Δεν έχουν περάσει ούτε πέντε ημέρες από την ημέρα που το ντοκιμαντέρ “Kony 2012” ανέβηκε στο γνωστό ιστότοπο youtube. Οι προβολές του έχουν ήδη ξεπεράσει τα είκοσι εκατομμύρια. Ίσως αυτό είναι ένα από τα πολλά δείγματα της δύναμης που κατέχει στις μέρες μας το διαδίκτυο και οι καμπάνιες μέσω αυτού. Η παγκόσμια κοινή γνώμη σύσσωμη, έχει αναδείξει το ντοκιμαντέρ σε ένα μείζον θέμα της διεθνούς ειδησιογραφίας.
Το εν λόγω ντοκιμαντέρ πραγματεύεται τη ζωή και το “έργο” του Τζόσεφ Κόνυ, ενός φανατικού καθολικού από τα βόρεια της Ουγκάντα, ο οποίος με την παρακρατική οργάνωση “Στρατιά Αντίστασης του Κύριου” έχει ξεκινήσει έναν πόλεμο κατά του καθεστώτος που μαίνεται εδώ και είκοσι τουλάχιστον χρόνια.
Σκοπός της οργάνωσης αυτής φαίνεται να είναι η ανάληψη της εξουσίας και στη συνέχεια η διακυβέρνηση της χώρας σύμφωνα με τις Βιβλικές δέκα εντολές. Όντας καταζητούμενος για εγκλήματα πολέμου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), ο Kony αρνείται σθεναρά να υπογράψει μια ειρηνευτική συμφωνία με την κυβέρνηση της Ουγκάντα, επιδιώκοντας διαβεβαιώσεις ότι αυτός και οι σύμμαχοί του δεν θα διωχθούν ποινικά στη συνέχεια.
Η οργάνωση του Κόνυ, φαίνεται να είναι υπεύθυνη για τις απαγωγές δεκάδων χιλιάδων παιδιών στην Ουγκάντα, από την ίδρυση της μετά το 1988. Τα παιδιά αυτά προορίζονται στη συνέχεια για στρατιώτες του κινήματος ή για εμπόριο σαρκός. Αυτό είναι και η βασική κατηγορία ενάντια στην οργάνωση του Κόνυ και ο λόγος που έχει συγκεντρώσει τόσο εκτενή δικογραφία εναντίον του.
Ο Κόνυ φαίνεται να θεωρεί ότι επικοινωνεί με το Άγιο Πνεύμα και έχει ενσωματώσει πολλές θρησκευτικές συμβολικές τελετουργίες στις συνήθειες της ομάδας του. Όσοι εκ των απηχθέντων κατόρθωσαν στην συνέχεια να διαφύγουν από το κίνημα του Κόνυ δήλωσαν πως ο ίδιος ισχυριζόταν ότι επικοινωνεί με τον Θεό, συχνά κήρυττε σε φτιαχτές γλώσσες και τους υποχρέωνε να κάνουν τον σταυρό τους και να σταυρώνουν τα όπλα τους πριν πάνε στην μάχη. Βασίζει την εχθρικότητά του προς τους ομοεθνείς του σε αναφορές από τη Βίβλο, θεωρώντας ότι σκοπός του είναι να τους εξαγνίσει.
Η διαδικτυακή καμπάνια της οργάνωσης “Αόρατα παιδιά”, φαίνεται να έχει πετύχει τον σκοπό της με την δημιουργία του μισάωρου ντοκιμαντέρ, έχοντας στρέψει όλα τα φώτα της δημοσιότητας πάνω στα ειδεχθή εγκλήματα του Κόνυ και της ομάδας του. Οι δραστηριότητες των πρώτων έχουν υποστηριχθεί από το Διεθνές Δικαστήριο, οπού αναμένεται μέσω της καμπάνιας να συγκεντρωθούν οι απαραίτητες πληροφορίες και η απαραίτητη προσοχή προς το ζήτημα, ώστε να καταδικαστούν οι ένοχοι και να πάψει η τρομοκρατία στην Ουγκάντα.
Μήπως θα αποδειχθεί τελικά ότι τα social media είναι το μέλλον της διεθνούς δικαιοσύνης;