Η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα έχει αλλάξει δραστικά από το 2010. Δεν τα θυμόμαστε καλά εμείς οι πιο νέοι από 25 και κάτω. Και οι μεγαλύτεροι μας, μάλλον λησμόνησαν ήδη τις περιπέτειες λίγων μόλις χρόνων πριν. Τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν στη χώρα από τους πιστωτές της προκάλεσαν εκτεταμένες οικονομικές δυσχέρειες και κοινωνική αναταραχή.
Μια διχόνοια υπήρχε από το τότε που γίναμε κράτος. Αλλά πλέον δεν μπαίνουν μόνο οι οικονομικοί όροι μέσα, αλλά και κοινωνικοί. Για τους ρεαλιστές τα πράγματα γύρω μας δε δείχνουν “φως στο τούνελ” και οι ειδικοί που πρωτοστατούν στα ΜΜΕ και στο δημόσιο λόγο, “βομβαρδίζουν” το κόσμο με απαισιοδοξία, παρά με ρεαλισμό…
Ευτυχώς, όμως, κάλλιο αργά παρά ποτέ, αυτός ο διάλογος μεταξύ πολιτικής και πολιτών έπρεπε να γίνει κάποιες δεκαετίες πίσω. Εφόσον, είναι διάλογος βέβαια… Διότι, τα τεκταινόμενα τείνουν προς τη βία, τη μισανθρωπία και τον δημόσιο εξευτελισμό.
Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι όσο πιθανό είναι το σενάριο των εκλογών φέτος, άλλο τόσο απίθανο είναι να κερδίσει οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα την πλειοψηφία και να είναι αυτοδύναμο.
Τρέχουσα πολιτική κατάσταση
Η τρέχουσα πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα το 2022 δεν είναι και πολύ σαφής. Πότε ήταν βέβαια; Φυσικά, δεν εννοώ την πολιτική επιφάνεια και τις πολιτικές ειδήσεις που βλέπουμε και διαβάζουμε, αλλά για το τι συμβαίνει πίσω από τη βιτρίνα, στα παρασκήνια. Όχι, ότι είναι ένα ακόμα ειρωνικό σχόλιο αυτό, μάλλον όμως απογοητευτικό που πρέπει συνεχώς να αναρωτιόμαστε για την ηθική αυτών που μας κυβερνούν και παίρνουν αποφάσεις για τη ζωή μας.
Τα “ίδια Παντελή μου, τα ίδια Παντελάκη μου”, θα λέμε πάλι, σε λίγο καιρό. Ποιος ξέρει; Συνδυασμός ΝΔ με ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ; Μήπως θα “παίξουν” συνδυασμοί με μικρότερα κόμματα; Βγαίνουν στη φόρα συναντήσεις και συζητήσεις αλλά κάποια ονόματα πολιτικών αρχηγών δε θα ήθελα να τα σκέφτομαι σε κυβερνητικούς ρόλους ούτε καν. Γελάω.
Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι τώρα στην εξουσία, αλλά αναμένεται για το αν θα κερδίσει ξανά ή όχι τις εκλογές. Ο λόγος αυτής της αβεβαιότητας οφείλεται στην τρέχουσα οικονομική κρίση, στην ενεργειακή αλλά και στην κοινωνική κρίση, πού σφυροκοπούν τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια… Η πανδημία δε βοήθησε σε τίποτα, παρά μόνο στο ειρωνικό της υπόθεσης ότι έπρεπε σαν χώρα να υποστούμε το τρόμο για τη ζωή μας ώστε να καταλάβουμε ότι όλες οι δημόσιες υποχρεώσεις και οι δουλειές μας γενικά, μπορούν να γίνουν ηλεκτρονικά στο 100%.
Η σημερινή πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ απλή: Η Νέα Δημοκρατία, ένα κεντροδεξιό κόμμα, βρίσκεται στην εξουσία. Πλέον, δεν είμαστε και λίγοι αυτοί που θα υποστηρίζουμε πως βρίσκεται περισσότερο στο δεξί μέρος της Βουλής, με κάποιους βουλευτές της να έχουν ιδεολογία και αντιλήψεις ακροδεξιάς υπόστασης.
