Στο ξεκίνημα της φετινής ποδοσφαιρικής χρονιάς ο κόσμος ασχολήθηκε λίγο με τον ΠΑΣ, κυρίως κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής “περιπέτειας” του στην Ευρώπη. Τα φώτα δημοσιογράφων και φιλάθλων ήταν στραμμένα στην τετράδα που πάλευε για τον τίτλο. Όσο για την πέμπτη θέση, οι περισσότεροι στοιχημάτιζαν υπέρ του πολύ ενισχυμένου Πανιωνίου ή του Αστέρα. Ενώ λοιπόν ΠΑΟ, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ απογοητεύουν με την απόδοση τους και ο Αστέρα ψάχνει τα πατήματα του μετά το κακό ξεκίνημα, το τέλος του Νοέμβρη βρίσκει τον ΠΑΣ στη 3η θέση της βαθμολογίας με ένα παιχνίδι λιγότερο και έχοντας μπροστά του μόνο τους “αιωνίους”. Ας δούμε λοιπόν τους τρείς άξονες στους οποίους βασίζεται η επιτυχία της ομάδας των Ιωαννίνων.
- Προπονητής. Ο Γιάννης Πετράκης βρίσκεται από τον Ιανουάριο του 2014 στα Γιάννενα και έχει παρουσιάσει εξαιρετική δουλειά. Λάτρης των συστημάτων με δύο επιθετικούς, προετοιμάζει κατάλληλα την ομάδα πάνω στις αδυναμίες του εκάστοτε αντιπάλου ενώ η διάδραση του κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού με οδηγίες και αλλαγές κρίνεται αποτελεσματικότατη. Ο 57χρονος είναι ένας ολοκληρωμένος προπονητής που πολλές ομάδες της κατηγορίας θα ζήλευαν, ακόμα και θεωρητικά “μεγαλύτεροι” σύλλογοι. Όταν ο ΠΑΣ δεν ήταν καλός την περσινή χρονιά, ο Πετράκης άλλαξε το σύστημα της ομάδας από 4-4-2 σε 3-5-2 με βάση τις αντεπιθέσεις το οποίο χρησιμοποιεί μέχρι σήμερα.
- Βασικός κορμός. Η ομάδα των Ιωαννίνων στηρίζεται τα τελευταία χρόνια σε έναν βασικό κορμό από Έλληνες κυρίως παίκτες στους οποίους προσθέτει μικρές πινελιές κατά τη θερινή κυρίως περίοδο, ενώ σιγά σιγά ενσωματώνονται και τα παιδιά από τις ακαδημίες. Έτσι διατηρείται η ομοιομορφία σε πρόσωπα και σχήμα, επιτρέποντας στην ομάδα να αποδίδει εξαιρετικά ακόμα και μετά από πολύ σημαντικές απώλειες παικτών. Ακόμα, ο ΠΑΣ διαθέτει ένα σχετικά μικρό ρόστερ (25 παίκτες συνολικά) στο οποίο όλοι οι παίκτες παίρνουν ευκαιρίες και συμμετέχουν ενεργά στο rotation, δίνοντας φρεσκάδα στην ομάδα
- Στοχευμένες προσθήκες. Οι μεταγραφές του ΠΑΣ μπορεί να μην συμπεριλαμβάνουν παίκτες “ονόματα”, αλλά αποτελούν προσθήκες με μία κύρια ομοιότητα: προσφέρουν ουσιαστικά στο χορτάρι. Αρχίζοντας από τις προσθήκες Ελλήνων παικτών ο ΠΑΣ έδωσε την ευκαιρία σε δύο νέους τερματοφύλακες να ανταγωνιστούν για τη θέση του βασικού (Περιστερίδης, Πασχαλάκης), εκμεταλλεύτηκε τις συνθήκες για να αποκτήσει τον πολύ χρήσιμο Μπουκουβάλα σε μία σημαντική για τον σχηματισμό θέση, ενώ κάλυψε το κενό του Τσουκαλά με μία λύση εκ των έσω, δίνοντας φανέλα βασικού στον Κοζορώνη, με τον 24χρονο μέσο να κάνει τη χρονιά της ζωής του. Στις προσθήκες ξένων παικτών, οι Ηπειρώτες βρήκαν “λαβράκια” με χαμηλό κόστος. Κόντε και Μαμπούλου κάνουν μέχρι στιγμής τη διαφορά στο πρωτάθλημα, ο Ζαιρο δίνει λύσεις ενώ όλοι μιλάνε με τα καλύτερα λόγια για το ταλέντο του 20χρονου Βιδάλ, ο οποίος αναμένεται να πάρει περισσότερο χρόνο συμμετοχής στη συνέχεια. Σημαντικό στις μεταγραφικές κινήσεις αλλά και στον κορμό που υπήρχε ήδη στην ομάδα το γεγονός πως η πλειοψηφία των παικτών είναι πολυδιάστατοι, ικανοί να καλύψουν με την ίδια άνεση 2-3 θέσεις στο γήπεδο, επιτρέποντας στον Πετράκη να αλλάζει κατά τη διάρκεια του αγώνα τον σχηματισμό της ομάδας ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα στις συνθήκες του ματς
Συνεχίζοντας με αυτή τη συνταγή, με συγκεκριμένη αγωνιστική ταυτότητα και χωρίς περιττές δαπάνες ο ΠΑΣ μπορεί να ξανανοίξει τα φτερά του για τα γήπεδα της Ευρώπης. Μοναδικό αγκάθι αποτελεί το απαράδεκτο γήπεδο στο οποίο αγωνίζεται η ομάδα, ένα ζήτημα στο οποίο πρέπει να βρεθεί λύση.