Η σταδιοδρομία στο επάγγελμα του μάγειρα- chef είναι μια προοπτική που ελκύει πολλούς νέους. Για κάποιους αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματός τους, αφού ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, ενώ για άλλους είναι μάλλον χόμπυ παρά επάγγελμα. Το μόνο σίγουρο είναι πως στην χώρα μας υπάρχουν αρκετά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, τα οποία προσφέρουν σπουδές στην συγκεκριμένη ειδικότητα. Παρακάτω εξετάζονται συνοπτικά μερικά από αυτά τα προγράμματα.
1. Σχολή Μαγειρικής ΣΒΙΕ, Αθήνα
Το slogan της σχολής είναι “κάνε το ταλέντο σου επάγγελμα”. Τα σημεία υπεροχής του προγράμματος είναι η εκπαίδευση από έμπειρους και καταξιωμένους επαγγελματίες στον χώρο, η συμμετοχή σε εξειδικευμένα σεμινάρια και διαγωνισμούς μαγειρικής, οι εκπαιδευτικές επισκέψεις σε μεγάλες μονάδες εστίασης και τα σύγχρονα και πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια στα πρότυπα μεγάλων εστιατορίων. Η διάρκεια σπουδών είναι 2 έτη. Οι απόφοιτοι της σχολής μπορούν να εργαστούν σε εστιατόρια όλων των ειδών, σε εταιρείες catering, σε κρουαζιερόπλοια, σε ιδρύματα, σε νοσοκομεία ή ακόμη και να ιδρύσουν την δική τους επιχείρηση.
2. Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης, ΙΕΚ ΑΚΜΗ, Αθήνα- Ηράκλειο- Θεσσαλονίκη- Λάρισα- Πειραιάς
Ο απόφοιτος της συγκεκριμένης σχολής είναι το “δεξί χέρι” του chef, ο άμεσος συνεργάτης του. Είναι ο άνθρωπος που έχει τις ικανότητες να διοικήσει και να διευθύνει το υφιστάμενο προσωπικό και μπορεί να αντικαταστήσει επάξια τον αρχιμάγειρα σε μια ενδεχόμενη απουσία του. Η διάρκεια των σπουδών είναι 1 έτος και με την ολοκλήρωσή τους οι επαγγελματικές προοπτικές εμφανίζονται σε μεγάλα εστιατόρια, ξενοδοχειακές μονάδες, επιχειρήσεις αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, βιομηχανίες τυποποιημένων προϊόντων αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, εταιρίες catering και σε ιδιόκτητη επιχείρηση.
3. Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης, Αρχιμάγειρας, Chef, IEK EURO TRAINING, Αθήνα- Βόλος- Θεσσαλονίκη
Το σημείο υπεροχής της σχολής είναι η συνεργασία με κορυφαίες επιχειρήσεις του χώρου της αρτοποιίας, ζαχαροπλαστικής, εστιατορίων και λοιπών επισιτιστικών δραστηριοτήτων. Η διάρκεια σπουδών είναι 2 έτη, στα οποία περιλαμβάνονται μαθήματα αλλά και εργαστήρια που διασφαλίζουν στους φοιτητές ευχαρίστηση και ποιοτικά ανώτερη κατάρτιση. Εστιατόρια, ξενοδοχεία, εταιρίες catering αποτελούν επιεχειρήσεις στις οποίες οι απόφοιτοι μπορούν να σταδιοδρομήσουν.
4. Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης, Αρχιμάγειρας, Chef, IEK IST, Αθήνα
Ο σπουδαστής στο πρόγραμμα αυτό έχει την δυνατότητα να εκπαιδευτεί στο συντονισμό του προσωπικού μιας κουζίνας ανεξαρτήτου μεγέθους, στην άριστη παρασκευή εδεσμάτων, στον ποιοτικό έλεγχο των πρώτων υλών, στη δημιουργία του menu, στην επίβλεψη της υγιεινής και στην διακόσμηση των πιάτων. Η διάρκεια σπουδών ορίζεται στα 2 έτη. Οι πολύ καλές αμοιβές, η άμεση αποκατάσταση, οι δυνατότητες επιτυχούς καριέρας σε Ελλάδα και εξωτερικό και η δυνατότητα δημιουργίας ιδιόκτητης επιχείρησης είναι μερικά από τα πλεονεκτήματα που απολαμβάνουν οι απόφοιτοι.
5. Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης, Αρχιμάγειρας, Chef, IIEK NEW YORK, Αθήνα
Η ευελιξία των μαθημάτων ως προς τα ωράρια (πρωινά και απογευματινά τμήματα), το διδακτικό πρσωπικό με υψηλά προσόντα, η πρόσβαση σε ακαδημαϊκές υπηρεσίες υποστήριξης, οι σύγχρονες εγκαταστάσεις, οι εξοπλισμένες αίθουσες με την πλέον σύγχρονη τεχνολογία, η χρήση ηλεκτρονικής πλατφόρμας μάθησης, η βιβλιοθήκη που λειτουργεί 12 ώρες την ημέρα, οι εκπαιδευτικές επισκέψεις σε εταιρίες και εκθέσεις είναι μερικά από τα πολλαπλά οφέλη του προγράμματος. Η φοίτηση διαρκεί 2 έτη, στα οποία περιλαμβάνεται και πρακτική άσκηση.
6. Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης, Αρχιμάγειρας, Chef, ΙΙΕΚ ΔΕΛΤΑ, Αθήνα- Θεσσαλονίκη- Ιωάννινα, Καλαμάτα, Πάτρα
Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών προετοιμάζει τον σπουδαστή στην παρασκευή συνταγών κάθε τύπου και σε άλλα θέματα, όπως το food styling, την οργάνωση του χώρου της κουζίνας και την αποτελεσματική διοίκηση του προσωπικού της. Το πρόγραμμα διαρκεί 2 έτη, εξασφαλίζει αμειβόμενη πρακτική άσκηση σε 5άστερα ξενοδοχεία της χώρας για όλους τους σπουδαστές, ενώ το Κρατικό Δίπλωμα που προσφέρει δίνει δικαίωμα συμμετοχής με παροχή μοριοδότησης στις προκηρύξεις του Δημοσίου, μέσω ΑΣΕΠ.
7. Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης, Αρχιμάγειρας, Chef, CITY UNITY IIEK, Αθήνα
Η διάρκεια φοίτησης στο πρόγραμμα είναι 2 έτη. Ο απόφοιτος της ειδικότητας μπορεί να εργαστεί σε ξενοδοχειακές μονάδες, εστιατόρια ελληνικής ή διεθνούς κουζίνας, επιχειρήσεις επισιτισμού- catering, κρουαζιερόπλοια, εργαστήρια ζαχαροπλαστικής και επιχειρήσεις εστιατορίων γρήγορης εστίασης.
8. Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης, ΙΙΕΚ ΑΛΦΑ, Αθήνα- Γλυφάδα- Θεσσαλονίκη- Πειραιάς
Το πρόγραμμα διαρκεί 2 έτη, εξασφαλίζει την άμεση εργασιακή αποκατάσταση των νέων και επισφραγίζει την καταξιωμένη επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Ο απόφοιτος μπορεί να εργαστεί σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, κρουαζιερόπλοια, νοσοκομεία, παιδικούς σταθμούς, κατασκηνώσεις, καζίνο, εταιρείες catering και τροφίμων, εταιρίες παροχής διαιτολογικών προτάσεων και γευμάτων, έντυπα με αντικείμενο την μαγειρική και τηλεοπτικές εκπομπές.
Αυτά, λοιπόν, είναι τα πιο περιζήτητα προγράμματα σπουδών στο αντικείμενο του μάγειρα- τεχνικού μαγειρικής. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να σταθμίσουν τα πλεονεκτήματα του κάθε προγράμματος αλλά και του κόστους των διδάκτρων και να αποφασίσουν τι τους ταιριάζει περισσότερο. Το μόνο σίγουρο είναι πως το επάγγελμα αυτό αποτελεί από τα πλέον κερδοφόρα με αυξημένη ζήτηση στην αγορά εργασίας.