Πρόσφατα είχα την τιμή να συνομιλήσω με τον γνωστό συγγραφέα κύριο Κώστα Καβανόζη, ο οποίος, μοιράστηκε μαζί μου, μέσα από τη συνέντευξή μας, τη συγγραφική του πορεία, τις σκέψεις του μέσα από τα βιβλία του αλλά και τις βλέψεις του για το μέλλον.
Ας δούμε λοιπόν τι έχει να μας πει!
1. Ποιο ήταν το έναυσμα που σας ώθησε στη συγγραφή;
Το γράψιμο μικρός το φοβόμουν. Για πολλά χρόνια απέφευγα να γράψω οτιδήποτε προσωπικό, ακόμη και μια ευχετήρια κάρτα. Πέρασα επίσης χρόνια -λιγότερα- και χωρίς να διαβάζω. Έλεγα ότι αυτά τα πράγματα δεν είναι για μένα. Και πάνω που, λίγο μετά τα τριάντα μου, σχεδίαζα διάφορα μεγαλόπνοα για την επαγγελματική μου πορεία, ξύπνησα κάποιο πρωινό αξημέρωτα σε ένα ξένο σπίτι, πρόσεξα κάτι άδειες κόλλες χαρτί πάνω σε ένα τραπέζι, κάθισα και έπιασα να γράφω.
Από τότε δε σταμάτησα, συχνά ωστόσο φοβάμαι ότι η συγγραφική απραξία θα επιστρέψει μια μέρα. Όχι, όμως πια επειδή δε θα μπορώ ή δε θα ξέρω τι να γράψω αλλά επειδή δε θα βρίσκω κανένα νόημα σε αυτό.

Ο συγγραφέας Κώστας Καβανόζης
2. Ξεχωρίζετε κάποιο είδος γραφής και, αν ναι, ποιο και γιατί;
Θα πω απερίφραστα ότι προτιμώ την πεζογραφία και ειδικότερα τη μυθιστοριογραφία. Με συναρπάζει η ιδέα να εισχωρώ και να ζω μέσα σε έναν μυθιστορηματικό κόσμο για μεγάλο χρονικό διάστημα, παράλληλα με τη ζωή μου έξω από αυτόν. Το γοητευτικότερο είναι η ψευδαίσθηση πως ο κόσμος αυτός είναι αληθινός και πως είτε ως συγγραφέας είτε ως αναγνώστης αποτελώ και εγώ ένα μικρό κομματάκι του.
3. Ποιο θεωρείτε ότι είναι πιο απαιτητικό αναγνωστικό κοινό: Τα παιδιά ή οι μεγαλύτερες ηλικίες;
Δε νομίζω ότι είναι ζήτημα ηλικίας. Οι αναγνωστικές συνήθειες, τα αναγνωστικά κριτήρια και επομένως οι απαιτήσεις καλλιεργούνται και διαμορφώνονται σιγά-σιγά. Αν η επαφή με το βιβλίο ξεκινήσει νωρίς ή αν της δώσουμε επαρκή χώρο να αναπτυχθεί, τότε με τον καιρό θα γίνεται όλο και πιο δύσκολο να αντλήσει κανείς ευχαρίστηση από βιβλία μέτρια ή κακά. Η σχέση με το βιβλίο είναι σχέση ζωής και μεγαλώνει μαζί μας καθώς μεγαλώνουμε.
4. Από πού αντλείτε έμπνευση για τις δημιουργίες σας;
Νομίζω πια από την οθόνη του υπολογιστή μου. Θέλω να πω ότι δεν είναι η έμπνευση που θα με βάλει να κάτσω στην καρέκλα και να δουλέψω αλλά η δουλειά που θα φέρει την έμπνευση. Το σημαντικότερο κομμάτι της συγγραφής είναι η προσπάθεια, η συνεπής και επίμονη εργασία. Φυσικά, και πρέπει να υπάρχει κάποιου είδους ζέση, φυσικά και πρέπει να υπάρχει μια ιδέα, κάποιο ισχυρό ερέθισμα, χωρίς όμως τη δουλειά τίποτε από αυτά δεν πρόκειται να αποκτήσει κειμενική υπόσταση.
Αν βρίσκεσαι κάθε μέρα μπροστά στην οθόνη σου και δουλεύεις με συνέπεια, τότε θα βρεις σίγουρα κάτι, έστω και αν θα είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό που νόμιζες ότι έψαχνες. Σε κάθε περίπτωση, μου αρέσει να περιδιαβαίνω στο βιωμένο μου παρελθόν και να προσπαθώ είτε να το ανασύρω από τον χρόνο που το σκεπάζει είτε να το μεταμφιέσω σε παρόν.
5. Υπάρχει κάποιο από τα έργα σας που είναι το προσωπικό σας αγαπημένο και, αν ναι, γιατί;
Ναι, υπάρχει. Είναι το μυθιστόρημά μου εκείνο που μου πήρε επτά χρόνια για να το ολοκληρώσω. Τα πρώτα τέσσερα έψαχνα να βρω τη γλώσσα του: έγραφα, προχωρούσα λίγο και στη συνέχεια έσβηνα όσα είχα γράψει αρχίζοντας ξανά και ξανά από την αρχή. Πολλές ήταν οι στιγμές που πίστεψα ότι δε θα τα καταφέρω.
