Γενικά όταν πέφτουν στην αντίληψή μου έρευνες που έχουν να κάνουν με τη χρήση ή κατανάλωση προϊόντων που τα θεωρώ ολίγον κακά για την υγεία, εμφανίζομαι λίγο αρνητικός και αυτό είναι καθαρά θέμα προκατάληψης. Δηλαδή, πάντα υποψιάζομαι μήπως οι έρευνες αυτές έχουν χρηματοδοτηθεί για την προώθηση των προϊόντων αυτών. Σίγουρα υπάρχουν και τέτοιες περιπτώσεις και δεν νομίζω πως είναι εύκολο κάποιος, που δεν είναι ειδικός στο χώρο, να τις ξεχωρίσει. Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις βρίσκονται άλλοι ειδικοί που αντικρούουν τα ψευδή αποτελέσματα.
Έτσι, λοιπόν διάβασα για μία έρευνα που υποστηρίζει ότι ένα φλιτζάνι εμπλουτισμένου κακάο καθημερινά μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της λειτουργίας των αγγείων σε διαβητικούς ασθενείς. Η κατανάλωση, δηλαδή, περισσότερης σοκολάτας μέσω του κακάο οδηγεί στην σωστή επαναλειτουργία πολλών αρτηριών που έχουν υποστεί βλάβη.
Τα αποτελέσματα ερευνών αναφέρουν ότι η επίδραση του κακάο φαίνεται άμεσα στη διαστολή των αρτηριών ενός διαβητικού. Δύο ώρες μετά το πρώτο φλιτζάνι κατά μέσο όρο η διαστολή των αρτηριών των διαβητικών ασθενών έγινε 4,8% από 3,3%. Ένας φυσιολογικός ασθενής έχει κατά μέσο όρο πάνω από 5%. Η καθημερινή κατανάλωση έδωσε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.
Η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί όντως να επιδρά θετικά στις αρτηρίες αλλά φέρνει και άλλους κινδύνους μαζί και αυτό αποτελεί και μια προειδοποίηση που αναφέρεται στην έρευνα.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο site από όπου πήρα την είδηση.