Καλαμάτα γνωστή σε όλους από το παραδοσιακό τραγούδι Μαντήλι Καλαματιανό, που όλοι λίγο έως πολύ όλοι έχουν χορέψει σε ένα γάμο ή μια κοινωνική εκδήλωση. Τι να πρωτοπείς γι αυτή τη πόλη, έχει τόσα πολλά πράγματα που μπορείς να ανακαλύψεις.
Αλλά ας ξεκινήσουμε από την αρχή. Η πόλη είναι χτισμένη στα ερείπια της αρχαίας πόλης Φεραί γύρω στο 1142. Υπάρχουν δύο εκδοχές για το πως βγήκε το όνομα Καλαμάτα, με επικρατέστερη την δεύτερη. Η μία εκδοχή εικάζει πως προήλθε από το μοναστήρι που είναι αφιερωμένο στη Παναγία Καλομάτα. Η δεύτερη και πιο επικρατέστερη εκδοχή είναι ότι προήλθε από τα καλάμια του ποταμού Νέδοντα.
Τον 13ο αιώνα χτίστηκε το Κάστρο Ιζαμπώ από το Γουλιέλμο Βιλλεαρδουίνο και αργότερα έγινα αρκετές προσθήκες από τους Ενετούς και Τούρκους. Αυτό το κάστρο σώζετε ακόμα και σήμερα και κάθε καλοκαίρι φιλοξενεί θεατρικές παραστάσεις, φεστιβάλ παραδοσιακών χορών και συναυλίες με διάφορους γνωστούς καλλιτέχνες.
Πλέον με τον καινούργιο δρόμο από Αθήνα θες περίπου 2μιση με 3 ώρες, συνδέεται επίσης με την γραμμή του ΚΤΕΛ αλλά και με αεροδρόμιο και τα τελευταία χρόνια είναι πόλος έλξης για τους τουρίστες από εξωτερικό αλλά και με εγχώριους τουρίστες. Ο λόγος προτίμησης δεν είναι άλλος από τις μαγευτικές παραλίες της, που πλαισιώνονται από τα υπέροχα βουνά.
Ένας ακόμα λόγος για να έρθεις στη Καλαμάτα είναι, ότι δεν χρειάζεται να μετακίνησε με το αυτοκίνητο. Ακόμα και ντόπιοι προτιμούν την μετακίνηση με τα πόδια, είτε με το ποδήλατο. Αν αποφασίσεις να κάνεις διακοπές στη Καλαμάτα θα βρεις πολλά μαγαζιά που νοικιάζουν ποδήλατα. Και είναι ένας πολύ καλός τρόπος για δεις πολλά αξιοθέατα, όπως το αρχαίο κάστρο, το στρατιωτικό μουσείο, το μουσείο παραδοσιακής φορεσιάς και πολλά άλλα. Ουσιαστικά με ένα ποδήλατο είσαι σε 5 με 10 λεπτά παντού.
Ένας ακόμα λόγος για να μαγευτής είναι η τοπική κουζίνα, που θα πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις τα παραδοσιακά λαλάγγια, την φοβερή γουρνοπούλα, την τέλεια σφέλα (παραδοσιακό τυρί) και το ταλαγάνι. Η φιλοξενία είναι θέμα φιλοσοφίας σε αυτό τον τόπο. Πάντα χαμογελαστοί άνθρωποι έτοιμοι να σε κάνουν να αισθανθείς λες και βρίσκεστε στο σπίτι σου. Σε άλλο άρθρο μου θα σας προτείνω μέρη που θα μπορέσετε να πάτε για καφέ, ποτό και φαγητό, συνοδευόμενο με φωτογραφίες.
Αν κάποιος προτιμήσει να πάει στην Καλαμάτα χειμώνα θα πρέπει να πάει οπωσδήποτε στο Ταΰγετο και πιο συγκεκριμένα στο Τουριστικό. Η πιο κατάλληλη περίοδος είναι προς τα Χριστούγεννα που συνήθως πέφτουν τα πρώτα χιόνια. Εκεί θα μπορέσετε να κάνετε σκι αλλά και να αισθανθείτε πάλι παιδιά μαζί με τα ίδια τα παιδιά. Τριγύρω υπάρχουν 2 με 3 παραδοσιακές ταβέρνες οι οποίες μετράνε τουλάχιστον 50 χρόνια λειτουργίας, και προσφέρουν κρέατα παραγωγής της περιοχής αλλά και vegan επιλογές, με προϊόντα καθαρά από τους ντόπιους παραγωγούς.
Ο Ταΰγετος και πιο συγκεκριμένα το σημείο Τριεθνές συνδέει το Νομό Μεσσηνίας, Αρκαδίας και Λακωνίας, σε αυτό το σημείο μπορείτε να δείτε και τους τρεις νομούς. Επίσης αν κάποιος θέλει να πάει προς Σπάρτη υπάρχει το παλιό εθνικό δίκτυο το οποίο περνάει από τον Κεάδα. Σε επόμενο άρθρο θα μιλήσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες για αυτά τα μέρη και θα δείτε μέσα από φωτογραφίες τις ομορφιές, που μπορείτε να αντικρίσετε αν αποφασίσετε να επισκεφθείτε αυτά τα μέρη.
Μέχρι τότε να περνάτε καλά!!!
3 Comments
George Bilikas
“Η δεύτερη και πιο επικρατέστερη εκδοχή είναι ότι προήλθε από τα καλάμια του ποταμού Νέδοντα”:
Το όνομα του ποταμού είναι λάθος. Δεν είναι ο Νέδοντας, του Νέδοντα, αλλά είναι η Νέδα, της Νέδας κλπ. Είναι ένα από τα λίγα ποτάμια της χώρας μας, που έχει θηλυκό όνομα.
ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
μόνο στην περιοχή ακόμα και η οδός που έχει πάρει το όνομα της απο το ποτάμι λέγεται Νέδοντος και το χρησιμοποίησα ώστε να κατανοηθεί
George Bilikas
Και δεν έχει διαμαρτυρηθεί κανείς ώστε να το διορθώσει ο δήμος; Κρίμα…