδιαίτερη, μεταλλική γέφυρα, κατασκευάστηκε το 1886 στη Γαλλία και είναι η κεντρική. Τη νύχτα, θέαμα αποτελεί ένας φωταγωγημένος καταρράκτης, που μπορείτε να θαυμάσετε στεκόμενοι πάνω στη γέφυρα. Στις όχθες του καθίστε σε ένα από τα πολλά παγκάκια που βρίσκονται εκεί, κάτω από τον ίσκιο πλάτανων και πεύκων, χαζεύοντας τις πάπιες που κολυμπούνε στα κρυστάλλινα νερά. Η Κεντρική Πλατεία των “Ηρώων Πολυτεχνείου”, ενώνεται μέσω της κεντρικής γέφυρας, με την οδό Ασκληπιού. Στην οδό Ασκληπιού, θα συναντήσετε πλήθος από καφέ, μπαρ και εμπορικά καταστήματα, για κάθε γούστο.
Στα Τρίκαλα αξίζει να επισκεφτείτε τον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου και να δείτε την Αρχαιολογική Συλλογή Τρίκκης, που στεγάζει ευρήματα από τον 6ο αιώνα π.χ. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το Δημοτικό Λαογραφικό Μουσείο, η Δημοτική Πινακοθήκη, το Κουρσούμ Τζαμί, καθώς και το Κέντρο Μουσικής Τρικαλινών Δημιουργών, όπου θα δείτε προσωπικά αντικείμενα και φωτογραφικό υλικό από καλλιτέχνες που έγραψαν ιστορία, όπως του Βασίλη Τσιτσάνη και του Δημήτρη Μητροπάνου. Ακόμη, το Μουσείο Ιεράς Μητρόπολης, φιλοξενεί Εκκλησιαστικό Μουσείο, Λαϊκό Μουσείο και Βιβλιοθήκη με περίπου 19.000 βιβλία.
Ας ανέβουμε πιο βόρεια της πόλης, στο μεσαιωνικό Φρούριο με τον επιβλητικό Πύργο και το εκπληκτικό Ρολόι του. Στο σημείο αυτό, μπορείτε να θαυμάσετε την θέα της πόλης, ιδιαίτερα την ώρα του ηλιοβασιλέματος. Μετά το Φρούριο, στο λόφο του Προφήτη Ηλία επισκεφτείτε το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, που χρονολογείται από το 1896. Στο λόφο αυτό, θα συναντήσετε και τον Ζωολογικό Κήπο των Τρικάλων. Πρόκειται για μια ευχάριστη βόλτα για μικρούς και μεγάλους, μέσα σε καταπράσινο τοπίο. Ξεχωριστή θέση στο οδοιπορικό μας, έχει και η παραδοσιακή συνοικία Βαρούσι, που βρίσκεται στα ριζά του Φρουρίου. Τα παλιά αρχοντικά, ιδιοκτησία των τότε αρχόντων, χτισμένα μεταξύ 17ου και 19ου αιώνα, θα σας ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο. Κατευθυνόμενοι προς την πόλη, βγαίνοντας από το Βαρούσι, θα συναντήσετε τη γειτονιά των Μανάβικων, όπου μπορείτε να απολαύσετε στις ταβέρνες της παραδοσιακό, πεντανόστιμο φαγητό.
Σημαντικό ενδιαφέρον όμως, παρουσιάζουν και οι γύρω περιοχές των Τρικάλων. Ας ρίξουμε μια ματιά στο ορεινό χωριό της Ελάτης, που προτίθεται για ανάσες δροσιάς τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς και στο χωριό Περτούλι, που αποτελεί τόπο διαμονής, για τις χειμερινές σας εξορμήσεις στο χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου. Ορεινός προορισμός αποτελεί το γραφικό χωριουδάκι Καστανιά και η Πύλη, όπου κοντά της βρίσκονται 4 ξεχωριστές γέφυρες που χρονολογούνται από το 1514 έως το 1981. Η Γκούρα και το Χάνι Μουργκάνη, θεωρούνται επίσης, τόποι με κρυστάλλινα νερά και πανύψηλα, σκιερά δέντρα. Μέσα στην άγρια ομορφιά, θα βρείτε και τα χωριουδάκια Νεραϊδοχώρι, Γαρδίκι και Οξύνοια, κρυμμένα μέσα σε πεύκα και έλατα. Στα ορεινά Τρίκαλα, μπορείτε να ασχοληθείτε με πεζοπορία, ιππασία, ορεινή ποδηλασία, κυνήγι, ψάρεμα και διάφορες άλλες δραστηριότητες. Στον Ασπροπόταμο, υπάρχουν ευκαιρίες για κανό, καγιάκ και ράφτινγκ. Στον Κόζιακα, ανεβάστε την αδραναλίνη σας κάνοντας τοξοβολία και αεραθλητισμό.
Πρόταση έκπληξη: Μετέωρα, τι άλλο θα μπορούσε να ήταν άλλωστε? Το ιδιαίτερο γεωλογικό φαινόμενο των βράχων και η θέληση των μοναχών, δημιούργησαν το ξεχωριστό αυτό μνημείο του Ορθόδοξου Χριστιανισμού. Η ιστορία τους ξεκινά τον 11ο αιώνα, όπου ασκητές κατέφευγαν στις μικρές σπηλιές των απόκρημνων και επιβλητικών βράχων. Αρχικά στους βράχους υπήρχαν 24 μοναστήρια, αλλά σήμερα βρίσκονται σε λειτουργία μόνο τα 6. Πιο αναλυτικά, σήμερα μπορείτε να επισκεφτείτε τη Μονή Μεγάλου Μετεώρου, που είναι η μεγαλύτερη και κτίστηκε στα μέσα του 14ου αιώνα. Ακολουθεί η Μονή Βαρλαάμ, αφιερωμένη στους Αγίους Πάντες, η οποία κτίστηκε το 1541. Συνεχίστε στη Μονή Ρουσσάνου, που είναι αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος, στη Μονή του Αγίου Νικολάου Αναπαυσά, που είναι αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο και στη Μονή του Αγίου Στεφάνου, οι οποίες είναι κτισμένες κατά τον 16ο αιώνα. Κλείνοντας την περιήγησή σας, κάντε μια στάση στη Μονή Αγίας Τριάδος, που χτίστηκε το 1475, εδώ η πρόσβαση απαιτεί γερές αντοχές. Στις παλιές Τράπεζες των Μονών, λειτουργούν ανάλογα Μουσεία, που αξίζουν την προσοχή σας.
One Comment
Χρήστος
Μία από τις πιο εντυπωσιακές περιοχές της Ελλάδας. Πολύ ωραία πρόταση!