Σύμφωνα με πολλές δημοσκοπήσεις (ελπίζουμε καθαρές – η ελπίδα πεθαίνει τελευταία) δείχνουν πως αναμένεται να κερδίσει τις εκλογές ξανά, λόγω της δημοτικότητας της στον λαό. Η δημοτικότητα ναι, μπορεί να είναι θετική αλλά και αρνητική. Το θέμα, at the end of the day, είναι πόσο κάποιος ασχολείται μαζί σου. Γιατί τότε σου δίνεται η ευκαιρία να ανταπαντήσεις. Οι υπεύθυνοι βέβαια, αυτού του κόμματος εμένα τουλάχιστον δεν μπορούν να με πείσουν. Δεν είναι απάντηση από υψηλόβαθμα και κοντά στο πρωθυπουργό στελέχη το “δε γνωρίζω”. Η μόνη δουλειά που έχεις να κάνεις είναι να γνωρίζεις. Διαφορετικά, είτε παίζεις με τη νοημοσύνη των συμπατριωτών σου (γνωρίζεις και απαντάς με εξυπνάδες 3ης δημοτικού), είτε όντως δε γνωρίζεις και κάνεις πληρωμένο τουρισμό. Και αυτό δυστυχώς είναι ΈΝΑ μόνο παράδειγμα!
Μπορείτε επίσης, να διαβάσετε μια ενδιαφέρουσα άποψη στο άρθρο του κυρίου Ζαχαριάδη με τίτλο “Παναγόπουλος στο ethnos.gr: «Αν έδειχνα σε έναν ξένο δημοσκόπο τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των μετρήσεων θα έλεγε ότι η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ είναι μικρότερη» – Γιατί δε συμβαίνει αυτό”
Παρόλο που έχουν περάσει αμφιλεγόμενες πολιτικές υπό την ηγεσία τους (χρειάζονται ξεχωριστά άρθρα, ή πτυχιακά να γραφτούν για όλες) με πιο αμφιλεγόμενες τις αυξήσεις φόρων, η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να υποστηρίζεται ευρέως από τους ανθρώπους όλων των κοινωνικοοικονομικών τάξεων, με ορισμένες εξαιρέσεις, φυσικά.
Το θετικό είναι σίγουρα ο ψηφιακός μετασχηματισμός. It was about time. Αλλά όντως είναι σε πολύ καλό δρόμο και φαίνεται πως τουλάχιστον κάτι/κάποιος δουλεύει.
Πολιτική κατάσταση και πληθωρισμός
Αν νομίζετε ότι η Ελλάδα γνώρισε υψηλό πληθωρισμό κατά τη διάρκεια της κρίσης, θα έχετε δίκιο. Αλλά είναι το επόμενο βήμα που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας: Το 2022, ο πληθωρισμός θα είναι υψηλότερος από ποτέ… Well, έχει ακόμα πολλά να περάσει η γενιά μας. Τα χρόνια του ΠΑΣΟΚ θα τα ακούμε μόνο στα οικογενειακά τραπέζια στις γιορτές και σε καυστικά ρεμίξ “ο ήλιος ο πράσινος” σε trash parties. Το χρήμα όμως, όπως έρρε στα χρόνια των γονιών μας, δεν πρόκειται να το δούμε σύντομα. RIP. Τουλάχιστον μπορούμε να το παλέψουμε όσο μπορούμε.
Γιατί so sad; Επειδή αν υπάρχει ένα πράγμα που κάνει την οικονομία μιας χώρας χειρότερη, αυτό είναι να έχει πολλά χρέη. Και με την παγκόσμια οικονομία σε τόσο άσχημη κατάσταση, υπάρχουν πολλές χώρες που παλεύουν με προβλήματα χρέους και έτσι βιώνουν υψηλά ποσοστά πληθωρισμού.
