“Αρκετά κοντά σε κρέας, όχι τόσο ζουμερό”. Αυτή ήταν η ετυμηγορία ενός από τους 3 κριτικούς που συμμετείχαν στην παρουσίαση στο Λονδίνο του πρώτου τεχνητού βοδινού μπέργκερ στον κόσμο. Δοκίμασε ένα κομμάτι που προετοιμάστηκε προσεκτικά από έναν βρετανό σεφ. Όπως ο ίδιος περιέγραψε, ανάμεσα στις εκπλήξεις ήταν η πυκνότητά του, καθώς περίμενε να θρυμματιστεί.
Ως προς τη γεύση όμως τα νέα βρίσκονται στο μεταίχμιο. Το μπέργκερ ήταν μεν κοντά στο κρέας ως γεύση, αλλά δεν ήταν μαριναρισμένο και δεν είχε καθόλου λίπη· και τα λίπη είναι μεγάλο μέρος της γεύσης σε έναν πιάτο με κρέας. Ο επικεφαλής ερευνητής ανέφερε ότι η προσθήκη κυττάρων που παράγουν λίπος είναι μία από τις πολλές ακόμα προκλήσεις που το πεδίο αντιμετωπίζει.
Πώς καλλιεργήθηκε όμως το συγκεκριμένο μπέργκερ; Ο πρωταρχικός ιστός για το μπέργκερ προήλθε με βιοψία από δύο αγελάδες (οι οποίες χαίρουν άκρας υγείας μέχρι στιγμής). Οι ερευνητές απομόνωσαν από τον ιστό ενήλικα βλαστοκύτταρα, δηλαδή κύτταρα τα οποία προορίζονταν να αντικαταστήσουν νεκρά μυιικά κύτταρα της αγελάδας. Στη συνέχεια, το μόνο που απέμενε ήταν τα κύτταρα να καλλιεργηθούν στο εργαστήριο.
Ένα από τα ενδιαφέροντα σημεία της βραδιάς ήταν και η εμφάνιση του μυστικού μέχρι τότε χρηματοδότη της συγκεκριμένης έρευνας, συνολικής αξίας 375,000 δολλαρίων. Μιλάμε φυσικά για το Σεργκέι Μπριν, και για όσους ακόμα κοιτάτε απορημένοι, μιλάμε για το Σεργκέι Μπριν, έναν από τους 3 ιδρυτές της Google.
Καλή όρεξη!