
Πηγή εικόνας: sartorialmagazine.com
Έχουμε μπει και επισήμως στην φθινοπωρινή περίοδο. Οι επαγγελματικές και πανεπιστημιακές μας υποχρεώσεις έχουν ξεκινήσει να τρέχουν. Φυσικά όπως όλοι γνωρίζουμε όμως η ημέρα αποτελείται από 24 ώρες, οι οποίες δεν φτάνουν σε καμία περίπτωση να χωρέσουν όλες τις υποχρεώσεις μας. Συνεπώς μια μεγάλη μερίδα βιβλιοφάγων πέφτει σε μια κατάσταση reading slump. Ως τέτοια εννοούμε την κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο δεν έχει όρεξη να διαβάσει κάποιο βιβλίο, ή δεν το ευχαριστιέται τόσο όσο συνήθιζε παλιότερα. Αλλά μην αγχώνεστε, υπάρχει γιατρειά για αυτή την αρρώστια (bibliolifestyle, 2023). Επίσης δεν χρειάζεται να το παίρνετε κατάκαρδα. Είναι λογικό και επόμενο αυτή την περίοδο του χρόνου να μην θέλετε να διαβάσετε ούτε ένα κεφάλαιο από το αγαπημένο σας λογοτεχνικό βιβλίο.
Είναι λογικό μέσα από τον χώρο των social media να ερχόμαστε σε επαφή με άτομα που υποστηρίζουν ότι διαβάζουν ένα βιβλίο την ημέρα. Δεν χρειάζεται να νιώθετε ότι δεν μπορείτε να τους φτάσετε. Δεν είναι ανάγκη να διαβάζετε 5-6 βιβλία τον μήνα, ούτε και να διαβάζετε 100 σελίδες τον μέρα. Ο κάθε αναγνώστης είναι διαφορετικός και λειτουργεί με τον ρυθμό του. Άλλοι μπορούν και διαβάζουν ένα βιβλίο μέσα σε μια μέρα, ενώ υπάρχουν και άνθρωποι που διαβάζουν μερικές σελίδες ανά εβδομάδα. Αναλόγως το πρόγραμμα του καθενός διαμορφώνεται και ο χρόνος που μπορεί και θέλει να διαθέσει στην ανάγνωση του βιβλίου.
Συμβουλή no1. επιλέξτε ένα μικρό βιβλίο
Το ξέρω πως τα μεγάλα βιβλία είναι αυτά που έχουν το ζουμί. Έχουν αρκετές σελίδες για να εξελιχθεί η πλοκή, να γνωρίσουμε σε βάθος τους χαρακτήρες αλλά και για να συνδεθούμε μαζί τους. Όμως το κακό με τέτοια βιβλία είναι ότι συνήθως κωλυσιεργούν μέχρι να μας βάλουν εντός του θέματος. Και αυτό δεν θα μας ήταν πρόβλημα αν δεν βαριόμασταν να αρχίσουμε ένα βιβλίο ούτως ή άλλως. Διαλέγοντας ένα βιβλίο που δεν ξεπερνά τις 100 με 200 σελίδες βεβαιωνόμαστε ότι θα το τελειώσουμε λογικά μέσα σε μια εβδομάδα (Estella, 2022).
Επίσης σε περίπτωση που είσαστε σε αυτή την κατάσταση της βιβλικής βαρεμάρας εξαιτίας ενός βιβλίου που για τον οποιοδήποτε λόγο δεν μπορέσατε να το τελειώσετε, απλά αφήστε το στα αδιάβαστα. It’s okay my friend! Δεν πειράζει που δεν σου κέντρισε το ενδιαφέρον και δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες. Δεν είναι απαραίτητο να τελειώνουμε όσα βιβλία πιάνουμε στα χέρια μας. Μερικά ίσως να μην κάνουν για τα γούστα μας και αυτά τα κάνει αυτομάτως δυσανάγνωστα (Η μικρή βιβλιοφάγος, 2022).
