O Σρινιβάσα Ραμανούτζαν ήταν Ινδός μαθηματικός. Ενώ υπήρξε αυτοδίδακτος στα μαθηματικά η συνεισφορά του σε πολλούς τομείς ήταν αξιοσημείωτη. Γεννήθηκε στην Ινδία στις 22 Δεκεμβρίου 1887 και από μικρός είχε δείξει σημάδια της ιδιαιτερότητας του και άρχισε να ασχολείται με τα μαθηματικά.
Στο σχολείο έμεινε μέχρι τα 16 του. Ισχυρίζονταν ότι η θεά Ναμακάι του έδινε την έμπνευση για να λύνει τα προβλήματα. Οι μέθοδοι του ήταν τις περισσότερες φορές ανορθόδοξοι. Δούλευε πιο πολύ με το ένστικτο του στην αντιμετωπίσει των προβλημάτων.
Επειδή οι επιδόσεις του στα μαθηματικά ήταν εξαιρετικές κέρδισε μια υποτροφία για να συνεχίσει τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο. Όμως η μεγάλη του αγάπη για τα μαθηματικά ήταν και η αιτία να αποτύχει στο πανεπιστήμιο διότι διάβαζε μόνο αυτά και κανένα άλλο μάθημα. Παντρεύτηκε στα 22 του και έπιασε δουλεία ως ταχυδρομικός υπάλληλος και είχε αρκετό χρόνο να ασχοληθεί με τα μαθηματικά.
Η δουλεία του δεν τον ενδιέφερε καθόλου. Έμενε ξάγρυπνος τις νύχτες έλυνε και δημιουργούσε νέα θεωρήματα στην θεωρία των αριθμών. Έστειλε τις εργασίες του σε πολλούς Ινδούς μαθηματικούς χωρίς να βρει καμία ανταπόκριση. Στην συνεχεία ο προϊστάμενος του που είχε δει το ταλέντο του τον προέτρεψε να έρθει σε επαφή και με Βρετανούς μαθηματικούς. Οι δύο πρώτοι μαθηματικοί που έλαβαν ταχυδρομικά τα τετράδια με τους πρωτότυπους υπολογισμούς του, δεν ασχολήθηκαν, τον προσπέρασαν. Όμως το 1913 έστειλε και μια επιστολή στον πιο γνωστό Βρετανό μαθηματικό της εποχής, τον Τζ. Χάρντι. Ο Χάρντι εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ με την δουλεία του Ραμανούτζαν που κατάφερε μετά από προσπάθειες να τον φέρει στο Κέιμπριτζ το 1914.
Εκεί ο Ραμανούτζαν είχε αρκετά στενή συνεργασία με τον Χάρντι και με άλλους Βρετανούς μαθηματικούς που αναγνώρισαν γρήγορα την άξια του. Η ζωή του όμως ήταν αρκετά δύσκολη και δεν μπορούσε να προσαρμοστεί. Ο διαφορετικός καιρός, ο τρόπος ζωής, το φαγητό αλλά και η μοναξιά τον είχαν επηρεάσει αρκετά. Κυκλοφορούσε καθημερινά με παντόφλες αφού μέχρι τότε δεν είχε φορέσει ποτέ του παπούτσια. Ήταν χορτοφάγος και τα λαχανικά της Βρετανίας του φαίνονταν άνοστα και δεν έτρωγε αρκετά.
Το 1917 αρρώστησε και νοσηλεύτηκε πολλές φορές στο νοσοκομείο. Ο εντελώς διαφορετικός τρόπος ζωής τον οδήγησε σε κατάθλιψη. Μάλιστα μια φορά επιχείρησε να αυτοκτονήσει πέφτοντας στις γραμμές του μετρό στο Λονδίνο. Τελικά κατάφερε να πάρει το πτυχίο του από το Κέιμπριτζ το 1916, ενώ το 1918 εκλέχθηκε εταίρος της Βασιλικής Εταιρείας του Λονδίνου και του Trinity College του Κέιμπριτζ.
Δεν άντεχε όμως άλλο την ζωή στην Αγγλία και έτσι επέστρεψε στην Ινδία ώστε να καταφέρει να αναρρώσει. Δεν τα κατάφερε τελικά και πέθανε στο Μάντρας στις 26 Απριλίου του 1920 σε ηλικία μόνο 33 ετών από μια ασθένεια του παχέος εντέρου.
Στην διάρκεια της σύντομής του ζωής, ο Ραμανούτζαν κατάφερε να αφήσει έργο που απαριθμεί σχεδόν 3900 αποτελέσματα, κυρίως ταυτότητες και εξισώσεις.
Στο Πανεπιστήμιο του Μαντράς ιδρύθηκε προς τιμήν του το Ινστιτούτο Προχωρημένων Σπουδών στα μαθηματικά. Δίκαια θεωρείται ως ο μεγαλύτερος Ινδός μαθηματικός .