Ακριβώς 10 χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, που έδωσαν χαρές και συνάμα άνοιξαν μεγάλες πληγές (οικονομικές και όχι μόνο). Μία ομάδα ξεκίνησε το ταξίδι της προς την κορυφή βασιζόμενη σε αυτούς τους αγώνες, δείχνοντας σε όλους το τι είναι ικανή να κάνει… Αυτή η ομάδα δεν είναι άλλη από την Εθνική Πόλο Γυναικών. Η ομάδα αυτή είναι o,τι καλύτερο έχει να επιδείξει στα πλαίσια των ομαδικών αθλημάτων ο ελληνικός αθλητισμός.
Μετά την κατάκτηση της δεύτερης θέσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες, η γυναικεία υδατοσφαίριση διαγράφει ανοδική πορεία και συγκαταλέγεται στις 8 καλύτερες ομάδες του κόσμου. Το 2005 κατέλαβε την 2η θέση στο World League της Ρωσίας (παγκόσμιο κύπελλο που διοργανώνει η FINA στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι 8 καλύτερες ομάδες του κόσμου), στην ίδια διοργάνωση πήρε το χάλκινο μετάλλιο το 2007 στον Καναδά και το 2010 στην Αμερική, την ίδια χρονιά κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στις πισίνες του Ζάγκρεμπ. Ένα χρόνο αργότερα οι κοπέλες επιδίωξαν να επιτύχουν το ακατόρθωτο και τo πέτυχαν καταλαμβάνοντας την 1η θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2011 που διεξήχθη στην Σαγκάη νικώντας την Κίνα στον τελικό. Αυτή η επιτυχία καθιέρωσε πλέον την Εθνική μας ομάδα στις καλύτερες του κόσμου και δίκαια χαρακτηρίζονται από τον κόσμο ως “χρυσά κορίτσια”. Το 2012 κατέκτησε και πάλι το αργυρό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, που έγινε στην Ολλανδία.
Στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που διοργανώθηκε φέτος στην Βουδαπέστη, η ομάδα του Γιώργου Μορφέση (προπονητής της Εθνικής Ομάδας από το 2009) κατέλαβε την τιμητική 6η θέση,χάνοντας στα προημιτελικά από την Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Ιταλία με 11-9 στην διαδικασία των πέναλτι (7-7 η κανονική διάρκεια).
“Αρχιτέκτονας” αυτού του εκπληκτικού συνόλου είναι όπως προείπα ο Γιώργος Μορφέσης. Αναλαμβάνοντας την εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης Γυναικών τον Ιανουάριο του 2009 και στην πορεία έχοντας την τεχνική ευθύνη της Εθνικής Γυναικών και της Εθνικής Νεανίδων, έχει φέρει στον ελληνικό αθλητισμό οκτώ μετάλλια, στα οποία τρεις φορές έκανε τη συνηθισμένη βουτιά στην πισίνα. Πρωταθλητής κόσμου με τις Γυναίκες στη Σαγκάη το 2011, πρωταθλητής κόσμου με τις Νεάνιδες στο Περθ της Ν. Ζηλανδίας το 2012 και εσχάτως πρωταθλητής Ευρώπης με τις Νεάνιδες στην Κωνσταντινούπολη. Με προπονητική θητεία στην Καστέλα, στο γυναικείο του Πανιώνιου και στον Εθνικό (ως πρώτος τεχνικός κέρδισε το Κύπελλο Ελλάδας το 2000), ήρθε το 2003 η πρόταση συνεργασίας ως βοηθού προπονητή στην εθνική ομάδα Γυναικών, πρώτα δίπλα στον Φώντα Μουδάτσιο κι έπειτα στον Κούλη Ιωσηφίδη (προηγούμενοι προπονητές της Εθνικής Γυναικών). Και σε σχέση με τον εκρηκτικό χαρακτήρα του τελευταίου, ο Γιώργος Μορφέσης αντιπροσώπευε και συνεχίζει να αποτελεί την ήρεμη δύναμη.
Παραθέτοντας λοιπόν τα κατορθώματα αυτής της ομάδας, μπορεί να εξάγει το συμπέρασμα πως είναι η καλύτερη ομάδα στην ιστορία του Ελληνικού Αθλητισμού. Αναρωτηθείτε ποια εθνική ομάδα έχει τόσες επιτυχίες, ποια εθνική ομάδα έχει κατακτήσει παγκόσμιο πρωτάθλημα νικώντας την διοργανώτρια χώρα στον τελικό, ποια εθνική ομάδα έχει ένα προπονητή για 5 συνεχόμενα χρόνια με τόσες επιτυχίες; Αυτή η ομάδα είναι καταδικασμένη να πρωταγωνιστεί, έχει αποδείξει πως το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο δεν είναι τα πιο προσοδοφόρα σε μετάλλια και ότι η υδατοσφαίρηση αξίζει περισσότερη προσοχή στο μέλλον.
One Comment
Χάρης
Τους αξίζουν συγχαρητήρια!!!