Η μάχη μεταξύ του νοτιοελλαδίτικου “μου” εναντίον του βορειοελλαδίτικου “με” κρατάει εδώ και χρόνια. Η κοινή γνώμη τείνει στο ότι το “μου” είναι η σωστή επιλογή, ωστόσο ένα e-mail που μου ήρθε πρόσφατα υποστηρίζει το αντίθετο. Επειδή ακριβώς ο παρακάτω συλλογισμός ήρθε με e-mail, δεν μπορώ να ξέρω ούτε την αρχική πηγή (οπότε ενημερώστε με αν κάποιος ξέρει από που κρατάει η σκούφια του κειμένου), ούτε κατά πόσο ευσταθεί. Ο συλλογισμός που ακολουθεί πάντως είναι λογικός.
Σύμφωνα με το κείμενο (το οποίο δεν κάνω copy-paste) η αρχή της μάχης ξεκινάει με την κατάργηση της δοτικής. Αμέσως δημιουργείται η ανάγκη να καλύψουμε το κενό της δοτικής με κάποια άλλη πτώση. Στην βόρεια Ελλάδα επικράτησε η χρήση της αιτιατικής (με) ενώ στην νότιο Ελλάδα επικράτησε η γενική (μου). Και οι δύο εκφράσεις είναι θεωρητικά σωστές (αφού κυριολεκτικά σωστή είναι μόνο η δοτική).
Ο λόγος που θεωρείται “σωστότερος” ο τύπος της γενικής (μου) είναι γιατί η νότιος Ελλάδα απελευθερώθηκε νωρίτερα από την βόρεια και κατά συνέπεια καθιερώθηκε στην επίσημη γλώσσα του κράτους εκείνης της εποχής. Στις μέρες μας, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι οι κυριότεροι φορείς της ελληνικής γλώσσας. Τα περισσότερα και τα δημοφιλέστερα εξ αυτών εδρεύουν στην Αθήνα, συνεπώς χρησιμοποιούν την γενική πτώση.
Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι η αιτιατική πτώση είναι πιο κοντά στην δοτική από ότι η γενική. Επίσης, αξιοσημείωτο είναι ότι δύο μεγάλοι ποιητές, ο Καβάφης και ο Χριστόπουλος, χρησιμοποιούν την αιτιατική έναντι της γενικής. Τέλος, ακόμα ένα στοιχείο που αποδεικνύει ότι το “με” είναι πιο σωστό από το “μου”, είναι ότι στον πληθυντικό ακόμα και στην Νότιο Ελλάδα χρησιμοποιούν την αιτιατική πτώση (π.χ. “θα ΤΟΥΣ πω” και όχι “θα ΤΩΝ πω”). Συνεπώς θα έπρεπε και στον ενικό να χρησιμοποιήται η ίδια πτώση.
9 Comments
asynadak (asynadak)
“Μου” ή “με”? Ιδού όλη η αλήθεια… http://tinyurl.com/bsfxk8
bad boy
ti les
Ανώνυμος
hr8e k s mena auto t email k anaferei oti prokeite gia ar8ro t mpampinioth
asynadak
Α, ωραία! Αν όντως είναι του Μπαμπινιώτη τότε υπάρχουν βάσιμες ελπίδες να είναι όντως σωστά τα όσα αναφέρει.
Thanks για την πληροφορία.
specton
Μόλις το προώθησα σε 5 νοτιο Ελλαδίτες φίλους μου, που μου έπρηζαν τα @@ όσο σπούδαζα στην Αθήνα!!!
adad
Παίδες πρόκειται για αστικό μύθο, δείτε εδώ: http://sarantakos.wordpress.com/2009/03/09/melesmpampiniotis/
kimi
‘me’ re t ‘mou’ t lene i flouflides:p
asynadak
Χμμμ… Από ότι φαίνεται το κείμενο όντως πρόκειται για “αστικό μύθο”… Στο άρθρο που δίνει ο adad εξηγούνται όλες οι “ασυνέπειες” του και καλά Μπαμπινιώτικου άρθρου.
soula
Από το σχολείο θυμάμαι ότι όταν σε ένα ρήμα υπάρχουν δύο αντικείμενα χρησιμοποιούμε δοτική και αιτιατική π.χ. δίδω τινί τι. Αν φύγει η δοτική από την μέση που καταργήθηκε μένει η αιτιατική. Άρα αυτό είναι το σωστό. Όταν όμως έχουμε δύο αντικείμενα στην νεοελληνική γλώσσα δημιουργούνται τα αστεία όπως το “θα σε κάνω κεφτέδες”. Στην περίπτωση αυτή η γενική ταιριάζει καλύτερα, μαζί πάλι με την αιτιατική. Αλλά με μπερδεύει και το επιχείρημα με τον πληθυντικό. Σωστό κι αυτό.