Ο Ραλφ Μπάερ δικαιως θεωρείται ο πατέρας των βιντεοπαιχνιδιών. Ήταν Γερμανό- Αμερικανός μηχανικός και αυτός που επινόησε αλλά και κατασκεύασε την πρώτη κονσόλα παιχνιδιών την δεκαετία του ΄60 που είχε την ονομασία “Brown Box”.
Γεννήθηκε στην Γερμανία το 1922 αλλά την εγκατέλειψε πριν τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο και εγκαταστάθηκε στην Αμερική. Μάλιστα επειδή ήταν εβραϊκής καταγωγής σε ηλικία έντεκα χρόνων αποβλήθηκε από το σχολείο του και αναγκάστηκε να πηγαίνει σε σχολείο μόνο για Εβραίους. Στην συνεχεία όσο ήταν στην Αμερική ολοκλήρωσε μόνος του την μόρφωση του και στην συνεχεία εργάστηκε σε ένα εργοστάσιο. Απέκτησε και πτυχίο ραδιοτεχνίτη δι΄αλληλογραφίας το 1940.
Μετά το τέλος του πόλεμου απέκτησε πτυχίο στην ειδικότητα εκείνης της εποχής, του μηχανικού τηλεοράσεων από το Αμερικανικό Τηλεοπτικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Σικάγου το 1949. Στην συνεχεία εργάστηκε σε διάφορες εταιρείες ηλεκτρονικών ως σχεδιαστής ώσπου να ιδρύσει και την δική του εταιρεία.
Η πρώτη του προσπάθεια για την δημιουργία μιας κονσόλας παιχνιδιών την έκανε το 1951 αλλά τα σχέδια του δεν έπεισαν τα τότε αφεντικά του και έμειναν στο συρτάρι. Όμως το 1966 η ιδέα του κέντρισε το ενδιαφέρον του νέου του εργοδότη ο οποίος την χρηματοδότησε γενναία. Έτσι η πρώτη οικιακή κονσόλα παιχνιδιών ήταν γεγονός και το όνομα αυτής Magnavox Odyssey.
Ακόμη ο Μπάερ σχεδίασε και κατασκεύασε και το πρώτο περιφερειακό για κονσόλα, το λεγόμενο «light gun» που ήταν μέρος ενός shooting game. Στην συνεχεία κατασκεύασε πολλά βιντεοπαιχνίδια. Αλλά την διετία 1978-79 δημιούργησε τρία παιχνίδια που έκαναν μεγάλη αίσθηση για την εποχή τους και έγιναν πολύ δημοφιλή. Το Simon ηλεκτρονικό παιχνίδι που γνώρισε μεγάλη επιτυχία την δεκαετία του ΄70 και είναι διαθέσιμο ακόμη και σήμερα καθώς και το Super Simon και το Maniac που κυκλοφορήσαν λίγο πιο μετά.
Έχει αποσπάσει αρκετές τίμησες διακρίσεις με πιο σημαντικές αυτή του 2006 όπου του απονεμεθηκε το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνολογίας και Καινοτομίας των ΗΠΑ από τον ίδιο τον πρόεδρο Μπους αλλά και το 2008 όταν τιμήθηκε με το Βραβείο Μασάρου Ιμπούκα του Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών. Ήταν παρά πολύ εφευρετικός και αυτό διαπιστώνετε ότι μέχρι τον θάνατο του είχε περισσότερες από 150 πατέντες στο όνομά του. Άφησε την τελευταία του πνοή πριν από λίγες εβδομάδες σε ηλικία 92 ετών.