Το υπουργείο Παιδείας της Ιταλίας αποφάσισε να θέσει σε εφαρμογή ένα πιλοτικό πρόγραμμα σε 500 σχολεία της Ρώμης στα οποία οι μαθητές θα πρέπει να χτυπάνε κάρτα! Το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί στην προσπάθεια να μειωθούν οι κοπάνες από το σχολείο και η επανειλημμένως αργοπορημένη άφιξη σε αυτό.
Παράλληλα με τις κάρτες που θα χτυπάνε οι μαθητές, το σύστημα θα ενημερώνει αυτόματα τους γονείς των μαθητών με SMS για τυχόν απουσία τους, ενώ θα καταγράφονται διαρκώς οι ώρες άφιξης έτσι ώστε οι καθηγητές να εντοπίζουν τους μαθητές που είναι επιρρεπείς σε καθυστερήσεις.
Οι μαθητές της Ρώμης υπογραμμίζουν πως τέτοιες συνθήκες δεν αντιμετώπιζαν ούτε οι εργάτες του περασμένου αιώνα και διαμαρτύρονται έντονα για τα big brother μέτρα που θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο παιδείας.
Βέβαια, είναι πολύ εύκολο ένας μαθητής να χτυπάει την κάρτα 5-6 παιδιών την ώρα που οι υπόλοιποι σουλατσάρουν στους δρόμους της πόλης ή κοιμούνται στο κρεβάτι τους, αν και πιστεύω πως και αυτή την πιθανότητα θα την αντιμετωπίσουν με κάποιον τρόπο (π.χ. με μπαμπούλα καθηγητή που θα κάθεται πάνω από το μηχάνημα που χτυπάνε τα παιδιά την κάρτα).
Όπως και να έχει, το μέτρο αυτό μου θυμίζει πρωτόγονες καταστάσεις. Το σύστημα απέτυχε να προσελκύσει τους μαθητές στο σχολείο και τώρα επιστρατεύουν την τεχνολογία για να τα αναγκάσουν, να τα φοβίσουν και να περιορίσουν τις επιλογές τους.
Ποια είναι η δική σας άποψη πάνω στην προσπάθεια της Ιταλίας να κρατήσει τους μαθητές εντός των τειχών των σχολείων;
[via]
5 Comments
ectoras
Τα μέτρα είναι ακραία και μάλλον γραφικά. Η μόρφωση δεν είναι καταναγκαστικό έργο, τέτοια φαινόμενα, όπως οι κοπάνες, είναι κάτι το φυσιολογικό όταν γίνονται σε λογικά πλαίσια.
Roberto
Η μόρφωση μπορεί να μην είναι καταναγκαστικό έργο, αλλά τουλάχιστον με αυτό το μέτρο οι γονείς θα ξέρουν άν τα παιδιά τους είναι σχολείο. Δε θεωρώ ότι είναι καταπιεστικό μέτρο, άλλωστε δε σε καταπιέζει να κάνεις κάτι πέραν του αυτονόητου που έιναι να παρακολουθείς τα μαθήματα ή έστω να είσαι στο χόρο του σχολείου. Καλώς ή κακώς στην ηλικία που είναι οι μαθητές πολλές φορές παρασείρονται όποτε καλό είναι να ύπάρχει ένας έλεγχος. Απλά αυτός ο έλεγχος λόγο της τεχνολιγίας έγινε πιο αποτελεσματικός, παλιά ήταν η γραμματέας του σχολείου που ενημέρωνε τους γονείς και τώρα θα είναι ένα μηχάνημα. Σε καμιά όμως περίπτωση δεν είναι big brother αυτό το μέτρο
asynadak
Δεν διαφωνώ ότι υπάρχουν κίνδυνοι για τα παιδιά αυτής της ηλικίας και ότι το σχολείο προσφέρει μία προστασία ως έναν βαθμό. Ωστόσο, θεωρώ καταναγκαστικό κάποιος να ελέγχει την προσωπική μου ζωή σε βαθμό δευτερολέπτου, στον βωμό της ασφάλειας, της μόρφωσης ή δεν ξέρω και εγώ τι άλλο.
Σίγουρα να ειδοποιούνται οι γονείς για τα καμώματα των τέκνων τους, ωστόσο και το παιδί πρέπει να έχει τον χώρο να δημιουργήσει την δική του ζωή η οποία θα μπορεί να διαφέρει από το κατεστημένο στο μέτρο του λογικού και του ασφαλούς.
soula
Απαράδεκτο.
Με βίαια μέτρα μόνο αντιδράσεις προκαλούνται.
Αν οι εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των μαθητών για γνώση με άλλους τρόπους, ακόμα και παρόντες οι μαθητές δεν θα μάθουν ποτέ.
Pingback: Newscast: Επεισόδιο 62 | Newsfilter