Είχαμε αναφέρει σε παλιότερο άρθρο ότι πλέον το Google Maps (για κινητό) μπορεί να σας δείξει που είστε εκείνη τη στιγμή με το πάτημα μόνο ενός κουμπιού και χωρίς η συσκευή σας να έχει GPS!
Έχει 2-3 μέρες που κατέβασα και εγκατέστησαν την νέα έκδοση για S60v3 κινητά, καθώς με την Java εκδοχή της εφαρμογής (που είχα παλιότερα), αυτή η επιλογή δεν λειτουργούσε στην συσκευή μου (παρόλο που η google υποστήριζε ότι έπρεπε να δουλεύει).
Βέβαια, για να είμαι ειλικρινής απογοητεύτηκα λιγάκι, γιατί παρόλο που εγκατέστησα νεότερη έκδοση, οι επιλογές είναι λιγότερες! Λειτουργεί μεν το MyLocation (αυτό που σου λέει που είσαι – θα αναφερθώ μετά), αλλά λείπουν άλλες λειτουργίες που τις χρησιμοποιούσα καθημερινά (που λέει ο λόγος).
Για παράδειγμα, δεν μπορείς να αποθηκεύσεις τοποθεσίες ως αγαπημένες ή δεν μπορείς να ζητήσεις οδηγίες (για το πως θα πας από ένα σημείο σε ένα άλλο) υποδεικνύοντας τα σημεία στον χάρτη, παρά μόνο γράφοντας την ακριβή διεύθυνση (π.χ. Εγνατίας 1589). Αυτό ακούγεται πολύ εντυπωσιακό, αλλά πριν αρχίσετε να κουνάτε σημαιάκια από την χαρά σας, να υπογραμμίσω ότι δεν λειτουργεί για Ελλάδα!
Ας επιστρέψουμε στο MyLocation. Το σύστημα αυτό αντλεί πληροφορίες από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας που σας εξυπηρετούν σε εκείνο το σημείο. Συνήθως οι κεραίες είναι πάνω από μία και έχουν κάποιο εύρος. Συνεπώς, αυτό που κάνει το MyLocation είναι να σας τοποθετεί στο κέντρο της περιοχής της τομής των κεραιών (αν δεν καταλάβατε αφήστε ένα σχόλιο και θα εξηγήσω παραπάνω).
Όλα καλά θα μου πείτε μέχρι εδώ. Σήμερα το πρωί είπα να δοκιμάσω το σύστημα στην πράξη! Ήμουν έξω από την ΧΑΝΘ, μπαίνω στην εφαρμογή και πατάω το 0 (όχι για να ακούσω καλύτερα, αλλά επειδή αυτή είναι η συντόμευση για το MyLocation). Το κινητό σκέφτεται λιγάκι (5-6 δευτερόλεπτα), κατεβάζει και 1 ΚΒ πληροφορίας και μου βγάζει τις παρακάτω εικόνες:
Αρχικά εντυπωσιάστηκα γιατί περίμενα να μην βγάλει τίποτα, αλλά όταν είδα το αποτέλεσμα απογοητεύτηκα! Το Google λέει ότι είμαι στον Βαρδάρη επί της οδού Λαγκαδά (γύρω στα 2+ χιλιόμετρα μακριά δηλαδή) και ότι η ακριβής τοποθεσία μου βρίσκεται σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων (σωστό εν μέρη) από το σημείο που υπέδειξε.
Χμμμμ…. Τουλάχιστον βρήκε ότι είμαι στην Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, 5 χιλιόμετρα ακτίνα από το σημείο που υπέδειξε πιάνει σχεδόν όλη την Θεσσαλονίκη, οπότε σε γενικές γραμμές απέτυχε το σύστημα. Υποτίθεται ότι η λογική του είναι η εξής: πας σε μία ξένη χώρα, έστω στην Ρώμη (το ξέρω ότι έγραψα πόλη ενώ είπα χώρα), κάνεις την βόλτα σου στο κέντρο βλέπωντας το κάθε ένα μνημείο που υπάρχει και κάποια στιγμή κουράζεσαι και αποφασίζεις να γυρίσεις στο ξενοδοχείο. Τώρα, το που βρίσκεσαι και το που ακριβώς είναι το ξενοδοχείο, ένας Θεός μόνο ξέρει. Εκεί υποτίθεται πως έρχεται το MyLocation. Πατάς το 0 και σου λέει που (σχεδόν) ακριβώς είσαι, και μετά ζητάς directions από το σημείο που σου είπε (που στην νέα έκδοση δεν μπορείς – πρέπει να δώσεις την διεύθυνση) μέχρι το ξενοδοχείο, που δεν μπορείς να το αποθηκεύσεις στα αγαπημένα και να το βρίσκεις κατευθείαν (γιατί είπαμε ότι στην νέα έκδοση πρέπει να γράψεις την διεύθυνση). Οπότε αν σου τα βγάζει όλα με απόκλιση 5000 μέτρων δεν κάνεις δουλειά!