Με άλλα λόγια, η Ελλάδα δεν είναι μόνη της! Όλοι για έναν και ένας (γκουχου) για όλους όταν αφορά μια οικονομική καταστροφή. Η μόνη διαφορά είναι ότι η δική τους προκλήθηκε από δικά τους λάθη (κακά δάνεια), ενώ άλλες προκλήθηκαν από εξωτερικούς παράγοντες, όπως ο πόλεμος ή οι φυσικές καταστροφές, κλιματική κτλ. Ο καλύτερος και ο τυχερός είναι αυτός που μπορεί να κρύψει καλύτερα το ψέμα, τον έρωτα και τον “βήχα”. Διαφάνεια vs ηθική αντρών στην εξουσία σημειώσατε 1.
Ο πληθωρισμός αποτελεί πρόβλημα επειδή διαβρώνει τους μισθούς με την πάροδο του χρόνου. Που σημαίνει ότι οι άνθρωποι κερδίζουν λιγότερα καθώς οι τιμές αυξάνονται χρόνο με το χρόνο. Εκτός του ότι πλήττει άμεσα το βιοπορισμό και το πορτοφόλι των εργαζομένων μέσω των χαμηλότερων μισθών, κάθε μήνα, λόγω των αυξημένων φόρων που επιβάλλονται από τις κυβερνήσεις που προσπαθούν απεγνωσμένα όχι απλώς να επιβιώσουν αλλά να ευημερήσουν αρκετά ώστε να μην αθετήσουν τα δάνεια που οφείλουν στην πατρίδα τους…
Πώς κάποιοι θα θέλαμε να κινηθεί η Ελλάδα μελλοντικά
Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση από το 2012, με την οικονομία να συρρικνώνεται κατά 7% εκείνο το έτος και να παραμένει στάσιμη για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Από τότε, το ΑΕΠ της Ελλάδας έχει μειωθεί κατά το εντυπωσιακό ποσοστό του 26%. Από το 2022, τα ποσοστά ανεργίας έχουν φτάσει το 25%, ενώ τα ποσοστά ανεργίας των νέων ξεπερνούν το 50%. Σύμφωνα όμως, με έρευνες που έγιναν για τον Απρίλιο του 2022 η ανεργία έπεσε κατά πολύ και πλέον σημειώνει ποσοστά της τάξης του 12,7%. Όπως κάθε χρόνο οι εποχικές εργασίες συνεισφέρουν σε αυτό… Υπό το πρίσμα αυτών των ζοφερών στατιστικών στοιχείων, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί πολλοί Έλληνες επιθυμούν κάποιου είδους αλλαγή στη χώρα τους.
Η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να έχει υψηλά ποσοστά λόγω της οικονομικής κατάστασης και λόγω της πολιτικής κατάστασης. Η κοινωνική θέση της Νέας Δημοκρατίας και των υποστηρικτών της είναι τέτοια που δεν μπορούν να χάσουν εύκολα ή γρήγορα τις θέσεις εξουσίας τους. Φαίνεται παράλογο; Οι ηλικίες που ψηφίζουν ακόμα μπορεί να είναι πιο παράλογες. Και αυτή η λησμονιά, το πάθημα δε θα γίνει μάθημα. Καθόλου καλοί μαθητές στην Ιστορία, τη νεώτερη.
Συμπερασματικά
Τα οικονομικά προβλήματα στην Ελλάδα αναμένεται να συνεχιστούν, αλλά υπάρχει επίσης ελπίδα ότι η χώρα θα ανακάμψει από αυτά τα προβλήματα. Η ώθηση που δίνει το ρεύμα του τουρισμού και ο χώρος για νέες επενδύσεις μπορεί να δώσουν ανάσες σωτήριες. Όσο για τον αγροτικό κλάδο, πιάνουμε σχεδόν απαγορευτικό θέμα για μια business oriented κυβέρνηση.
———————————————————-
* Μπορείτε να διαβάζετε περισσότερα άρθρα που εκπληκτικούς αρθρογράφους στη σελίδα με τις ειδήσεις εδώ!
* Και την πολιτική εδώ!