Κοιτάζοντας τις φετινές βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ παρατηρούμε μεγάλη άνοδο στις σχολές που έχουν σχέση με την καλλιέργεια της γης. Στις εφημερίδες βλέπουμε συχνά άρθρα για τις επιδοτήσεις που υπάρχουν σε συγκεκριμένες καλλιέργειες, όχι μόνο για την καλλιέργεια του προϊόντος αλλά και στην αποξήρανση ή την μεταποίηση, όπως στην αλόη.
Γιατί οι νέοι επιλέγουν σπουδές ανάλογες με την γεωργία; Είναι μια δουλειά που απαιτεί κόπο και χρόνο σε άσχημες καιρικές συνθήκες όμως αποδίδει σίγουρο κέρδος! Όταν φυτεύεις και καταστραφεί η καλλιέργεια από ένα ζιζάνιο ή από καιρικές συνθήκες, μπορεί να μην έχεις οικονομικά οφέλη, όμως θα μείνει ένα μέρος για να να καλύψει τις ανάγκες διατροφής σου. Επιπλέον θα έχεις την αποζημίωση, ως ένα μικρό χρηματικό όφελος αντίθετα με τους ανθρώπους που με την δικαιολογία των εργοδοτών ότι δεν υπάρχουν χρήματα δεν πληρώνονται καθόλου!
Σίγουρα οι νέοι είναι επηρεασμένοι από τα γεγονότα και βλέποντας την αγορά εργασίας να στερεύει, ψάχνουν ένα σίγουρο εισόδημα. Γεωργία δεν σημαίνει μόνο φυτεύω-θερίζω-πουλάω. Είναι και οι εργασίες που γίνονται με βάση τα φυτά, τα φρούτα, τα οπωρολαχανικά. Όπως τα γλυκά του κουταλιού που γίνονται ανάρπαστα στο εξωτερικό! Μπορεί η πώληση των φρούτων να μην αποφέρει μεγάλο κέρδος στον παραγωγό, όμως εκείνος που θα το επεξεργαστεί πουλάει ένα βαζάκι γλυκό πανάκριβο σε σχέση με το κόστος του! Διαβάζω σήμερα στην εφημερίδα πως με μια επιχορήγηση έως 55% ο παραγωγός τα φρούτα που του απέμειναν τα αποξηραίνει σε εργοστάσιο που το μισό κόστος ίδρυσης το καλύπτει η επιχορήγηση. Με αυτόν τον τρόπο έχει ένα επιπλέον κέρδος με την παραγωγή που υπό άλλες συνθήκες θα πετούσε!
Μια δεύτερη νέα τάση της εποχής είναι η καλλιέργεια φυτών για την παρασκευή φαρμάκων και καλλυντικών. Σημαντική είναι η άνοδος για την της Αλόης (ή αλλιώς η καλλιέργεια της 10ετίας). Όπως αναφέρεται σε οικονομικά στατιστικά η μέση στρεμματική απόδοση είναι 200-800€ ανάλογα με την επεξεργασία. Βλέπουμε επίσης μια αγάπη προς τα βιολογικά προϊόντα, που δυστυχώς είναι αρκετά ακριβά. Η ζήτηση αυτή δημιουργήθηκε από την ενημέρωση του κόσμου για την υγιεινή διατροφή και τη αποφυγή των ζιζανιοκτόνων που προκαλούν καρκίνο.
Συμφωνώ πώς είναι τα πιο κατάλληλα. Πώς όμως θα μπορούν οι φτωχές οικογένειες να τα αγοράσουν; Όσο περισσότεροι άνθρωποι ασχοληθούν με τη βιολογική καλλιέργεια τόσο περισσότερο λόγο του ανταγωνισμού θα πέσουν οι τιμές! Είδατε πόσοι τρόποι υπάρχουν να είμαστε αυτάρκεις χάρη στην γη που δικαίως μας ανήκει! Επομένως σωστά επέλεξαν φέτος οι νέοι να δώσουν το μεράκι τους στην και όχι να γίνουμε για άλλη μια φορά μετανάστες…
Ας αφήσουμε λοιπόν τα σχέδια για νέο μεταναστευτικό κύμα στο εξωτερικό κι ας ξανακερδίσουμε τη γη που μας ανήκει! Και μην ξεχνάτε ”η ζωή θέλει ταλέντο, θέλει δύναμη και ταμπεραμέντο”!