Το καλοκαίρι επιτέλους έφτασε. Αν και όλες-μπορεί και όλοι-θέλουμε είτε να μειώσουμε τις θερμίδες είτε απλώς η ζέστη ελαττώνει την όρεξή μας, αυτό το άρθρο δεν θα σας βοηθήσει. Παρακάτω ακολουθεί μία συνταγές για κέικ που άνετα παρουσιάζεται και ως τούρτα σε καλοκαιρινά καλέσματα!
Κέικ με κεράσια και σοκολατένια γκανάς
Υλικά:
Για το κέικ:
- 3 κ. σ. βούτυρο αγελάδας
- 5 1/2 κ.σ. ζάχαρη
- 1 1/1 ασπράδια αυγών
- 1/4 ξινόκρεμα
- 1/2 άρωμα βανίλιας
- 1/2 κούπα + 1 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3/4 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1/4 κ. γλ. αλάτι
Για τη βουτυρόκρεμα κερασιού
- 2 μπάρες βούτυρο αγελάδος
- 1 κ. γλ. άρωμα βανίλιας
- 7 κούπες ζάχαρη άχνη
- 1/2 πολτός κερασιού
- 1/4 κούπα κομμένα κεράσια για να βάλουμε ανάμεσα από κάθε κομμάτι κέικ
Για τη γκανάς
- 1/2 κούπα δάκρυα σοκολάτας
- 1/4 χτυπημένη κρέμα γάλακτος
Για τη διακόσμηση
- φλούδες σοκολάτας
- κεράσια
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C
- Βουτυρώνουμε ένα ταψί.
- Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ, προσθέτουμε τα ασπράδια αυγών και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Προσθέτουμε στη ξινόκρεμα το άρωμα βανίλιας και ανακατεύουμε απαλά.
- Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι,το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Ύστερα προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού στο μείγμα του βούτυρου και ανακατεύουμε απαλά ώστε να γίνει ένα ενιαίο μείγμα.
- Το βάζουμε στο ταψί και ψήνουμε για 25-30 λεπτά.
- Μόλις ψηθεί το βγάζουμε προσεκτικά από το ταψί και τα αφήνουμε να κρυώσει.
Για τη βουτυρόκρεμα κερασιού
- Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, τον πολτό κερασιού και το άρωμα βανίλιας για 2 λεπτά.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη ανά 2 κούπες τη φορά ανακατεύοντας αρχικά με το χέρι και ύστερα με το μίξερ. Συνεχίστε να προσθέτετε μέχρι το μείγμα να μην είναι υγρό.
Για τη σοκολατένια γκανάς
- Λιώνετε τα δάκρυα σοκολάτας σε ένα μπαιν μαρί.
- Μόλις λιώσει προσθέστε τη λιωμένη σοκολάτα στη χτυπήμενη κρέμα γάλακτος και ανακατέψτε με μία μαρίζ ελαφρά.
- Αφήστε τη να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Ετοιμασία:
- Κόψτε το κεικ σε τρία στρώματα. Αλείψτε με βουτυρόκρεμα το πρώτο κομμάτι και προσθέστε κομμένα κεράσια. Από πάνω βάλτε το επόμενο κομμάτι κέικ, αλείψτε το με βουτυρόκρεμα και βάλτε ξανά κεράσια. Στο τελευταίο κομμάτι κέικ αλείψτε μόνο με βουτυροκρέμα την επιφάνεια και τη γύρω περφέρεια. Μόλις καλυφθεί ολόκληρο το κέικ ρίξτε από πάνω τη γκανάς. Προσέξτε να μην κυλήσει όλη κάτω. Διακοσμήστε με κεράσια.