Τώρα πιστεύω ότι δε θα καταφέρω ποτέ ξανά να γράψω κάτι τόσο απαιτητικό. Έχει τη δική του μοναδική γλώσσα, τον δικό του προσωπικό ρυθμό, τη δική του πνοή. Πρόκειται για το πιο δύσκολο και το πιο ιδιόμορφο κείμενό μου, το οποίο μάλλον απωθεί παρά προσελκύει αναγνώστες. Είναι το μυθιστόρημα Του κόσμου ετούτου (Κέδρος 2009).
6. Πείτε μας λίγα λόγια για τα σεμινάρια δημιουργικής γραφής του Ιανού.
Πρόκειται για σεμινάρια τα οποία ξεχωρίζουν για το υψηλό τους επίπεδο. Η πολυετής παρουσία τους, που ξεκινάει από τα χρόνια κιόλας του ΕΚΕΒΙ, η αδιάλειπτη ανανέωσή τους, οι διακεκριμένοι διδάσκοντες, η ουσιαστική επιβράβευσή τους με την πληθώρα των συμμετοχών, η επιτυχημένη πορεία πολλών από όσους τα έχουν παρακολουθήσει αποτελούν τα εχέγγυα της ποιότητάς τους.
Το δικό μου σεμινάριο εστιάζει στο μυθιστόρημα και παρακολουθείται ασύγχρονα: Ο κάθε συμμετέχων μπορεί να ρυθμίσει τον χρόνο που θα αφιερώσει στη μελέτη του υλικού και στην εξάσκησή του ανάλογα με τις επιθυμίες και τις ανάγκες του.
Μπορείτε να βρείτε τα σεμινάρια δημιουργικής γραφής εδώ!
7. Τι είναι αυτό που θέλετε να αποκομίσουν οι συμμετέχοντες από τα σεμινάριά σας;
Το σημαντικότερο κέρδος είναι να καταλάβει κανείς με τι πάει να μπλέξει. Να καταλάβει αφενός ότι η συγγραφή είναι μια πολύ απαιτητική υπόθεση και να διερευνήσει αφετέρου τις αληθινές προθέσεις και τη θέση του απέναντί της. Να αντιληφθεί με άλλα λόγια στην πράξη ότι μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν και ότι εκείνο που έχει σημασία είναι η αφοσίωση στις λέξεις και η σκληρή δουλειά.
8. Ποια είναι τα μελλοντικά σας λογοτεχνικά σχέδια;
Φιλοδοξώ να γράψω ένα μυθιστόρημα που με παιδεύει καιρό τώρα, αλλά δεν ξέρω ακόμα αν θα τα καταφέρω να το ολοκληρώσω. Νιώθω πολλές φορές ότι έχω στερέψει και ότι όσα έχω ήδη γράψει όλο αυτό το διάστημα είναι για πέταμα. Προσπαθώ πάντως, όταν η απογοήτευση και η κούραση με καταβάλλουν, να σκέφτομαι τις συμβουλές που δίνω στους άλλους: το σημαντικό είναι να γράφεις, λέω και ξαναλέω στον εαυτό μου ελπίζοντας να τον κάνω να με πιστέψει.
Το βιογραφικό σημείωμα του κυρίου Κώστα Καβανόζη
Ο Κώστας Καβανόζης γεννήθηκε στην Κομοτηνή το 1967. Κυκλοφορούν τα βιβλία του “Τζάμπα η παράταση” (διηγήματα, Πατάκης 2020), “Τυχερό” (μυθιστόρημα, Πατάκης 2017, βραχεία λίστα Κρατικού Βραβείου Μυθιστορήματος και Βραβείου Μυθιστορήματος Αναγνώστη), “Το χαρτόκουτο” (μυθιστόρημα, Πατάκης 2015, βραχεία λίστα Βραβείου Μυθιστορήματος Αναγνώστη), “Όλο το φως απ’ τα φεγγάρια” (διηγήματα, Πατάκης, 2011, βραχεία λίστα Κρατικού Βραβείου Διηγήματος και Βραβείου Διηγήματος Διαβάζω), “Του κόσμου ετούτου” (μυθιστόρημα, Κέδρος, 2009) και “Χοιρινό με λάχανο” (νουβέλες, Κέδρος, 2004).
Κείμενά του έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογικές εκδόσεις, δημοσιεύονται κατά καιρούς σε εφημερίδες, περιοδικά και ηλεκτρονικές σελίδες, έχουν παιχτεί στο θέατρο και έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τα αλβανικά και τα γαλλικά. Το 2012 τιμήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου της Γαλλίας (CNL) με υποτροφία συγγραφής. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.
Από τη μεριά μας του ευχόμαστε ολόψυχα να καταφέρει κάθε του όνειρο!
Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες συνεντεύξεις εδώ!