Αυτές είναι οι σκέψεις μου πάνω στο MyLocation και στην νέα έκδοση του Goolge Maps για κινητά (η έκδοση είναι η 2.0.7). Τώρα σκέφτομαι να έχω εγκατεστημένη ταυτόχρονα και την 2.0.7 (για το MyLocation) και την 2.0.0 για τα αγαπημένα και την ευκολότερη χρήση του Directions.
6 Comments
AA
asynadak είχα παρόμοιες εμπειρίες στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό με τη συγκεκριμένη υπηρεσία και έχω καταλήξει στο οτι παίζει μεγάλο ρόλο η ΔΗΛΩΜΕΝΗ θέση της κεραίας αλλά και το περιβάλλον που βρίσκεσαι.
Το κινητό, τουλάχιστον στα GSM δίκτυα μπορεί να συλλέγει πληροφορίες για μέχρι 6 Base Stations γύρω του αλλά τελικά είναι συνδεδεμένο μόνο με ένα σταθμό κάθε φορά. Δεν είμαι σίγουρος αλλά δε νομίζω οτι αυτές οι πληροφορίες για τη ποιότητα του σήματος απο τους 6 σταθμούς είναι διαθέσιμες στις εφαρμογές. Αυτό που είναι όμως διαθέσιμο είναι το ID της κεραίας που είσαι συνδεδεμένος καθώς επίσης και η ποιότητα του σήματος (ακριβώς όπως και στα PC για το WiFi) και αυτό είναι που χρησιμοποιεί το My Location για να σου πεί που περίπου βρίσκεσαι μέσα σε ένα κύκλο 500-5000 μέτρων (!) (Ρίξε μια ματιά κι εδώ:http://gigaom.com/2007/11/28/google-my-location/)
Οπότε, μιά χαρά σε βρήκε!!!! 🙂
Εκ των πραγμάτων μέσα σε ένα δίκτυο κινητής τηλεφωνίας με πολλαπλούς σταθμούς δεν μπορεί να γίνει αυτό που λές με το κοινό τόπο των επιφανειών κάλυψης της κάθε κεραίας. Τα Cells είναι έτσι τοποθετημένα ώστε να έχουν την απαραίτητη επικάλυψη για να μπορεί να γίνει το Hand-off απο τον ένα σταθμό στον άλλo αλλά ταυτόχρονα να υπάρχει και ένας ελάχιστος αριθμός απο σταθμούς επειδή κάθε ένας απο αυτούς κοστίζει στην εταιρία αρκετά χρήματα το χρόνο.
asynadak
Ενδιαφέρουσα απάντηση… Ξαναδοκίμασα την υπηρεσία από άλλο σημείο της πόλης και η απόκλιση ήταν 10 μέτρα (!!!) παρόλο που μου έλεγε ότι βρίσκομαι σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων.
Εγώ συνεχίζω να πιστεύω πως κάτι κάνει με την επικάλυψη του εύρους των κεραιών. Δεν νομίζω ότι απλά σου δείχνει σε ποια είσαι συνδεδεμένος.
Επίσης, δεν νομίζω ότι σε ολόκληρο το κέντρο της Θεσσαλονίκης, η πλησιέστερη κεραία με την οποία ήμουν συνδεδεμένος απείχε 2 χιλιόμετρα από μένα (στο κέντρο της πόλης μάλιστα)!
Anyway… Θα γράψω και άλλο ένα άρθρο αύριο-μεθαύριο για να πω για την νέα εμπειρία μου και ίσως βρω πληροφορίες από καμία έγκυρη πηγή για το πως ακριβώς λειτουργεί!
Pingback: NewsFilter » Google Maps και MyLocations - Χμμμ! - Μέρος 2
Pingback: Newsfilter » Google MyLocation - Ακόμα καλύτερο
kostas
Na rotiso otan energopoieis to GPS sto Nokia N95 8giga xreonese?
asynadak
Όχι δεν χρεώνεσαι… Θα χρεωθείς μόνο αν επιλέξεις να συνδεθεί στο internet για να κατεβάσει τους χάρτες. Αλλά χωρίς τους χάρτες το gps είναι λίγο άχρηστο!
Εκτός και αν το θες για να μετρήσεις αποστάσεις και τέτοια…