Είχα εκφράσει τις προάλλες τους προβληματισμούς μου ως προς το Google Maps και το MyLocation. Την προηγούμενη φορά που το δοκίμασα το σύστημα, είχε αποτύχει εντελώς. Για την ακρίβεια, όσο φορές και αν το δοκίμασα (διαφορετικές μέρες και ώρες) από σημεία γύρω από την ΧΑΝΘ, πάντα με έβγαζε στον Βαρδάρη επί της Λαγκαδάς (αναλυτικές πληροφορίες και εικόνες στο προηγούμενο άρθρο).
Παρόλα αυτά πρέπει να αναθεωρήσω λιγάκι! Έκανα ακόμα μία απόπειρα πριν 2-3 μέρες κοντά στο σπίτι μου. Το αποτέλεσμα ήταν άκρως ικανοποιητικό. Το google maps, αφού “σκέφτηκε” για λίγο, με ενημέρωσε για το που ακριβώς βρίσκομαι. Πάλι μου έλεγε ότι είμαι κάπου σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων, αλλά ουσιαστικά με έδειχνε στο δίπλα στενό (απόκλιση 25 μέτρων το πολύ). Αρκετά εντυπωσιακό!
Υπό πραγματικές συνθήκες (και όχι παίζοντας), η υπηρεσία βοήθησε αρκετά, αλλά θα μπορούσε και περισσότερο. Τι εννοώ?
Χθες ήμουν στον Βόλο και συζητούσαμε για το που θα πάμε να φάμε! Ένα παιδί ήξερε ένα μαγαζί (ήξερε οδό και αριθμό), αλλά δεν είχαμε ιδέα για το που είναι αυτός ο δρόμος (περίπου μόνο). Ανοίγω κατευθείαν το google maps. Η πρώτη εικόνα είναι από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, διότι εκεί ήμουν την τελευταία φορά που το χρησιμοποίησα.
Το διαδικασία να κάνω Zoom Out αρκετά ώστε να φαίνεται η μισή Ελλάδα (κατεβάζοντας σχεδόν όλους τους ενδιάμεσους χάρτες) και να ξανακάνω zoom in στην περιοχή του Βόλου (κατεβάζοντας και πάλι σχεδόν όλους τους ενδιάμεσους χάρτες) θα ήταν πολύ χρονοβόρα! Έτσι, πάτησα το 0 και μετά από 2-3 δευτερόλεπτα, ο χάρτης είχε κεντραριστεί στον Βόλο και μία βουλίτσα έδειχνε που είμαι με απόκλιση 1700 μέτρων (ξέχασα να κρατήσω screen shot). Γύρω από την βουλίτσα, σχεδιάστηκε κύκλος που έδειχνε την ακτίνα των 1700 μέτρων (την προηγούμενη φορά δεν το είχε κάνει αυτό – μάλλον γιατί τα 5000 μέτρα ήταν τραγικό νούμερο).
Για να είμαστε ειλικρινής, εμείς ήμασταν έξω από τον κύκλο αυτό, δηλαδή περισσότερο από 1700 μέτρα μακριά από την εκτίμηση του google maps. Συνεπώς, εν μέρη το σύστημα απέτυχε. Ωστόσο, βοήθησε πολύ γιατί μας πήγε μόνο του κατευθείαν στην ευρύτερη περιοχή που θέλαμε. Μετά, το μόνο που χρειαζόταν να κάνουμε, ήταν να γράψουμε στην “αναζήτηση” το όνομα της οδού και να μας την δείξει κατευθείαν. Αλλά έχουμε πει, αυτό δεν λειτουργεί στην Ελλάδα (τουλάχιστον όχι ακόμα).
Για την ιστορία, το μαγαζί το βρήκαμε με την βοήθεια ενός ντόπιου…
6 Comments
AA
Γειά σου asynadak.
Το MyLocation δεν συνεργάζεται (ακόμα) καλά με τις υπηρεσίες υψηλών ταχυτήτων 3G.
Δε ξέρω αν παρατήρησες στα shots του παρόντος άρθρου (τα δύο τελευταία όπου δεν εμφανίζεται το σηματάκι του 3G) αλλά υπάρχει μια αναλογία ανάμεσα στην ακτίνα του κύκλου και την ισχύ του σήματος που φαίνεται στο εικονίδιο πάνω αριστερά. Έτσι λοιπόν, ο μικρός κύκλος (μεγάλη ακρίβεια) αντιστοιχεί σε μεγάλη ισχύ λαμβανόμενου σήματος και ο μεγάλος κύκλος (λιγότερη ακρίβεια) αντιστοιχεί σε μικρότερη ισχύ λαμβανόμενου σήματος.
Η ντόπια γνώση είναι το καλύτερο GPS…
Ιδιαίτερα οι περιπτεράδες οι οποίοι είναι τα καλύτερα base stations, ξέρουν τι συμβαίνει σε ακτίνα τουλάχιστον 1 km (κατα τόπους και 2km) γύρω τους, αλλά ζοχαδιάζονται εύκολα γι’ αυτό καλό είναι μαζί με το query που θα του περάσεις να αγοράσεις και καμιά τσίχλα, τίποτα καραμέλες έτσι για σπονδή, αλλιώς θα νιώσεις την “Οργή Του Περιπτερά (Part 2,Return Of The Flying Kinder Buenos)”
‘Aλλωστε και το ρητό είναι “Ρωτόντας πάς στη Πόλη” και ανάμεσα σε 36 δορυφόρους και αμέτρητες κεραίες που μπορεί να σε “αφήσουν” κι απο εκεί που δε το περιμένεις, καλύτερα (όπως κάνατε) να ρωτήσετε κανα ντόπιο 🙂
asynadak
Δεν νομίζω ότι ισχύει αυτό που λες για την σχέση ανάμεσα στην ισχύ του σήματος και στην ακτίνα του κύκλου.
Στις παραπάνω εικόνες εμφανίζεται η ίδια “πρόγνωση”, απλά μετά έχω κάνει zoom in (περπατώντας και άλλαξε η ισχύς του σήματος). Οπότε και στις 2 εικόνες λέει απόκλιση 5000 μέτρων!
Για την ακρίβεια, όλες τις φορές που το δοκίμασα μέσα στην Θεσσαλονίκη μου έβγαλε ακτίνα κύκλου 5000 μέτρων (μόνο στον Βόλο έδειξε 1700).
Πάντως, σίγουρα το “ρωτώντας πας στην Πόλη” είναι η καλύτερη λύση…
AA
Μηδέν Local Knowledge o AA απο Θεσσαλονίκη!!! 🙂
asynadak
😉
AA
Asynadak…Ρίξε μια ματιά http://kalifasi.blogspot.com/2008/04/google.html
είναι αρκετά ενδιαφέρον θέμα σαν σπαζοκεφαλιά 🙂
asynadak
Πολύ ωραίο το άρθρο σου AA, σου άφησα σχόλιο εκεί!