Πλήθος κόκκινων δανείων έχει σωρευτεί πλέον και αναζητάται όσο το δυνατόν συντομότερα η ρύθμιση για την εξομάλυνση της έκρυθμης κατάστασης. Έτσι, η λύση αναμένεται να παρουσιαστεί στα τέλη του Οκτώβρη, όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γ. Σταθάκης όταν, δηλαδή, θα ολοκληρωθεί η επεξεργασία του σχετικού νομοσχεδίου. Σύμφωνα με στοιχεία της προέδρου της Ελληνικής ένωσης Τραπεζών κ. Λούκας Κατσέλη ένα στα δύο δάνεια είναι κόκκινα και γίνεται λόγος για ποσό 100 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η όλη αυτή δυσχερής κατάσταση ευνοήθηκε από την επιβολή άμεσων και έμμεσων φόρων που σε συνδυασμό με την καταπόντιση των εισοδημάτων που λαμβάνουν οι πολίτες επέφερε αδυναμία στο να είναι συνεπείς στην αποπληρωμή των δανείων τους. Δημιουργήθηκε, έτσι, πληθώρα οφειλών προς τις τράπεζες καθώς συσσωρεύτηκε μεγάλο ποσό χρέους προς τις τράπεζες που αντικειμενικά δεν είναι εφικτό με βάση την οικονομική δυνατότητα του εκάστοτε νοικοκυριού να αποπληρωθεί.
Σημαντική εξαγγελία από μέρους του Γ. Σταθάκη η δημιουργία μίας νέας δημόσιας υπηρεσίας (Υπηρεσία Πίστωσης και Πλούτου) η οποία θα υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών και θα παρέχεται πλήρης συγκέντρωση όλων των οικονομικών στοιχείων των δανειοληπτών σχετικά με την πιστοληπτική τους ικανότητα και τα επίπεδα καθώς και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διαβιούν. Έτσι, θα είναι εφικτό να εξαχθεί συμπέρασμα μέσω μιας απόφασης που θα χορηγείται εγγράφως από την υπηρεσία για το αν θα πρέπει στην εκάστοτε υπόθεση να λαμβάνεται ευνοϊκή ρύθμιση ή μη. Συγκεκριμένα θα δίνεται από τις τράπεζες ένας βαθμολογικός προσδιορισμός που θα είναι υποχρεωτικός. Ως εκ τούτου, θα απαλειφθεί και το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με το νόμο 4307/2014 σχετικά με την ρύθμιση των επιχειρηματικών δανείων, όπου δεν επιβλήθηκε καμία απολύτως υποχρεωτικότητα των προβλεπόμενων ρυθμίσεων για τις τράπεζες ακόμη κι αν ο επιχειρηματίας δανειολήπτης πληρούσε τα νομοθετικά κριτήρια και προϋποθέσεις. Επιπρόσθετα, θα υλοποιηθεί για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών που αντιμετωπίζουν σχετικό πρόβλημα με κόκκινο δάνειο και η ίδρυση των κατά τόπους «κέντρων πληροφόρησης χρέους», όπου θα παρέχεται δωρεάν πληροφόρηση σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των δανειοληπτών καθώς και των επιλογών τους αναφορικά με την διαχείριση των χρεών που τους βαρύνουν. Έτσι, ο δανειολήπτης θα μπορεί να προβεί σε ορθότερη ενημέρωση και συνεπώς σε ευχερέστερη διευθέτηση των ζητημάτων που τον αφορούν. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα πάντως, η πρώτη κατοικία θεωρείται προστατευμένη μέχρι και τις 31/12/2015.
Το μοναδικό φλέγον ζήτημα που απομένει και αποτελεί δύσκολο στοιχείο είναι η πώληση των δανείων σε ξένα funds και εταιρείες ειδικού σκοπού, πράγμα που είχε συζητηθεί κατά τις προγενέστερες διαπραγματεύσεις. Δόθηκαν διαβεβαιώσεις και από την κ. Γεροβασίλη ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση καθώς και από τον ίδιο τον Υπουργό Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Σταθάκη.
Απομένει, εν κατακλείδι, μια ρύθμιση λειτουργική και εναρμονισμένη με τα κοινωνικά τεκταινόμενα που θα αφουγκράζεται την οικονομική-εισοδηματική πραγματικότητα η οποία είναι δυστυχώς ιδιαίτερα βεβαρημένη. Αναμένει, έτσι, ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού τον τρόπο με τον οποίο η Βουλή μέσω της ολοκλήρωσης του νομοσχεδίου που βρίσκεται ακόμη στα σκαριά θα επανατοποθετηθεί για να βρει ουσιαστική λύση σε ένα ζήτημα που μαστίζει την ελληνική κοινωνία που δεν είναι άλλο από τα σωρευμένα “κόκκινα δάνεια”.