Συμβουλή no2. διάλεξε ένα βιβλίο που ήθελες καιρό να διαβάσεις
Όλοι έχουμε μια λίστα γεμάτη από βιβλία που επιθυμούμε στο άμεσο μέλλον να τα διαβάσουμε. Το θέμα είναι όμως ότι αρκετοί επιλέγουν να αφήσουν στην άκρη αυτά τα βιβλία γιατί η βιβλιοθήκη τους έχει γεμίσει με βιβλία που δεν έχουν αγοραστεί πολύ καιρό πριν. Λοιπόν τώρα ήρθε η ευκαιρία σας να αρχίσετε να διαβάζετε αυτά τα βιβλία που τόσο λαχταράτε! Είναι προτιμότερο να ξεκινήσετε με ένα βιβλίο που σαν θεματολογία σας ταιριάζει και για να είστε σίγουροι ότι κάνετε την σωστή επιλογή ας διαβάσετε και καμιά κριτική στο goodreads (Θωμάς, 2019)!
Συμβουλή no3. ας χρησιμοποιήσουμε λίγη έμπνευση
Παρά τα τόσα άρθρα που διαβάζουμε και τα αγαπημένα μας βιβλία να μας περικυκλώνουν εκείνο που τελικά μπορεί να κάνει το μαγικό είναι η έμπνευση που μπορούμε να αντλήσουμε από άλλους αναγνώστες ή και μέρη που συχνάζουν βιβλιόφιλοι. Παντού στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης θα συναντήσουμε λογαριασμούς βιβλιόφιλων. Εκεί ανεβάζουν τις συμβουλές τους για το πως να διαβάζεις περισσότερα βιβλία ή και τις κριτικές τους επάνω στο τάδε βιβλίο. Παράλληλα οι εικόνες που ανεβάζουν από το αγαπημένο τους βιβλίο είναι εκείνες που πραγματικά μπορεί να μας κάνουν να θελήσουμε να διαβάσουμε ΤΏΡΑ!
Παράλληλα, όπως ανέφερα και προηγουμένως υπάρχουν πλατφόρμες όπως για παράδειγμα το goodreads που τα μέλη της ανεβάζουν κριτικές βιβλίων. Θέτεις στόχους για το πόσα βιβλία θέλεις να διαβάσεις μέσα στον χρόνο και επίσης έχεις την δυνατότητα να δημειώσεις πόσα βιβλία έχεις ήδη διαβάσει αλλά και ποιο ή ποια βιβλία διαβάζεις αυτή την περίοδο. Τέλος, μπορείς να δημιουργήσεις την δική σου λίστα από βιβλία που επιθυμείς να διαβάσεις.
Συμβουλή no4. το παν είναι ο σωστός προγραμματισμός
Σε μια κατάσταση reading slump είναι δύσκολο ακόμα και να μπεις στην διαδικασία να ξεκινήσεις ένα βιβλίο από την αρχή. Εκείνο όμως που μπορεί να μας βοηθήσει είναι να υποσχεθούμε στον εαυτό μας ότι θα διαβάζουμε λίγες λίγες σελίδες ανά ημέρα. Για παράδειγμα μπορείτε να πάρετε στις διακοπές σας ένα βιβλίο με λίγες σελίδες και να πείτε ότι κάθε μέρα θα διαβάζετε από 10 με 20 σελίδες. Αν το βιβλίο είναι 100 σελίδων τότε μέχρι το τέλος των διακοπών σας (αν υποθέσουμε ότι αυτές θα είναι 4-5 ημερών) θα έχετε φτάσει με επιτυχία μέχρι την μέση! Συνεπώς όταν επιστρέψετε στην βάση σας θα έχετε χρόνο και διάθεση να το τελειώσετε (epicreads).
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:
Βολταίρου, Μ. (2023). Bookreview: Το βιβλιοπωλείο των μικρών θαυμάτων. Ανακτήθηκε από: www.newsfilter.gr.
Η μικρή βιβλιοφάγος. (2022). Τι είναι το reading slump και πώς θα βγούμε από αυτό;. Ανακτήθηκε από: itsestella.com.
Θωμάς (Βιβλιολόγος). (2019). Πώς να ξεπεράσεις το αναγνωστικό τέλμα (reading slump). Ανακτήθηκε από: bibliologos.wordpress.com.
BIBLIOLIFESTYLE. (2023). Reading Slumps: Everything you need to know. Ανακτήθηκε από: bibliolifestyle.com.
Epicreads. 15 Tried-and-True Ways to Get Over Your Reading Slump. Ανακτήθηκε από: www.epicreads.com.